A Miskolci Nemzeti Színházban tavaly indult Kritikus óra sorozatban a Kivilágos kivirradtig után a Bakkhánsnők előadása kerül terítékre. A programban a látott darabról beszélgetnek a meghívott vendégek – pro és kontra. 2016. november 11-én várnak minden érdeklődőt a 19 órai előadás után!

 

A Miskolci Nemzeti Színházban tavaly indult Kritikus óra sorozatban a Kivilágos kivirradtig után a Bakkhánsnők előadása kerül terítékre. A programban a látott darabról beszélgetnek a meghívott vendégek – pro és kontra. 2016. november 11-én várnak minden érdeklődőt a 19 órai előadás után!

 

A Kritikus órán Jászay Tamás és Turbuly Lilla kritikusok elemzik a látottakat. Az eseményre az előadást követően a Játékszínben kerül sor, a belépés díjtalan.

 

A megfejtésre váró ógörög tragédia – Bakkhánsnők a Miskolci Nemzeti Színházban.

Antik drámával indult az évad október 1-jén a Játékszínben. A miskolci teátrumban Szőcs Artur állította színpadra a Bakkhánsnőket, ami Goethe szerint Euripidész legjobb műve.

 

A három nagy antik görög drámaíró közül Euripidész volt a legkíméletlenebb, aki metsző gúnnyal reflektált a korabeli athéni társadalomra. Utolsó, már csak halála után bemutatott drámájának középpontjában Pentheusz, Théba ura áll, aki megtiltja, hogy a város polgárai ünnepeljék Dionüszoszt, a bor, a szórakozás, a testiség és a szenvedélyek istenét. Dionüszosz ezért útra kel, hogy bosszút álljon a pimasz halandón – ebben pedig a városhoz közeli erdőben önfeledten, vadul táncoló bakkhánsnők lesznek a segítségére.

 

Euripidész darabja az emberi természet kettőségéről szól, arról, hogy életünk során örökké keressük a rendet, a biztonságot, miközben szívünk mélyén káoszra, szenvedélyekre és élvezetekre is vágyunk. A színészi összjátékon alapuló, Euripidész művét mai nyelven újragondoló előadás arra keresi a választ, hogy miként találhatjuk meg a köztes utat e végletek között – és milyen büntetés jár azért, ha elvétjük azt.

 

Szőcs Artur elárulta, már rendező szakon is sokat foglalkozott a görög tragédiákkal.

A Bakkhánsnők jelentette számomra mind közül a legnagyobb kihívást – mondta a rendező. – Euripidész utolsó tragédiájának minden mondata közt egy labirintus vagy, ha úgy tetszik, kód húzódik meg, megfejtésre várva. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek ősidők óta foglalkoztatják az embereket: hogyan viszonyulunk egymáshoz, az élethez, a halálhoz, a művészetekhez és Istenhez. A tragédia a miskolci Játékszínben a zenés bacchanália műfaji megnevezést kapta. Az előadásban fontos szerepet játszik a zene, az erdőben önfeledten, vadul táncoló bakkhánsnők megjelenítésére pedig egy különleges táncnyelvet választottunk – fűzte hozzá Szőcs Artur.

 

Tenki Dalma formálja meg Agauét, Théba királyának anyját, aki tébolyában oroszlánnak nézi saját fiát, és széttépi.

Az inkább naiva karakternek látszó színésznőt nehéz elképzelni őrjöngő gyilkosként.

Több szempontból is nagy kihívás számomra ez a szerep, így örülök, hogy ezzel mutatkozhatok be a közönségnek itt Miskolcon – mondja Tenki Dalma. Mivel meghagytuk az antik szöveget, fontos, hogy ezeket a velős és nehéz sorokat olyan természetességgel mondjuk el, mintha mai nyelven beszélnénk. A karakterformálás szempontjából pedig Agaué egy rendkívül erős és harcos nő. Hálás vagyok ezért a szerepért, mert nagyon sok mindent meg tudok mutatni magamból ebben az előadásban. Azt hiszem, ehhez a rendező jó szeme kellett: Artur nagyon jól látja a színészeket, bennem is felfedezte a kislányt és a nőt is, és ennek összegyúrásából alakult ki végül Agaué karaktere – tette hozzá.

 

A bosszúálló isten, Dionüszosz szerepében szintén egy új társulati tagot, Bodoky Márkot láthatják majd a nézők. A fiatal színművész elmondta, Dionüszosz rengeteg emberi tulajdonsággal rendelkezik, például végtelenül hiú.

Nem csupán vágyik a szeretetre, hanem elvárja, hogy imádják. Ez egy alapvető emberi tulajdonság, sokan vagyunk ezzel így. Bosszúvágya sem egy tipikus isteni jellemző – mesélte Bodoky Márk. Istensége, az hogy ő egy különleges teremtmény, aki bármire képes, abból érezhető leginkább, ahogy a többi szereplő viszonyul hozzá. Végzős egyetemistaként ez egy nagyon fontos kihívás számára – Megtisztelve érzem magam, hiszen ez egy óriási szerep, és tulajdonképpen az első nagy megmérettetésem – hangsúlyozta. – Még előttünk áll a főpróbahét, ami a legizgalmasabb része egy próbafolyamatnak, hiszen ilyenkor bontakozik ki, hogy a karakternek, akit játszom, pontosan milyen ívet kell bejárnia, honnan-hová kell eljutnia a történet alatt.

 

2016. november 11. 19:00

Euripidész: Bakkhánsnők – ógörög tragédia

utána

Kritikus óra

 

http://mnsz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük