2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kobayashi a Mûvészetek Palotájában

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3238"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kobayashi_Ken_It.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kobayashi Ken-Ichiro" title="Kobayashi Ken-Ichiro" width="88" height="100" /></a></span>2007. július 14-én, szombaton 19.30-kor saját japán zenekara és énekkara - az 1976-ban alakult Tokiói Filharmonikus Zenekar és Énekkar (Philharmonic Ensemble Orchestra) - élén Kobayashi Ken-Ichiro Beethoven IX. szimfóniáját vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. <p>

 kobayashi ken-ichiro2007. július 14-én, szombaton 19.30-kor saját japán zenekara és énekkara – az 1976-ban alakult Tokiói Filharmonikus Zenekar és Énekkar (Philharmonic Ensemble Orchestra) – élén Kobayashi Ken-Ichiro Beethoven IX. szimfóniáját vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 kobayashi ken-ichiro2007. július 14-én, szombaton 19.30-kor saját japán zenekara és énekkara – az 1976-ban alakult Tokiói Filharmonikus Zenekar és Énekkar (Philharmonic Ensemble Orchestra) – élén Kobayashi Ken-Ichiro Beethoven IX. szimfóniáját vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az est szólistái, Fodor Beatrix, Megyesi Schwartz Lúcia, Mukk József és Kováts Kolos mellett a Nemzeti Énekkar mûvészei is közremûködnek a nagyszabású produkcióban.

Kobayashi Ken-Ichiro 1940-ben született, tanulmányait a Tokiói Nemzeti Képzõmûvészeti és Zenei Egyetemen folytatta, amelynek ma professzora. Világkarrierje 1974-ben indult, miután megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. Jelenleg a Japán Filharmonikusok zeneigazgatója, emellett több japán és külföldi zenekar vendégkarmestere, és a magyar Nemzeti Filharmonikusok tiszteletbeli karmestere.

Életében meghatározó szerepe volt Beethoven IX. szimfóniájának: tízéves korában hallotta elõször, és saját szavaival úgy hatott rá, "mintha az égiek szóltak volna" hozzá. "A melódiák összekeveredve morajlottak, majd mindez egyszer csak átváltozott szabadsággá, fénnyé, és ez az akkori kisfiút mélységesen megérintette. Könnyeim közepette elhatározásra jutottam. Ha a ?semmibõl? ilyen óriási dolgot lehet létrehozni, a zeneszerzés világának meghódításáért érdemes akár egy egész életet is áldozni. Zeneszerzõ akartam lenni." És valóban, Kobayashi zeneszerzést is tanult, végül azonban a karmesteri dobogón találta meg igazi helyét.

A Tokiói Filharmonikus Zenekar és Énekkar (Philharmonic Ensemble Orchestra) fenntartó nélkül mûködõ nonprofit együttes, amely olyan zenetörténeti eseménnyel is büszkélkedhet, hogy 2004-ben Japánban elsõként adta elõ Leoncavallo Bajazzók címû operáját – nagy közönségsikert és igen pozitív kritikai visszhangot kiváltva. Ugyancsak sikerrel vendégszerepeltek már az Egyesült Államokban – Philadelphiában és a New York-i Carnegie Hallban – Kínában és többször is Európában. 1998-ban a bécsi Musikvereinssaalban Toru Takemicu japán kortárs zeneszerzõ Hirosima áldozatai emlékére írt mûvét és osztrák komponisták darabjait játszották. Második európai útjuk során a berlini Filharmónia nagytermében Szigeaki Szaegusza Tengai címû kantátáját szólaltatták meg. Mostani, harmadik európai turnéjukon Budapest mellett Bécsben is fellépnek Kobayashi vezényletével. A Hoffburg Festsaal-ban megrendezésre kerülõ hangversenyükön Mahler II. szimfóniáját adják elõ két kitûnõ magyar énekesnõ, Szabóki Tünde és Wiedemann Bernadette közremûködésével.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.