2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Babonatudomány

3 perc olvasás

covers_234647.jpgKarácsony közeledtével célszerű felfrissíteni az ünnephez kapcsolódó tudományos babonákat. Aki nem hisz az effélékben, megnyugodhat, ezek a babonák akkor is hatnak, ha nem hisz bennük az ember. De menjünk sorjában

.

    Szenteste délutánján ki kell takarítanunk lakásunk minden helyiségét, vagy családi házunkat pincétől a padlásig. Mert az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. A fenyőfát is ezen a napon kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk az ártó szellemek figyelmét. De van megoldás. A bejárati ajtó fölé akasztott friss fagyöngyöt látva visszafordul minden szellem és rosszakarat.

   Ugyanebben az időben tegyünk ki az ablakba egy tál vizet. Ha másnap reggelre víz ömlik a lábunk elé, akkor gyermekáldás vár ránk. Ha pedig Szenteste mákot darálunk, akkor a következő évben az oltár előtt fogunk állni választottunkkal. Tegyünk egy gyertyát is ki az ablakba, hagyjuk leégni, így vonzzuk magunkhoz a jó szerencsét. Öltözzünk fel szép ruhába,  így biztosíthatjuk családunk békéjét. De vigyázzunk, ne viseljünk semmi vadonatújat, mert az balszerencsét hoz.

    Aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az sok pénzhez jut. Aki pedig halat falatozik, az úgy fog előre haladni a karrierjében, mint amilyen sebesen a hal úszik a vízben. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben. Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyjunk egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor azért még együnk meg egy almát, ami jó egészséget hoz majd.

   A karácsonyi asztalról összesöpört morzsát ne dobjuk ki az ünnepek vége előtt, mert megóvja a ház népét a betegségektől. A szemetet se vigyük ki a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik. Ha imádkozunk, be kell csukni házunk összes ablakát és ajtaját, ugyanis ilyenkor a boszorkányok állati alakot ölthetnek és így próbálnak bejutni a házakba, hogy rontást hozzanak.

   A lányoknak vacsora után ki kell menniük a házból, és amerről az első kutyaugatást meghallják, onnan fog származni a férjük. Amikor az éjféli misére igyekeznek, zsebükbe kölest, kukoricát és tökmagot tegyenek, majd szórják el a templomajtóban vagy vessék a szenteltvízbe(?), hogy annyi kérőjük legyen, mint ahány az elszórt köles és olyan gyorsan érkezzenek, mint ahogyan azokat elszórták. (Feleségem véleménye szerint egy kérő  is elég, csak ő legyen az igazi.)

   Végül még egy karácsonyi babona, kissé furcsa. Az ünnep első nap hajnalán a lányoknak meztelenül (!) meg kell kerülniük a házat és vesszővel elhajtani a madarakat, rágcsálókat, bogarakat. Hogy ennek mi lenne a hatása az nem sikerült kiderítenem. Talán egy leskelődő legény majd elárulja.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.