Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a környezettudatos életmódért. 2014 tavaszán indult útjára az az országos kampány, melynek során a védőnők és a média erejének segítségével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) munkatársai, az „Országos kampány a fenntartható életmódért a családok és lakosok körében" (KEOP-6.1.0/C/11-2011-0002) elnevezésű uniós projekt keretein belül.

 

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a környezettudatos életmódért. 2014 tavaszán indult útjára az az országos kampány, melynek során a védőnők és a média erejének segítségével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) munkatársai, az „Országos kampány a fenntartható életmódért a családok és lakosok körében" (KEOP-6.1.0/C/11-2011-0002) elnevezésű uniós projekt keretein belül.

 

Ehhez kapcsolódóan egy olyan ÖKO – portált alakítottak ki, ahol a kampány eseményei mellett a fiatalok játékos formában sajátíthatják el a környezetvédelem fortélyait. A kisebbeket Futurobi kalauzolja a jövő megmentésében, a Facebook felhasználókat pedig folyamatosan frissülő játékkal és nyereményekkel várja az Öko-kaland. A nyár folyamán a kampányt ismert gyermekrendezvényeken, valamint kedvelt zenei fesztiválokon népszerűsítik tovább.

 

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kulcsszerepet játszik a környezettudatos életmód terén, hiszen tevékenységükből eredően a jövő generációja számára egy olyan komplex programot alakítottak ki, melynek során már a kisgyermekek is játszi könnyedséggel sajátíthatják el a fenntartható életmód gyakorlatát.

A program az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból valósul meg.

 

A szemléletformáló kampányok, programok évek óta közel állnak az Intézet tevékenységéhez – mondta Dr. Mramurácz Éva az OGYEI főigazgató helyettese. A környezettudatos életmódra nevelés is olyan, mint a jó ízlésre való nevelés, melyet nem lehet elég korán kezdeni. Az OGYEI a védőnőkön keresztül a kisgyermekes családok részére készített lakossági szóróanyagokkal segíti ezt a munkát. Az édesanyák, leendő édesanyák szerepe azért is kiemelkedő, mert a gyermekek egészsége és a környezettudatos életmód szorosan összekapcsolódik.

 

Mint ahogy ezer szálon kapcsolódik egymáshoz a társadalom, a gazdaság és a környezetvédelem is, hiszen a felgyorsult életmód és a túlzott fogyasztás jelentős környezeti terheket jelentenek – tette hozzá Cselószki Tamás, környezetvédelmi szakember, az E-Misszió Egyesület képviseltében. Ebből eredően olyan szakmai tartalmak segítségével támogatják az OGYEI munkáját, melyek során könnyen áttekinthető, érthető, a hétköznapi életben jól alkalmazható praktikákkal, információkkal hívják fel a lakosság figyelmét, miként tehetnek ők is nap mint nap, a környezetért. A pályázat keretében létrehozott ÖKO – portálon ezek a szakmai tartalmak bővebben is elérhetők. A szakember előadásából kiderült, hogy a

szakmai anyagokkal négy kiemelt területet érintenek, ezek az energiafelhasználás, a háztartások vegyszerhasználata, az élelmiszerfogyasztási szokások, valamint az úgynevezett „eldobó társadalom" legnagyobb problémája, a hulladékgazdálkodás és a hulladékmennyiség minimalizálása.

 

A program során már nagy sikerrel lezajlott a védőnők országos képzése, melyet követ és támogat a lakosság számára készített nagyszabású kampány. Óriásplakátok, kiadványok és egyéb kommunikációs csatornák, valamint TV és rádió spotok hirdetik a projekt kiemelt üzeneteit, hogyan használj kevesebb vizet, vegyszert és energiát, segíts abban, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

A kampány arca Keleti Andrea táncművész, aki gyermekeivel együtt segít a fenntartható életmód népszerűsítésében, mondta Toma Andrea, projektmenedzser.

 

Az OGYEI a nyár folyamán népszerű gyermek- és zenei  fesztiválokon is részt vesz, melyek közül elsőként a budapesti helyszínű Gyermekszigetre látogattak ki június 28-án. A stand egész napos programjai során a résztvevők személyesen is találkozhattak Futurobival, a kampány központi figurájával. Futurobi a jövőből visszajött kis robot segítségével megtanulhatjuk, ha most nem védjük meg a környezetünket, akkor a jövőben élhetetlen lesz a bolygónk. Az első rendezvényt a nyár folyamán olyan családoknak szóló események követik, mint a Győrkőcfesztivál Győrben, a Kapolcs fesztivál, az Ördögkatlan fesztivál és a nyíregyházi Vidor Fesztivál.

 

A kamasz és fiatal felnőtt korosztály figyelmét a számukra készített Öko-kaland Facebook alapú játékon keresztül terelik a fenntartható életmód felé. A játékot a fiatalok körében népszerű VOLT és SZIN fesztiválokon mutatják be. A rendezvény sátrakban lehetőség van kipróbálni a játékokat tabletten és terminálokon, valamint vicces fotók, selfie-k készülhetnek a kampány másik népszerű figurájával a napelemes tücsökkel, a „Pózolj a tücsökkel" kampány keretein belül.

 

A már említett ÖKO – portálon naprakész és praktikus információk érhetők el a védőnők és a családok számára, szakmai tartalmak, kézikönyvek, illetve letölthető előadások, továbbá egy címszavas keresőmodullal ellátott ÖKO-Enciklopédia segítségével. A fiatal generáció tagjai könnyen érthető, játékos formában tájékozódhatnak a környezetvédelemről. Az Enciklopédia, azaz tudástár célja, hogy ismereteket és segítséget adjon a környezettudatos élethez. Ezen a felületen főleg a tudatos táplálkozás, a környezetbarát hulladékgazdálkodás, az energiatudatosság és a vegyszermentes háztartás és a globális problémák témaköreiben találhatunk ismereteket.

A portálon a „Futurobi és a mélység őrei" (Vígh Zoltán és Vass Richárd képregénye alapján készült interaktív képregény-kaland) című interaktív képregényén keresztül ügyességi és logikai játékok során tapasztalhatják meg elsősorban a 12 éven aluli gyermekek, miként lehetnek a Föld barátai.

A nagyobbak az ÖKO-kaland Facebook oldalon gazdagodhatnak számos öko-okossággal és akár még egy izgalmas kvízjáték, fotópályázat és nyilvános vita részesei is lehetnek.

A verseny 8 héten át zajlik, ahol egyéni vagy akár iskolai szinten is részt vehetnek az érdeklődők – Fekete Zsombor játéktervező tájékoztatása szerint.

Az ÖKO-kalandot azoknak a fiataloknak találták ki, akik:

– Szeretik a humort és a kreativitást.

– Maguk is humorosak és kreatívak.

– Nem félnek ezt másoknak is megmutatni.

 

A következő nagyrendezvények helyszínei:

– Györkőc Fesztivál – Győr – 2014. július 05.

– VOLT Fesztivál – 2014. július 6.

– Művészetek Völgye – Kapolcs 2014. július 26.

– Ördögkatlan Fesztivál – 2014. augusztus 9.

– SZIN – 2014. augusztus 28.

– Vidor Fesztivál – 2014. augusztus 31.

 

www.ogyei.hu

www.okoportal.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük