A "Virtuális Felnövés – Behálózott gyerekek" tanulmány, amelyet az iconKids és a Kaspersky Lab közösen adott ki, rámutatott, hogy az online zaklatás sokkal veszélyesebb a gyerekek számára mint ahogy azt a szülők gondolják.

A "Virtuális Felnövés – Behálózott gyerekek" tanulmány, amelyet az iconKids és a Kaspersky Lab közösen adott ki, rámutatott, hogy az online zaklatás sokkal veszélyesebb a gyerekek számára mint ahogy azt a szülők gondolják.

Az online bántalmazás következményei a legtöbb fiatal áldozat esetében komoly egészségügyi és szocializációs problémákkal jár.

 

A cyberbulling, azaz online zaklatás szándékos fenyegetés, zaklatás vagy visszaélés, amely legtöbbször gyerekeket és tinédzsereket céloz meg. Érdekes módon a 8-16 év közötti gyerekek sokkal óvatosabbak, mint szüleik ezekkel a veszélyekkel kapcsolatban. A kutatás szerint a gyerekek csupán 13 százaléka, míg a szülők 21 százaléka gondolja a cyberbullingot veszélytelennek, mindeközben a megkérdezett gyerekek 16 százaléka jobban tart az online zaklatástól mint az offline, fizikai térben elkövetett fenyegetésektől, míg 50 százalékuk egyformán fél az internetes és a fizikai zaklatástól.

 

A szülőknek egyáltalán nem szabadna lebecsülniük a cyberbulling veszélyét. Annak ellenére, hogy a gyerekek csupán 4 százaléka vallotta be, hogy online zaklatásnak voltak vagy vannak kitéve (összehasonlítva a valós életben elkövetett 12 százalékkal), 10-ből 7 gyerek traumatikus sérüléseket szenvedett.

Az internetes zaklatás komolyan érintette az érzelmi biztonságukat: a szülők 37 százaléka az áldozatott önbizalmának csökkenéséről számolt be, 30 százalék a rosszabb iskolai teljesítményről, 28 százalékuk pedig kínzó depresszióról. A szülők 25 százaléka pedig rémálmokról, 26 százalékuk antiszociális viselkedésről, 20 százalékuk pedig anorexiáról is beszámolt.

További aggasztó tény, hogy a statisztikák szerint a gyerekek 20 százaléka szemtanúja volt az online zaklatásnak és az esetek 7 százalékában még részt is vettek ebben. Nem nehéz elképzelni, hogy ez a szám még magasabb is a valóságban, hiszen a gyerekek legtöbbször eltitkolják ezeket az eseteket a szülők elől, ezért az online biztonság megteremtése nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

 

Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője szerint "ahhoz, hogy gyermekeinket megóvjuk a veszélyektől, el kell felejtenünk, hogy ezek csak a valós világban fordulnak elő. Ezek ugyanolyan valóságosak a virtuális világban is. Az interneten keresztül a gyerekek szocializálódnak, új dolgokat tanulnak meg, szórakoznak és sajnos érik őket kellemetlen helyzetek is. A cyberbulling az egyik legveszélyesebb dolog, ami érheti a gyermekeinket, mivel ez kihat a lelkükre és komoly sérüléseket okoz az életük többi területén is. A legjobb módszer ebben az esetben, ha beszélgetünk velük és biztonsági szoftvereket, ezen belül az ún. szülői felügyeletet alkalmazunk, amik figyelmeztetik a szülőket mindenfajta gyanús változásokról, amik a közösségi oldalakon történnek".

 

Több tanácsot, arról, hogy hogyan óvhatjuk meg a gyerekeket az interneten a kids.kaspersky.com oldalon, a technikai megoldásokról pedig a Kaspersky Safe Kids oldalon olvashat.

iconKids & Youth Európa vezető gyerek és tinédzser kutatóintézete. 1996-ban alapították tapasztalt kutatók, akik azóta minden évben több mint 150 tanulmányt készítenek és állandó párbeszédet kezdeményeznek 30 év alatti fiatalokkal és a kutatáshoz kapcsolódó célcsoportokkal mint például a szülőkkel. Dgitális média és ennek hatása gyerekekre és kamaszokra a legfontosabb kutatási területe az intézetnek.

http://www.iconkids.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük