A  BalaBit IT Security  magyar IT-biztonsági vállalat 2011. júniusi sajtóeseményén tette közzé a hírt;  árbevétele 60%-al nőtt, s annak már  78%-a származik külföldi eladásokból. A vállalat  legkeresettebb termékének, a Shell Control Boxnak az értékesítése 187%-kal nőtt.

A  BalaBit IT Security  magyar IT-biztonsági vállalat 2011. júniusi sajtóeseményén tette közzé a hírt;  árbevétele 60%-al nőtt, s annak már  78%-a származik külföldi eladásokból. A vállalat  legkeresettebb termékének, a Shell Control Boxnak az értékesítése 187%-kal nőtt.

 

Szomor Bence marketing menedzser bevezetője után Györkő Zoltán  üzletfejlesztési igazgató szólt a vállalati eredményekről.  Az igazgató emlékeztetett a cég önmeghatározására; a BalaBit magyar tulajdonú, magyar központú, informatikai biztonsági terméket fejlesztő, nemzetközi nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkező cég, amely innovatív tevékenységgel saját technológiákat fejleszt.  Az előállított termékeknél súlyt helyeznek rá, hogy azok széles körben érthető, jól felhasználható megoldások legyenek a szakma számára. A BalaBit a termékeit nem közvetlenül, hanem globális hálózatot alkotó partnereken keresztül értékesíti.

Mintegy 80 partner foglalkozik ezzel 30 országban.  A cég 2009-ben és 2010-ben is felkerült a Deloitte  legdinamikusabban növekvő vállalati listájára. Ötéves árbevételt növekedést vizsgálnak itt, s a BalaBit nagyjából  600%-os értékkel került a listára (a legjobb érték 10.000%…).

 

Az árbevételt hozó termék-portfólió: A cég első terméke volt a Zorp tűzfal-szoftver ;  robusztus határvédelmi eszköz, tipikus nagyvállalati megoldás, amely az igazgató szerint a cég sikeres alap-filozófiáját képviseli;  mérnöktől mérnöknek készült, a legmagasabb biztonsági igényeknek is megfelel. A hálózat-biztonsággal foglalkozó szakemberek igényeit szolgálja ki. 

 

A  syslog-ng  a naplóüzenetek gyűjtésének és feldolgozásának (menedzselésének)  ,,de-facto" iparági sztenderd megoldása, amelyet 650 ezer ügyfél használ világszerte.  Az online világban különös jelentőséggel bír olyan bizonylatok reprodukálhatósága, amelyek akár jogi viták esetén is támpontul szolgálhatnak (pl. megtörtént-e egy tranzakció, vagy sem).  A syslog-ng  infrastruktúra-eszközként ezeket a bejegyzéseket nagyvállalati szinten gyűjti össze.

 

A Shell Control Box (SCB)  a naplómenedzsmentes tapasztalatokat kiegészítő megoldásnak tekinthető;  a napló bejegyzéseket natúr megjelenésükben nehéz olvasni és értelmezni, pl. hogy egy hibát milyen esemény váltott ki.  Ezen segít az SCB, amely a napló menedzsment felett ad egy réteget, s könnyen értelmezhető felületet ad az események megtörténtének elemzésére.  A kiemelkedő jogosultságú felhasználók (rendszergazdák, vezetők, bizalmas adatokkal dolgozók) tevékenységét felügyelő és rögzítő eszköz, megörökíti és visszajátszásra alkalmassá teszi az illető személyek esetlegesen kritikus beavatkozásait. A visszajátszásnál mintegy a rendszergazda szemével láthatjuk még a rossz helyre való kattintást is… Különös jelentőséget kaphat ez, amikor nagyvállalati környezetben nagyszámú szerver működik, több rendszergazda, és több külső szolgáltató cég bír jogosultsággal, s nehezen lehet szemmel tartani a beavatkozásokat, s azok felelőseit. Tisztázható vele;  konfigurációs hiba, nem megfelelő szoftver telepítése, szoftverhiba, vagy emberi hiba okozta a fellépő gondokat.

 

 

Az alapítók egykoron, már a veszprémi egyetem diákszállóján világméretű, nemzetközi tevékenységet folytató cég alapításán gondolkodtak…A Zorp tűzfalat eredetileg egy magyar nagyvállalat rendelte saját arculatára, nem vette át, de a BalaBit nem hagyta kárba veszi a beleölt időt, energiát és tapasztalatot, továbbfejlesztette általánosan alkalmazható, kereskedelmi forgalomba hozható megoldássá. Az első fizetős ügyfél a Pannonhalmi Főapátság volt. Innentől indult be a termék, a hazai szakmai közönség kipróbálta, megtapasztalta, egymásnak javasolta, felvállalta alkalmazását.

 

• 1999  A syslog-ng bekerül a Debian Linux disztribúcióba

• 2000  A BalaBit alapítása ­ bejelentik a világ első moduláris alkalmazásszintű proxy tűzfalát, a Zorp-ot

• 2002  A Zorp GPL is bekerül a Debian Linux disztribúcióba, megjelenik az angol nyelvű változat is, grafikus kezelőfelülettel

• 2003  A Zorp elnyeri a ,,2003 leginnovatívabb üzleti szoftvere" díjat a Hírközlési Minisztériumtól és sikerrel debütál a CeBIT-en (nemzetközi megmérettetés, nagy sikerrel)

Tanulságok levonása itt:  szabályos marketing stratégiára van szükség.

• 2004  Magyarországon piacvezető a Zorp (IDC felmérés)

• 2006  A BalaBit a Shell Control Box-al új termék-kategóriát teremt (kiemelkedő jogosultságú felhasználók monitorozása).  Túllépve a hagyományos tűzfal termék elképzeléseken, a Zorpban lévő egyedi tulajdonságokat, a távoli kapcsolatot, a monitorozást sikerült újrafogalmazni.

• 2007  Bejelentik a syslog-ng Premium Edition-t (naplófájl kezelő szoftver, loggyűjtés és ­archiválás): a nagy sikerű,  ingyenesen letölthető, saját fejlesztésű, szabad szoftverből támogatott kereskedelmi terméket, szolgáltatást hoztak létre.

• 2008  A nemzetközi áttörés éve, minden lakott kontinensen és az űrben (NASA) is van ügyfelük

• 2009  A syslog-ng Store Box multi-platformos logszerver appliance bejelentése

• 2010  A BalaBit létszáma 40 %-al nő, ismét megerősíteti pozícióját a Deloitte Fast Technology 50 listán

• 2011  Képviselet Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Oroszországban és az USA-ban, további partnerei több mint 30 országban

 

Erős online jelenlétre törekednek, alapvetően szakmai tartalommal kívánnak érvényesülni, figyelemfelkeltő szakmai tanulmányokkal keltik fel, tartják szinten az ügyfélkör érdeklődését, komoly vásárlási szándékát.  Tehát;  technológiai cégként nagy hangsúlyt fektetnek az innováció elősegítésére, ennek köszönhetően az általuk kínált megoldások kategóriájukban a vezető termékek között szerepelnek.  Nemzetközi viszonylatban is számos minősítéssel,  pl.  az ICSA és a West Coast Labs tesztlaborok elismerő dokumentumaival rendelkeznek.

A Zorp jelenleg is kiemelkedő a proxy technológián alapuló tűzfal megoldások terén.

Várakozásaik szerint, a compliance céllal bevezetett eszközök konszolidációja lesz a következő évek egyik jellemző piaci trendje, azaz,  a külső kényszerből bevezetett, a szervezetben elszigetelten létező megoldásokat a vállalatok fokozatosan bevonják az értékteremtésbe. Ez a folyamat a valódi biztonsági és üzemeltetési igényeket kiszolgáló

termékeket fogja előtérbe helyezni. A régióban viszonteladói partnereket keresnek, a méretben megfelelően illeszkedő cégeket szólítják meg közös bevétel elérésére. Eredménnyel bíztató helyeken saját irodát hoznak lére, így jött lére a fent említett országokban is a képviseletük. A BalaBit a 2011-es évre 40%-os növekedést tervez árbevétele és (jelenleg 120 feletti) dolgozói létszáma tekintetében, s tovább bővítve nemzetközi partnerhálózatát, növeli nemzetközi értékesítésből származó forgalmának arányát.

 

Ügyfelek (akik hozzájárultak említésükhöz) :

BOING,  NASA,  Handelsbanken (a „svéd OTP”),  K & H,  NaviSite,  Magyar Posta,  UPC, 

Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság,  RIKSGÄLDEN (a svéd államkincstár),  EADS Defence & Security, Hydro Québec, FIDUCIA, stb. (Thaiföldi mobilszolgáltató, dubai bank, kameruni távközlési szolgáltató)

 

A 2010-es eredményekről a  BalaBit IT Security  cégcsoport (a magyar Kft. és német leányvállalata) a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalataként,  konszolidált árbevétele  2009-ben  944 millió Ft volt, ami  2010-ben  (nem hivatalos konszolidált árbevételként) 1.578 millióra emelkedett  (59% növekedés).

 

Az éves árbevétel magyar/nemzetközi aránya:

Magyarországi:    2009 – 47%,   2010 – 22%

Külföldi:   2009 – 53%,   2010 – 78%

 

Az átlagos dolgozói létszám alakulása:    2009 –  52 fő,   2010 –   74 fő (42%-os növekedés). Az eredmények alátámasztják a cég hosszú távú hazai és nemzetközi stratégiájának sikerességét. Bár a hazai árbevételük 20-25%-al csökkent, mégis, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon megerősödtek és tovább növekedtek piaci pozíciói, külföldi árbevételük jelentősen nőtt.  Az új piacok elérési sebessége a cégnél meghaladta a válság visszaesésének ütemét. A teljes mértékben magyar tulajdonú vállalat saját fejlesztésű biztonsági megoldásai a legmagasabb biztonsági igényekkel rendelkező, érzékeny adatokkal dolgozó vállalatok igényeit szolgálják ki, mint a pénzügyi szervezetek, telekommunikációs vállalatok, ipari és kereskedelmi nagyvállalatok.

.

A vállalat vezető terméke, a kiemelkedő jogosultsággal rendelkező felhasználók, rendszergazdák, bizalmas adatok kezelői, outsource-szolgáltatók  ellenőrzését végző Shell Control Box  árbevétele 2009-ről  2010-re 187%-os növekedést mutatott.  A vállalati sikerekhez jelentősen hozzájárult a compliance szabályozásokhoz kapcsolódó naplózó megoldás, a syslog-ng  28%-os növekedése, valamint a legmagasabb biztonsági igényeket kiszolgáló Zorp tűzfal értékesítésének 19%-os emelkedése.Ügyfeleinek száma globálisan:

 – kereskedelmi ügyfél:  700  open source felhasználó:  650 ezer

 

A piaci trendekről BalaBit szemszögből és  IDC forrás szerint (creating Value Beyond Compliance #IDCWP05T):Várakozásaik szerint, a compliance céllal bevezetett eszközök konszolidációja lesz a következő évek egyik jellemző piaci trendje, azaz,  a külső kényszerből bevezetett, a szervezetben elszigetelten létező megoldásokat a vállalatok fokozatosan bevonják az értékteremtésbe. Ez a folyamat a valódi biztonsági és üzemeltetési igényeket kiszolgáló termékeket fogja előtérbe helyezni.

 

Iparági és elemzői felmérések szerint az elmúlt évben az IT-biztonsági piac enyhe növekedést mutatott,  a legfontosabb mozgatórugó a kötelező törvényi és iparági előírások (compliance) teljesítése volt.   A BalaBit teljesítménye azonban,  niche piaci (rés-piaci) szereplőként, széleskörű nemzetközi partner- és ügyfélhálózatának köszönhetően, magasan felülmúlta a globális IT-biztonsági piaci várakozásokat is. A vállalat árbevételében évről évre nagyobb részarányt képviselnek a nemzetközi eladások, tavaly elérve a 78%-ot  (2009-ben ez a részarány 53 százalék volt).  

 

Egyre fontosabbá válik a magas jogosultsággal rendelkező IT felhasználók ellenőrzése:

az IDC közelmúltban kiadott tanulmánya szerint,   az EMEA régió bankszektorában 2011-ben ismét növekedési pályára állnak az IT beruházások, az IT-biztonsági piac is növekedő fázisban van.  az elmúlt két év csökkenő, ill. stagnáló költségvetési tendenciái után.

A piacot számos összetett mutató befolyásolja, de a növekedés motorját a helyi és regionális felügyeleti szervek által meghozott, folyamatosan bővülő új szabályozások jelentik a már eleve magasan szabályozott iparágban. Az európai bankok átlagosan IT költségvetésük 10%-át költik a törvényi előírásoknak való megfelelésre,  az IDC szerint 2011-ben ez az érték a szervezet méretétől függően, 15-20%-ra fog emelkedni.  Az alapvető IT-biztonsági megoldások továbbra is keresettek:  a legtöbb hazai vállalat már rendelkezik ugyan az alapvető IT biztonsági infrastruktúrával,  de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az informatikai biztonságra fordított büdzsé háromnegyedét még mindig tartalombiztonsági és incidens-kezelési megoldások beszerzésére, ill. a hálózati határvédelem megerősítésére költik.  Az ügyfelek egyre inkább a gazdaságos biztonsági megoldásokat választják.

 

A BalaBit a nyílt forráskódú közösség elkötelezett tagjaként, megoldásaival minden főbb platformot támogat az összetett és heterogén IT rendszerekben, fizikai, virtuális és felhő alapú környezetekben egyaránt. Egyre több, egyre szigorúbb compliance előírással kell számolni (törvényi és iparági szinten) az érzékeny adatok védelmére.  Az európai bankok átlagosan IT költségvetésük 10%-át költik a törvényi előírásoknak való megfelelésre. Az IDC szerint 2011-ben ez az érték a szervezet méretétől függően 15-20%-ra fog emelkedni.  Az informatikai biztonságra fordított büdzsé háromnegyedét tartalombiztonsági és incidens-kezelési megoldásokra, ill. a hálózati határvédelem megerősítésére költik.

 

Az online kártyás szolgáltatók, a bankok informatikai biztonságait erősen ellenőrizni fogják, ezt a világ-tendenciát globális szabályok, pl. a nagy kártyakibocsátók által létrehozott szabályok vezérli. Előírás pl., hogy akinek néhány ezernél több online tranzakciója van naponta,  az köteles megfelelni egy bizonyos informatikai biztonsági szintnek, arra auditáltatni magát, különben nem fogadhat el kártyás fizetést. Nyilvánvalóan minden online szolgáltató megpróbál megfelelni ezen előírásoknak, hogy elfogadhasson online Mastercard, stb. fizetést.

 

Mit tervez a BalaBit 2011-re? Kiegyensúlyozott termékkör,  40%-os árbevétel növekedéssel, 40%-os létszám növekedéssel, az év végére 150 fős létszámmal. -a nemzetközi piac további (lassú) erősödése várható,  -a Shell Control Box a fő húzó termék, amely a legdinamikusabban nő, a Partner Program további bővítése. További nemzetközi képviseletek indítása (pl. Svájcban banki területen).Új kutatás-fejlesztési telephely indítása vidéken, a közeljövőben. A fenntartható BalaBit közösség jegyében a cég támogatja a nyílt forráskódot, a nyílt szabványokat, az innováció és a  minőség érvényesülését.  Továbbra is jelszava:  mérnököktől mérnököknek.   A „CSR másképp” mottóval egyetemi együttműködéseket támogat a BalaBit Campus programmal,  valamint az  Open Academy több mint 400  sw-fejlesztő részvételével.  Az eredményesség záloga:  a BalaBit közösség,

a tulajdonosoknak hosszú távú terveik vannak, az alkalmazottakra (akik az ország legjobbjai közül kerüljenek ki) hosszú távon számítanak,  a minőség a fontos, nem a gyors eredmény, a saját fejlesztők is büszkék legyenek eredményeikre, megőrizni a cégre jellemző egyszerű, őszinte szervezeti kultúrát, politikai játszmák nélkül.

 

www.balabit.com  

http://ktnye.akti.hu/index.php/Niche

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük