2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Oracle Hungary gyorsít

11 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3236"><img class="image thumbnail" src="/files/images/oracle.thumbnail.jpg" border="0" alt="Oracle" title="Oracle" width="100" height="100" /></a></span>Az Oracle 2007. június végén tájékoztatón értékelte a vállalat nemzetközi és hazai eredményeit,<em>Füzes Péter</em>, az Oracle Hungary ügyvezetõ igazgatója szólt a globális vállalati eredményekrõl, s a hazai leányvállalat elmúlt évi  teljesítményérõl.  <p>

oracleAz Oracle 2007. június végén tájékoztatón értékelte a vállalat nemzetközi és hazai eredményeit,Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetõ igazgatója szólt a globális vállalati eredményekrõl, s a hazai leányvállalat elmúlt évi  teljesítményérõl. 

oracleAz Oracle 2007. június végén tájékoztatón értékelte a vállalat nemzetközi és hazai eredményeit,Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetõ igazgatója szólt a globális vállalati eredményekrõl, s a hazai leányvállalat elmúlt évi  teljesítményérõl. 

Az Oracle Corporation 2007-es pénzügyi eredményei

Június 27-i közlemény szerint a cég árbevétele az év során 25%-os növekedés mellett elérte a 18 milliárd dollárt.
 

Az új adatbázis- és köztesszoftver(middleware)-licencek GAAP szerinti éves árbevétele 16%-kal, az alkalmazás-licenszbevételek pedig 32%-kal nõttek

A bejelentés szerint a 2007-es pénzügyi év negyedik negyedévének egy részvényre jutó GAAP szerinti eredménye 31 cent lett, amely 27%-kal magasabb az elõzõ év ugyanezen idõszakához képest. A negyedév során az árbevétel 20%-kal 5,8 milliárd USD-re nõtt, míg a nettó nyereség 23%-os emelkedés mellett 1,6 milliárd USD-t eredményezett. A szoftverekbõl származó árbevétel 4,8 milliárd dollár volt, amely 19%-os növekedést jelent.

Az új szoftverlicenceknél a bevétel 17%-kal nõtt, ezen belül az új adatbázis- és köztesszoftver-licencek árbevétele 18%-kal, az új alkalmazáslicenceké pedig 13%-kal emelkedett. A szolgáltatások árbevétele 1,1 milliárd dollár volt, ami az elõzõ év azonos idõszakához képest 26%-os bõvülést mutat.

A nem GAAP szerint számított, egy részvényre jutó eredmény a negyedik negyedévben 37 cent volt, a nettó nyereség pedig 1,9 milliárd USD, ami az elõzõ év azonos negyedévéhez képest 28%-os, illetve 24%-os növekedést jelent.

Éves eredmények

A 2007-es pénzügyi év GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredménye 81 cent lett, ami 27%-kal több az elõzõ évihez képest. A pénzügyi év árbevétele 25%-kal 18,0 milliárd USD-re nõtt, míg az éves nettó nyereség 4,3 milliárd dollár lett, 26%-os növekedés mellett. A szoftverértékesítésbõl származó teljes éves árbevétel 23%-kal 14,2 milliárd USD-re emelkedett. Ezen belül az új adatbázis- és köztesszoftver-licencek éves árbevétele 16%-kal, az alkalmazás licencek árbevétele pedig 32%-kal nõtt. A szolgáltatások éves árbevétele 3,8 milliárd dollár volt, amely 33%-os növekedést mutat az elõzõ év eredményéhez képest.

A 2007-es pénzügyi év nem GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredménye 101 cent lett, amely 25%-kal több az elõzõ évihez képest. A nem GAAP szerinti éves nettó nyereség a 2006-ös pénzügyi évhez képest 25%-kal emelkedett, elérve az 5,3 milliárd dollárt.

Safra Catz, az Oracle elnöke és pénzügyi igazgatója szerint a jó pénzügyi eredményeket jó stratégiával és kiváló technológia kínálatával lehetett elérni, nagyszerûnek minõsítette az elmúlt pénzügyi évet. 

Az éves árbevétel 3,6 milliárddal nõtt, elérve a 18 milliárd USD-t, a mûködési eredmény 1,2 milliárdos növekedés mellett immár 6 milliárd USD, a mûködésbõl származó pénzforgalom pedig szintén jó egymilliárddal nõtt, és 5,5 milliárd USD-t tett ki.

Charles Phillips, Oracle elnök szerint az elmúlt tizenkét hónap során az Oracle új alkalmazáslicencekbõl származó bevétele 32%-os mértékben emelkedett, míg az SAP növekedése 10%-ra lelassult.  Véleménye; az innováción és cégfelvásárlásokon alapuló Oracle stratégia egyértelmûen eredményesebb, mint az SAP mindent felölelõ fejlesztési stratégiája, csak az SAP által használt, a hetvenes évekre utaló programnyelven.

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatójának nyilatkozata;  az Oracle egyedülálló számítóhálózatos architektúrájával az IBM-tõl is piaci részesedést tudott elhódítani. Gartner jelentés szerint az Oracle részesedése ezen a területen már 47%-ra nõtt,  míg az IBM-é 21%-ra esett vissza, az IBM rendszerei nem képesek felvenni a versenyt az Oracle grid alapon szervezett adatbázisainak teljesítményével és megbízhatóságával.

A magyarországi kép

Az Oracle magyar leányvállalata a piacnál gyorsabb ütemben növekedett, tovább erõsödött az alkalmazások piacán és megtartotta több mint kétharmados részesedését az adatbázis-kezelõk terén.
A pénzügyi év során nõttek az alkalmazás-értékesítési bevételek, mára a licensz-bevételek 15%-a errõl a területrõl folyik be. Az adatbázis-kezelõk terén elért növekedés meghaladta a 30%-ot  és kétszámjegyû volt a növekedés az alkalmazásszerverek terén is.

A nagyvállalati piac telített, az idetartozó cégek a meglevõ rendszereikhez, alkalmazásaikhoz és adatbázisaikhoz  az üzletmenet irányítását az eddigieknél is jobban segítõ új funkciókat vásárolnak. A legnagyobb erõvel rendelkezõ piaci szektorokban (telekommunikáció, pénzintézetek) a növekedés töretlen, de a kereskedelemben és a termelõ szférában nem történtek jelentõs fejlesztések.  A kormányzati beruházások mennyisége a megszorító intézkedések hatására csökkent, a piac szereplõi csupán egyszeri megrendelésbõl tehetnek szert egy-egy kiemelkedõ bevételre.  A kis- és középvállalati szektorban továbbra is nagy a piaci potenciál, de a pályázati pénzek hiánya miatt az elmúlt 12 hónap a forráshiány jegyében telt el.

Az Oracle Hungary a mérsékelt ütemben növekvõ informatikai piacon is eredményesen szerepelt, s a terveket túlteljesítve zárta májusban véget ért 2007-es pénzügyi évét,  ezzel járulva hozzá az idén 30. születésnapját ünneplõ anyavállalat eredményességéhez.  Az Oracle magyar leányvállalata alkalmazás-értékesítési bevételei az elmúlt 4 évben közel megtízszerezõdtek. A vállalat tovább erõsödött az iparági megoldások piacán is, ebben a felvásárlásokkal szerzett új alkalmazások mellett jelentõs szerep jut a különbözõ szakterületeken kompetens  partnercégeknek is.

Az eredmények összetevõi:

-Az átgondolt architektúrára épülõ stratégia;   a kínált versenyképes Oracle alkalmazásokkal a felhasználók köztesplatformra és piacvezetõ adatbázis-technológiára alapozott rugalmas rendszert alakíthatnak ki,

-A licenszbevételek növekedése;  a pénzügyi év során tovább nõtt az alkalmazás-értékesítési bevételek volumene, mára a licenszbevételek 15%-a e területrõl folyik be.

Az adatbázis-kezelési technológia növekvõ szerepe;   az itt elért növekedés meghaladta a 30%-ot, s kétszámjegyû volt a növekedés az alkalmazásszerverek terén is.  Az alkalmazások mellett a technológiák terén is megjelentek az iparági megoldások (pl. a pénzügyi szférában feltûnt a memóriában mûködõ adatbázis),  ez további piaci potenciált jelent a cég számára.

Partner-forgalom növekedése;   a vállalat sikeres partnerprogram révén 30%-kal növelte a már 250-es számú  partneren keresztül befolyó forgalmát is.

Sikeresnek bizonyult az Oracle Financing;   az értékesítések sikerében jelentõs szerepet játszott ez a Oracle szolgáltatás, melynek keretében a vállalat kedvezõ finanszírozási konstrukciót biztosít ügyfelei számára a projektek lebonyolításához.  A 2007-es pénzügyi évben az új üzletkötések több mint fele ebben a formában jött létre.

Az alkalmazásokról

Ebben a dinamikusan növekvõ üzletágban az Oracle Hungary bevételei továbbra is gyors ütemben nõnek,  gyorsabban mint bármely piaci szereplõé. 

-A versenyszférában az új üzletkötések közt kiemelkedõ volt a Rába Nyrt.-nél korábban már mûködõ Oracle Application verzióváltása és korszerûsítése,  így a felhasználó az eddigieknél sokkal részletesebb termelési tervet tud készíteni. 

Fontos projekt zajlik a Unicredit Banknál is,  a pénzintézet a JD Edwards vállalatirányítási rendszert vezeti be.

-A kis- és középvállalatokat  tekintve a piacot a pályázati források hiánya jellemezte, az NFT I. és az NFT II. közti átmenet alatt, (az elmúlt 12 hónapban),  gyakorlatilag semmilyen forrás nem segítette e cégeket informatikai rendszereik fejlesztésében.

-Az elmúlt idõszakban az állami beruházások mértéke is csökkent,  többnyire csak a hatékonyságot javító projektekre került sor.  Mindezek ellenére az Oracle e szektorban is több projektben sikeresen teljesített, aktívan segítette pl. a MÁV leányvállalatok jogi és pénzügyi leválasztását az anyavállalatról,  lényegesen hatékonyabb mûködéshez segítve ezzel a közlekedési vállalatot.

-Az elmúlt pénzügyi évben az Oracle megerõsödött az iparági megoldások terén is.

Két pénzintézetnél, az Allianz Biztosító Rt-nél és az FHB bankban, lezajlott az iFlex banki megoldás bevezetése, emellett egy újabb jelentõs piaci szereplõ, az OTP Bank is ezen szoftver mellett voksolt, amivel a külföldi számlavezetések kezelése valósítható meg. 

Tovább erõsödött a vállalat jelenléte az építõiparban is, ahol a JD Edwards iparági megoldás 3 új vállalatnál talált gazdára. A borászatok közül többen is felismerték a JD Edwards borászati szoftverében rejlõ elõnyöket, a Tokaj Kereskedõház és a Hilltop is e rendszerek segítségével irányítja a termelést.

A technológiáról

A technológia értékesítések terén elért 30%-os növekedésen belül kiemelkedõ szerep jutott a kkv szektornak, amelyben ez az arány elérte az 50%-ot.  Egyre több kiscég ismeri fel a professzionális szoftverekben rejlõ elõnyöket, a stabilitást, a teljesítmény-skálázhatóságot, valamint a szabványosság és az egységes adatbázis nyújtotta lehetõségeket.  Az Oracle-nél e terület kiemelt kezelésére a vállalat új pozíciót,  kkv technológiai igazgatói beosztást hozott létre a közelmúltban, amelyet június 1-tõl Gáll Tamás tölt be.

Jelentõsen megnõtt a köztesplatform (middleware) és a BI (üzleti intelligencia) rendszerek aránya.

Az Oracle új BI platformján 6 iparágban folynak referenciaprojektek. 

200%-os növekedés jellemezte a RAC (Real Application Cluster, azaz olcsó számítógépekbõl kialakított, könnyen skálázható fürtözött rendszerek) értékesítését,  hazánkban is igazolva az Oracle Grid Computing koncepció létjogosultságát.  E technológiát alkalmazza például a Vodafone a folyamatosan bõvülõ marketing adattárházához, illetve az  iwiw is, növekvõ felhasználói tábora számára.

Az elmúlt idõszak több kiemelkedõ projektje az EU csatlakozáshoz kapcsolódott, ilyen például a schengeni határok kialakításához létrehozott informatikai rendszer, amely Oracle technológiára épül.

Fontos és érdekes projekt volt az útlevelekben rejlõ, biometrikus azonosításra képes informatikai háttérrendszer kiépítése.  Az útlevelekben elhelyezett chipbõl az adatokat kiolvassák, majd ezeket a rendszer összeveti a központi Oracle adatbázisban tárolt adatokkal,  így mind az útlevél valódisága, mind az azt felmutató személy egyértelmûen azonosítható.

Az elmúlt évben magasabb szintre lépett az adattárház piac.  Az Oracle egyedülálló adattárház-teljesítmény növelõ megoldásait egyre több felhasználó értékeli pozitívan.  Új ügyfél ezen a területen a Generali Biztosító, de több konkurens terméket használó szervezet is az Oracle rendszerére történõ átállás mellett döntött.

Az Oracle szervezete

Az Oracle mûködésében trendszerû változás, hogy egyre több szakember tölt be regionális pozíciókat, illetve vesz részt külföldi projektekben.  Az Oracle Hungary-nél jelenleg 30 munkatárs,  köztük a cég ügyvezetõ igazgatója lát el több országot átölelõ pozíciót.  Jó példa a szakemberek külföldi szerepvállalására, hogy legutóbb a moldáv kincstár központi informatikai rendszerének tervein dolgoztak magyar szakemberek egy európai csapat részeként, illetve a román pénzügyi és ellenõrzési hivatal esetében az Oracle Hungary munkatársai az APEH alvállalkozójaként vettek részt az informatikai rendszer kialakításában.

Partnerek

Az Oracle bevételeinek már közel 60%-a folyik be partnereken keresztül, az év során egy-negyedével nõtt a hazai partnerek száma.  Jellemzõen, egyre több cég szerez saját szakterületén kiemelkedõen magas szintû ismereteket és iparági mértékadó vállalatként növekvõ bevételt könyvelhet el mind saját maga, mind az Oracle számára.

A nagy rendszerintegrátorok a hagyományos megoldások mellett egyre szívesebben alkalmazzák az újgenerációs megoldásokat, köztük az Oracle BI, SOA, Security, CRM rendszereit, ill. iparági megoldásait.

2008-as tervek

Az Oracle Hungary a 2008-as pénzügyi évre is eredményes, az iparágnál és konkurens vállalatoknál nagyobb ütemû fejlõdést tervez, melyhez továbbra is a több lábon álló saját termék- és szolgáltatás-portfóliója szolgáltatja az alapot. 

A cég további növekedésre számít a kis- és középvállalati szektorban mind az alkalmazások, mind a technológia terén.  A termékek tekintetében a köztesplatform még szélesebb körû terjedésére lehet számítani, ill. tovább bõvül az iparági megoldásokat választó cégek köre.  A számítóhálós rendszerek (grid computing) értékesítése továbbra is stratégiai terület az Oracle számára, egyre több szervezet érdeklõdik az olcsóbb, rugalmasan alakítható grides megoldások iránt.

A cég várakozásai szerint kedvezõen fognak hatni az informatikai beruházásokra az Új Magyarország Fejlesztési Terv által elérhetõvé váló finanszírozási források, valamint új lehetõségeket nyit a kiépülõ kormányzati szolgáltató központok és az egészségügyi szektor változásainak informatikai támogatása.

www.oracle.com/hu

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.