2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aztékok Budapesten

5 perc olvasás
never 7

never 1Divatos játék lett a szabadulószoba. Olyannyira, hogy Budapesten jelenleg közel kétszáz működik, de a fejlődés nem áll meg. A napokban, a Belvárosban megnyílt a legújabb, ráadásul olyan helyen, ahol mellette még hat másik is található. A Neverland, valóságos szórakoztató központ, bár és étterem is egyben, csapatépítő játékok, családi ünnepségek számára is kitűnő helyszín.

A hat szabadulószoba mellé felépült hetedik olyan világba kalauzol el mindenkit, ami bizonyára magával ragadja majd a látogatót. Eddig ott – néhány másik mellett – az igazán bátraknak a „Zárt osztályt”, a western-filmek szerelmeseinek a „Nagy vadnyugati rablást”, a Harry Potter-rajongók számára pedig inkább a „Mágus próbát” ajánlották. never 2A hivatalosan január 30-án megnyíló „Azték sírkamra” viszont már valódi különlegesség. Felépítői azon igyekeznek, hogy ritkaságszámba menő, egyedi szórakozást nyújtsanak és most, a próbaüzem alatt mindent tökéletessé varázsoljanak. Erre, mifelénk a maya azték – kultúra inkább csak a rejtélyeiről híres. Azért azután az új szobában minden annyira élethű és autentikus, hogy valóban úgy érezzük magunkat, mintha Dél-Amerika őserdőinek legmélyén barangolnánk, távol a civilizációtól.

never 3Hogy miként sikerült ezt elérni, arról Josep Zara, a Neverland tulajdonosa elárult néhány titkot. Közel fél évig dolgoztak rajta, 59 különböző szakma képviselőjét vonták be és összesen több mint száz ember vett részt a munkában. Más szabadulószobákban a játékmester ad segítséget a játékosoknak, ha elakadnak, itt videofelvételen, egy azték főpap, vagy egy elátkozott azték kislány segít, egyéb útmutatást pedig olyan indiánok adnak, akik saját nyelvükön szólalnak meg a játékban. Annak érdekében, hogy minél hitelsebben jeleníthessék meg a környezetet, egy hónapra Guatemalába költöztek, A dzsungel közepén forgattak, messze a civilizációtól. Segítségükre volt Vittorio Sodano kétszeres Oscar-díj jelölt smink dizájner, aki Mel Gibson Apocalypto filmjének volt a fő sminkmestere. Színészeknek helyi, őslakos, maya embereket vettek fel, akik közül többen csak a saját nyelvüket beszélték. Az ő segítségüket a játszók több nyelven feliratozva kapják majd meg.

never 4 A felvételeket az ősi maya áldozó barlangban, maya templomokban, áldozati helyszíneken, a dzsungelben és romvárosokban rögzítették. Valóban minden érzékszervre ható, fordulatos kalandra, agytornára számíthatnak a játékosok. A tét ugyanis nem csekély. A játék lényege, hogy a résztvevők az azték időkben járnak és fel akarják őket áldozni a napistennek, mert az aztékok azt hitték, ha nem végeznek minden nap emberáldozatokat, akkor másnap már nem fog felkelni a nap. A feláldozás napján kapnak egy utolsó esélyt, szerezzék meg a dzsungel mélyén lévő elátkozott sírkamrából az ősi gyógyító kristályt, amit egy szarkofágba rejtettek el. Amennyiben 60 perc alatt kihozzák élve a sírkamrából a kristályt, a főpapok megkegyelmeznek nekik és nem kerülnek a kamrában már előkészített, valódi obszidián áldozókés alá.

never 5Akik sikeresen kijutottak – ha úgy gondolják – a bárban azték pohárból ihatnak egy nagyon különleges italt. Összetétele: Tequila, ananász, zsálya, grapefruit, passion, grenadin és Angostura bitter. A poharakat kézzel készítette és Tlaloc azték istenről mintázta egy magyar keramikus művész. Tlaloc az eső, a mennydörgés és a jó termés istene. Az azték teremtésmítosz szerint a világ harmadkorában ő volt a Nap (és ezzel a főisten), de Ketzalkóatl, a Tollas kígyó” eltörölt mindent a Föld színéről, és egyben megalkotta a negyedkort. Nevének jelentése növesztő, növekedést adó. A tiszteletére végzett szertartások színhelye a Texcoco-tó mély örvényeinél volt. Csecsemőket és kisgyerekeket áldoztak a tiszteletére. Ha a gyermek felsírt, az annak a jele volt, hogy közel az esős évszak. A szoba meglátogatását – mivel csapdák és ijesztő elemek is vannak benne – csak 16 éven felülieknek ajánlják. A felnőttek ízléséhez igazodnak az italok is, a bár több, más, a hangulatnak nagyon is megfelelő koktélt kínál, de az asztaloknál étkezni is lehet. never 6Szabó Róbert, a Neverland konyhafőnöke elmondta, hogy hétköznapokon inkább bisztró és street food jellegű ételeket kínálnak, de a szobák vendégeinek igyekeznek a játék hangulatához illeszkedő ételeket tálalni. A tervekben szerepel néhány különlegesség, mint például a „Csacspoják” a kukoricaleves, az „Urban Jungle” ez Avocado saláta ananászhússal kókuszdióhéjban tálalva, desszertnek pedig az Azték zsályamagos banánkenyér, nyers kakaóbab öntettel. A legnagyobb sikert valószínűleg az ősi recept szerint készült „Olmék Pipil” aratja majd, ami csirkeragu friss ananászban tálalva. Van benne Avocado, kukorica, az ízét pedig az eredeti, maya helyszínről importált fűszerkeverék adja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.