2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Új Széchenyi Terv milliárdokkal segíti a fenntartható energiafogyasztás népszerűsítését

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A fenntartható életmód népszerűsítésére irányuló projektekre beadott 175 nyertes pályázat az Új Széchenyi Terv több mint 2,3<em> </em>milliárd forintos támogatásával valósulhat meg - jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a kiírásokon kiemelkedő sikerrel szereplő Békés megyében tett látogatása során 2011. június 17-én. Az államtitkár Békéscsabán, Körösladányban, Füzesgyarmaton és Dévaványán találkozott a helyi vezetőkkel, energiahatékony intézmény- és vállalkozásfejlesztési projekteket tekintett meg.

image1 335.thumbnailA fenntartható életmód népszerűsítésére irányuló projektekre beadott 175 nyertes pályázat az Új Széchenyi Terv több mint 2,3 milliárd forintos támogatásával valósulhat meg – jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a kiírásokon kiemelkedő sikerrel szereplő Békés megyében tett látogatása során 2011. június 17-én. Az államtitkár Békéscsabán, Körösladányban, Füzesgyarmaton és Dévaványán találkozott a helyi vezetőkkel, energiahatékony intézmény- és vállalkozásfejlesztési projekteket tekintett meg.

image1 335.thumbnailA fenntartható életmód népszerűsítésére irányuló projektekre beadott 175 nyertes pályázat az Új Széchenyi Terv több mint 2,3 milliárd forintos támogatásával valósulhat meg – jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a kiírásokon kiemelkedő sikerrel szereplő Békés megyében tett látogatása során 2011. június 17-én. Az államtitkár Békéscsabán, Körösladányban, Füzesgyarmaton és Dévaványán találkozott a helyi vezetőkkel, energiahatékony intézmény- és vállalkozásfejlesztési projekteket tekintett meg.

Természeti környezetünk védelme érdekében olyan fenntartható fogyasztási mintáknak kell elterjedniük, amelyek kisebb anyag- és energiaigénnyel elégítik ki a szükségleteket, a hulladékkeletkezés megelőzését pedig neveléssel, pozitív minták elterjesztésével, értékváltással segítik – hangsúlyozta Bencsik János.

Az államtitkár felhívta a figyelmet az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság fejlesztési programjára, amelynek fontos része a szemléletformáló és tudatosító tevékenységek támogatása. Ezek célja, hogy minél szélesebb kör ismerhesse meg az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat és a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodás módozatait. A civil szervezetek, az oktatási intézmények és az önkormányzatok számára forrást kell biztosítani ahhoz, hogy tájékoztatni tudják a lakosságot, a helyi döntéshozókat és a gazdaság szereplőit a zöld megoldásokról – emelte ki Bencsik János. Mint elmondta, a lakosság számára hasznos, a gyakorlatban alkalmazható ismereteket közvetítő mintaprojektek segítségével ezek a módszerek népszerűvé válhatnak, az érintettek közös munkájának eredményeként a társadalomban elérendő értékrendként tudatosulhat a fenntarthatóság.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a fenntartható életmód népszerűsítésére irányuló, újonnan induló projektekre beadott 175 pályázat több mint 2,3 milliárd forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Tervből. A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok 52 sikeres pályázat útján több mint 1 milliárd forintos, míg a fenntartható életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek 123 győztes pályázat révén több mint 1,3 milliárd forintos támogatással valósulhatnak meg. A legtöbb sikeres pályázatot Békés megyei civil szervezetek és önkormányzatok nyújtották be.

Bencsik János körútján megtekintette a békéscsabai Regionális Képző Központot, amely 2008 óta folyamatosan készül az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások hasznosítását célzó képzési programok kifejlesztésére és megvalósítására. A PannonForrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter koordináló szervezeteként hálózatok közötti együttműködést hozott létre az energetikai és építőipari klaszterszervezetekkel annak érdekében, hogy az épületenergetika és épületgépészet területén a legkorszerűbb technológiák és szakanyagok alkalmazását képzési programokban és tananyagokban jelenítse meg.

Körösladányban két projekttel ismerkedett meg az államtitkár. A Körösladányi Óvodában geotermikus fűtési rendszert és napkollektoros melegvíz-ellátást építettek ki. A beruházásnak köszönhetően a fűtési és használati melegvíz-ellátási rendszerek hőellátása teljes egészében megújuló energiaforrásokra épül, az intézmény költségtakarékos és környezetbarát működtetése, hosszú távú fenntarthatósága biztosított.

Pályázati források igénybevétele mellett komplex energetikai korszerűsítést végeznek az öltözőszekrényeket, iratszekrényeket gyártó körösladányi Meta Vasipari Kft-nél is. Az üzemcsarnok rossz hőtechnikai tulajdonságai miatt gyakorlatilag kifűthetetlen, holott a századmilliméter pontosságú vágási és illesztési munkafolyamatok miatt egyenletes referenciahőmérsékletet kell biztosítani. A 66 millió forintos közösségi támogatással megvalósuló beruházás jelentős mértékben javítja a vállalkozás versenyképességét. Füzesgyarmaton a Környezettudatos Fejlődésért Klaszter tagjai – mások mellett a helyi önkormányzat és a Szent István Egyetem – bemutatták az általuk tervezett Energia Park beruházási terveit. A megújuló energiák területén térségi technológiai és tudásközpont létrehozását tervezik, mely a kistérség foglalkoztatási helyzetének javítását és energiafüggőségének csökkentését segítheti.

A dévaványai önkormányzat intézményeinél is jelentősen javult az energetikai hatékonyság. Az épületek kombinált és teljes körű hőtechnikai felújítása során kicserélték az elavult nyílászárókat, modernizálták az épületek hőszigetelését és korszerű, biomassza tüzelésű kazánokat telepítettek. A napokban az Új Széchenyi Terv keretében elnyert újabb támogatás felhasználásával a biomassza kazánok fűtőanyagát is az önkormányzat fogja előállítani. Az évi 850 tonna kapacitású agrobrikettáló üzem a térség mezőgazdasági melléktermékeiből származó biomasszát alakítja át értékes energiaforrássá. Ezzel egy teljes termékpályás mintaprogram jöhet létre, melynek sikeressége egy országos program megalapozásához járulhat hozzá – fogalmazott Bencsik János, aki hozzátette, hogy Orosháza városát 640 millió forinttal támogatják a közintézményi fűtés geotermális alapokra helyezésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.