A nyári BabelSound világzenei fesztivál budapesti programokkal melegít az idei élményekre, többek között a Fonóban, ahol június közepéig négy alkalommal rendeznek Babel Sound esteket.

 

A nyári BabelSound világzenei fesztivál budapesti programokkal melegít az idei élményekre, többek között a Fonóban, ahol június közepéig négy alkalommal rendeznek Babel Sound esteket.

 

A baszkföldről érkező Korrontzi adja a talpalávalót május 13-án, pénteken a Fonó Budai Zeneházban. Május 27-én spanyol táncházzal vár a Vigüela, június 4-én pedig szicíliai táncokat próbálhatunk ki az olasz Nakaira muzsikájára. A Korrontzi előtt a hazai Cirkusz-KA fog zenélni, belépéskor pedig az első 50 érkező egy pohárka házi pálinkát kap.

 

Szlávics Anna és Rock Tamás szerzőpáros 2006-tól alakítja zenéjük – Cirkusz-KA – mással össze nem téveszthető atmoszféráját. "Álom-világzene" – inspirálódva saját kulturális örökségükből és távoli világok zenéiből, a magyar népdal-, flamenco-, a fado elemeit fűszerezve a jazzel.

 

A Korrontzi egy régi trikitixa-játékosról kapta a nevét, aki szamárháton ment a földjéről Mungia főterére minden vasárnap és jó kedvre derítette dalaival az összegyűlt falusiakat. Kalapját mindig megtöltötték pénzérmékkel a boldog hallgatók.

A Korrontzi népi zenekart Agus Barandiaran trikitixa-játékos (baszk diatonikus gombos harmonika) alakította. Az volt a célja, hogy kortárs hangulatot adjon a baszkföldi népzenének és a baszk ősi, hagyományos hangoknak, de mindig a trikitixa alapú zenén belül. Barandiaranra eleinte hatott a gipuzkoai hagyományos trikitixa-játék, amit csodált, de hamarosan megtanulta a régi bizkaiai trikitixa-játékosok dallamait és népszerű dalait, azt a zenei kulturális hátteret, ahonnan családja származik.

 

A Korrontzi olyan népi zenekar, ami főként a modern technikával kísért baszk tradicionális zenén alapul, olyan hangszerek segítségével, mint a mandolin, a basszusgitár és az ütős hangszerek. Első albumuk a 'Korrontzi' 2006-ban jelent meg és számos díjat is nyert.

 

A május 13-i táncházban tehát tradicionális baszk táncot tanulhatnak a Fonóba érkezők, briliáns trikitixa játékkal kísérve.

 

A spanyol Vigüela 30 éve dolgozik azon, hogy Kasztilia-La Mancha régió zenei hagyományát életben tartsa. Munkájuk alapvető fontosságú a népzenei hagyomány megőrzésében. Sokfelé játszanak Spanyolországban, de jártak már Nagy-Britanniában is a BBC meghívására és Portugáliában a Bons Sons fesztiválon saját hazájuk képviseletében.

 

http://www.babelsound.hu

http://www.fono.hu

http://www.korrontzi.net/en/home

https://www.youtube.com/watch?v=Gr8IB2npwv4

https://www.youtube.com/watch?v=ErgJk-InE6A

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük