Badacsonyi Borbarangolás –„Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében”

2013-ban a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a Borbarangolás rendezvénysorozat. (lásd: http://euroastra.hu/node/68549) Badacsonyi borászok szombatonként bemutatják a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

2013-ban a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a Borbarangolás rendezvénysorozat. (lásd: http://euroastra.hu/node/68549) Badacsonyi borászok szombatonként bemutatják a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

 

A február elején indult Borbarangolás során 20 lelőhely, azaz 20 pincészet meglátogatására adódott lehetőség. Most, a júniusi első hétvégén a 17.-nél tartunk, és a badacsonyi Bazaltbor-Badacsony Kft. & Badacsony Borhotel várja vendégeit. A következő héten június 8-án pedig Hegymagasra látogathatunk a Szent György- Pince és Étterembe.

 

Apropó, június 8-9. a Kéknyelű Virágzásának ünnepe. Badacsonyba és környékére szeretettel várnak minden borbarátot és nemcsak borkóstolóra, hanem egész napos kulturális programokra. A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik virágzását.
A Kéknyelű Virágzásának ünnepén a borospincék mélyén, hamisítatlan környezetben ismerhetjük meg az igazi Badacsonyi Kéknyelűt és a boros gazdák többi rejtett kincsét! Az útitervet és a régiós buszjáratot biztosítják, Ön, kedves Olvasónk csak jöjjön el, de ne egyedül, hanem hozza a barátait is!

 

„A Kéknyelű egy ősi magyar fajta, amit kimondottan csak Badacsonyban termesztenek. Kizárólag női virágú, így az idegen beporzás a szél segítségére szorul, illetve porzó fajtaként a budai zöldet szokták mellé telepíteni. Mindezekből következően nem terem túl nagy mennyiséget, ugyanakkor szinte minden évben kiváló minőséget ad. Más borokkal ellentétben ízvilága egyszerű, színe friss halványzöld, az érlelés során is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a királyleánykával. Élénk savérzetet ad, hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál. A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja."

 

A Kéknyelű megismerése után térjünk vissza a Borbarangolás rendezvénysorozat következő helyszínei és pincészeteinek bemutatásához.

 

Június 1.; 19.00 óra

Bazaltbor-Badacsony Kft. & Badacsony Borhotel

8261-Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.

A Laposa márka a badacsonyi borvidék presztízsének helyreállítását tűzte ki célul, a borászat hagyományait ötvözve a kiváló minőséggel és kifogástalan stílussal. A beruházás eredményeként a legmodernebb technológiát és tradicionális eljárásokat ötvöző pincészetben készülnek boraik. Borfeldolgozójuk 2011 februárjában megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily‚ Building of the Year 2010' versenyét, ipari épület kategóriában. A Laposa Pincészet díjnyertes boraival feltöltött borospincétől néhány lépésre található a Badacsony Borhotel, amelynek teraszáról csodálatos balatoni panorámát szemlélhet a vendég. Elegáns stílusú éttermükben megkóstolhatja díjnyertes bor- és gasztronómiai különlegességeiket.

Menü

– Rizlinges káposztaleves – Konfitált kacsacomb – Túrótorta

Borok: – Laposa Cuvée 2010 – Szürkebarát 2011 – Rizling² 2009 – Rizling² 2010

– Somlói Juhfark válogatás '08 – Illatos Friss 2012 – Somlói Hárs. '08

www.laposabadacsony.hu

 

Június 8.; 19.00 óra

Szent György- Pince és Étterem

8265 Hegymagas, Szent György-hegy 12.

A Szent György-hegy Magyarországon a Balaton-felvidék legpatinásabb szőlőtermő vidéke, ahol a Szent György- Pince és Étterem 1985 óta áll nyitva a nagyközönség előtt. A pince tulajdonosa Kiss István, aki tagja a Szent György lovagrendnek és több bor-lovagrendnek.

Az ide látogató turistákat csodálatos kilátás, festői környezet, tiszta levegő, madárcsicsergés, finom házias ételek és saját termelésű, hagyományos fahordós érlelésű minőségi borok fogadják a 10 hektár szőlőbirtokon, amely alkalmas akár 250 fős rendezvényre is. E helyszín

már három alkalommal adott helyet a GHYMES fesztiválnak és koncertnek is.

Menü

Belépő: Tűzről pattant MUSKOTÁLYOS „sárkány könny" kóstolása

Előétel: Libamájas pirítós

Főétel: Finom lilahagymás, ropogós tócsiba zárt ‚falusi sertéspecsenye' egy kis pirospaprikás tejföllel érintkezve

Desszert: Házi rétes

Közben boraik kóstoltatása.

Borok: – Furmint – Királyleányka – Muskotály – Hárslevelű – Budai Zöld – Olaszrizling

– Szürkebarát.

Extra program: Egy kis meglepetés!

 

Badacsonyi Borbarangolás -„Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében"

 

http://www.badacsony.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük