2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az új búzaintervenció diszkriminatív!

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21006"><img class="image _original" src="/files/images/animsheep4_2.gif" border="0" width="106" height="89" /></a></span>Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő felhívja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul támadja meg az Európai Bíróság előtt az Állapotfelmérésről szóló uniós jogszabályt, mivel a búza intervenciós árára vonatkozó rendelkezések diszkriminatívak, és ezért az uniós jog alapelveivel ütköznek.</p><p>

animsheep4 2Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő felhívja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul támadja meg az Európai Bíróság előtt az Állapotfelmérésről szóló uniós jogszabályt, mivel a búza intervenciós árára vonatkozó rendelkezések diszkriminatívak, és ezért az uniós jog alapelveivel ütköznek.

animsheep4 2Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő felhívja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul támadja meg az Európai Bíróság előtt az Állapotfelmérésről szóló uniós jogszabályt, mivel a búza intervenciós árára vonatkozó rendelkezések diszkriminatívak, és ezért az uniós jog alapelveivel ütköznek.

 

     spacer
    A képviselő emlékeztetett arra: a Magyar Néppárti Delegáció kezdettől fogva ellenezte a Közös Agrárpolitika (KAP) újabb reformját, az ún. Állapotfelmérést. Csatlakozásunk óta a KAP módosításával csak rosszul jártunk.

Az Állapotfelmérés fő célja az eddigi reformokéval azonos: a mezőgazdasági támogatások csökkentése, a mezőgazdasági politika leépítése. Ezek az intézkedések ellentétesek a magyar és európai gazdák érdekeivel.

A reform szinte teljesen megszünteti a gabonaintervenciót, holott a korábbiaknál nagyobb világpiaci áringadozások miatt a korábbinál is nagyobb szükség lenne biztonsági készletekre. Ezek alacsony árak esetén jövedelembiztonságot adnának a gazdáknak, piaci hiány esetén pedig mérsékelnék az áremelkedést. Az Állapotfelmérés következtében – miután egy évvel ezelőtt az EU döntött a kukorica-intervenció megszüntetéséről – az étkezési búza kivételével az összes gabona esetében eltörölnék az intervenciót.

Az Európai Bizottság ráadásul a búza esetében felfüggesztheti az intervenciót, amennyiben a franciaországi roueni kikötői ár meghaladja az intervenciós árat.
Az intervenciós árképzés megváltoztatása nemcsak hátrányos számunkra, hanem uniós jogi alapelvekbe is ütközik, mert diszkriminatív. – szögezte le Glattfelder Béla. Jelenleg az intervenciós ár ugyanis az EU-ban mindenütt azonos. Az intervenciónak a roueni árhoz kötése esetén azonban a Rouentól való távolsággal arányosan csökken a gazdák jövedelme. Ez az intézkedés az intervenció alkalmazhatóságát gyakorlatilag a néhány régi tagállamra szűkítené le. Egyúttal diszkriminatív a kikötőktől távol fekvő régiók, országok termelőivel szemben, mivel az ő esetükben jóval alacsonyabb árgaranciát eredményez.

Glattfelder Béla ezért felhívta a magyar kormányt, hogy már a jogszabály kihirdetése előtt tegye meg a szükséges előkészületeket a jogszabály megtámadása érdekében, a kihirdetést követően pedig nyomban forduljon az Európai Bírósághoz.

(EP Magyar Néppárti Képviselőcsoport)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.