A gazdasági válság, a környezeti változások, a kampányok, a fogyasztói igények alapos kiismerésének lehetősége és a mindezekre választ adni képes termékfejlesztők munkája nyomán alapos átalakulást jósol a biztosítási szektorban a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft.

A gazdasági válság, a környezeti változások, a kampányok, a fogyasztói igények alapos kiismerésének lehetősége és a mindezekre választ adni képes termékfejlesztők munkája nyomán alapos átalakulást jósol a biztosítási szektorban a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft.

Ahogy a biztosításkötések terepe az elmúlt években egyre inkább átvándorolt az internetre, úgy sokasodik az ügyfelek aktivitásáról is az információ az alkuszok adatbázisaiban. A statisztikák elemzése önmagában még csak utólagos következtetésekre ad lehetőséget, ám a stabil ügyfélkapcsolatok révén költséghatékonyan végezhetők piackutatások, kérdőívezések, akár tömegesen, akár célzottan is. „A legjobb információforrás a biztosítási piacon leginkább az, hogy egyes termékeket és újításokat hogyan fogadnak az ügyfelek, hogyan teljesít, és kategóriájában miként szerepel a vele versenyző termékekhez képest." – magyarázza dr. Vass Gábor, a PBA  ügyvezetője.

A PBA.hu a mintegy 200000 kiszolgált ügyfél révén szerzett tapasztalatok alapján a következő évekre öt fontos trendet jósolt a biztosítások piacán.

1.      Dobozosok váltják fel a sokváltozós konstrukciókat

Az ügyfelek egyre kevésbé viselik el, ha sok időt kell eltölteni egy biztosítás megkötésével, paramétereinek beállításaival, és az összes lehetséges kiegészítő opció végigikszelgetésével. Mivel nem bíznak benne, hogy ki tudják ismerni a terméket, és be tudják állítani azt tökéletesre, ezért hajlandóak lemondani az egyéni beállítások végigböngészésével. Ugyanakkor elfogadják, hogy a biztosítótársaságok, és a velük együttműködő, sok ügyféllel óriási tapasztalatokat felhalmozó alkuszcégek megfelelő kategóriákat képesek kialakítani, előre csomagolt, úgy nevezett „dobozos" termékeket létrehozva. Ezekbe a leggyakoribb ügyfélprofilokra jól kialakított szolgáltatáscsomagokat építik, kölcsönösen kedvező árazás mellett. „Ez nem jelenti azt, hogy tömegtermelésre állt volna be a biztosítási szektor, hiszen ezzel párhuzamosan a speciális, kiegészítő biztosítások köre is bővült, így aki különleges igényeket akar érvényesíteni biztosításában, az ezt is könnyen megteheti." – magyarázza Vass Gábor.

2.      Sok kis olcsó biztosítással bővül a paletta

Nemcsak dobozos biztosítások kiegészítéseként, hanem önállóan, speciális területekre, speciális élethelyzetekre is születnek biztosítási termékek. Ilyenek a különböző felelősség-átvállalási, a figyelmetlenségünkből, elfoglaltságunkból, leterheltségünkből adódó kockázatokat elhárító, vagy a korábban még nem racionalizált költségek fedezetére szolgáló termékek. Vannak olyanok is, amelyeket társadalmi trendek hívnak életre. Így jelent meg a sérülékeny mobiltelefonokra köthető kiegészítő, vagy a nagy értékű kerteket védő biztosítás. „Azok, amelyeket sokan választanak, elérik a kritikus tömeget, idővel polgárjogot nyernek, és beépülnek a báziscsomagokba" – összegez a szakértő. A réspiaci termékek ára ugyanakkor ritkán haladja meg az évi 10ezer forintos pszichológiai határt. Ennél többet kevesen hajlandók áldozni az ilyen kötvényekre.

3.      A kényelem felértékelődik

Elsősorban a kiegészítő szolgáltatások területén figyelhető meg, hogy egy biztosítást olyan kényelmi elemekkel is felruháznak, amelyek valós értéküket tekintve nem igényelnek különleges ráfordítást, ugyanakkor az idő, az energia, vagy éppen a speciális szakértelem hiányát pótolja az ügyfél megelégedettségére. Ilyen „asszisztencia" jellegű szolgáltatás már lakás- és gépjármű-biztosítások mellé is választható, és egyre jobban nyílik a kínálat szélesebb ügyfélkörök felé is, versenyképes árazással.

4.      A környezeti változások nem tűnnek el nyomtalanul

Noha az elmúlt 1-2 év hektikus időjárásából még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az azonban bizonyos, hogy az emberi tevékenység nyomán több veszély is leselkedik ingó és ingatlan vagyonunkra. Nem csak heves viharok, vízkárok, hanem környezetszennyezés, a növekvő népsűrűség, a gépjárműforgalom, vagy éppen a bűnelkövetési módszerekben beállt változások miatt reagálhat újabb és újabb termékekkel – vagy a meglévők újragondolásával – a biztosítási szféra.  „Egyelőre nem igényel azonnali változtatást a lakásbiztosítási fronton kiáramló kártérítések mértéke, de lehet, hogy a román piacon bevezetett kötelező felelősségbiztosítási, és gépjárművekéhez hasonló vagyoni bonus-malus rendszer idővel a magyar lakásbiztosítások körében is megjelenik majd."

5.      Saját márkás termékek megjelenése

Az ügyfélkör igényeinek ismeretében egyre nő a versenyelőnye az értékesítés frontvonalában szolgáló alkuszoknak. Ezt felismerve egyedi és csak náluk hozzáférhető, csak rájuk jellemző terméket fejlesztenek az alkuszok a biztosítók bevonásával. Ily módon terjednek majd el saját márkaneves termékeik, és közvetítői szerepből feljebb lépnek, meghatározó szereplővé válva a lojális ügyfélkör révén. „Ezek összeállításánál támaszkodunk mindazon ügyféltapasztalatokra, amikre a sokéves működés során a 200.000 ügyfél hatalmas kötésállományának lebonyolítása során tettünk szert." – mondja Vass Gábor.

 

Érdekességek a biztosítási piacon:

 

–         a váratlan áramkimaradáskor leolvadó hűtőszekrény tartalmának értékét fedező kiegészítő biztosítás;

–         a vízcsőtöréskor az elpusztuló díszkert értékét és az elfolyó vízmennyiség értékét is térítő kiegészítő biztosítás;

–         az elveszett vagy ellopott női táskával együtt eltűnő iratok pótlására kivett fizetés nélküli szabadnapok értékét fedező biztosítás;

–         a gyermekeink vagy háziállataink által okozott anyagi vagy erkölcsi károkat térítő felelősségbiztosítás;

–         a plasztikai műtétekkel együtt járó kötelező időszakos korrekció idő előtti felmerülésének költségét fedező biztosítás.

 

 A PBA PRAEVENTIO Biztosítási Alkusz Kft. 200.000 ügyféllel a második legnagyobb biztosításközvetítő. 2006-ban alakult internetes értékesítési üzletága révén az egyik piacvezető az online alkuszok között. Termékportfoliójában megtalálhatóak a gépjármű-biztosítások szinte teljes palettája, lakásbiztosítás, utasbiztosítás és a néhány éve debütált jövedelempótló biztosítás is. A Lombard Finanszírozási Zrt. stratégiai partnereként a pénzügyi stabilitás biztosított, míg a több mint 10 éve kiépített és fejlesztett ISO minőségbiztosítási rendszer az ügyfeleknek jelent garanciát a precíz és pontos ügyfélkiszolgálásra, az innovatív megoldások folyamatos fejlesztésére. A győri székhelyű, magyar tulajdonú PBA valamennyi biztosítótársaság és egyesület partnere, továbbá jó kapcsolatot ápol bankokkal, lakástakarék-pénztárakkal, valamint egészség- és nyugdíjpénztárakkal is. 2009-ben egyszerre kapta meg az Év alkusza elismerést az Allianz és a Generali biztosítótól, továbbá számos egyéb szakmai díj tulajdonosa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük