BALATON, NYÁR, SZERELEM – 300 KIVÉTELES MŰTÁRGY A BALATON PARTON

Tóth Menyhért: PárTóth Menyhért: PárCzóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Mattis-Teutsch János, Fehér László és számos más neves klasszikus és kortárs képzőművész munkáiból nyílik kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában. A Pintér Aukciósháznak köszönhetően ez már az ötödik alkalom, hogy a képző- és iparművészet iránt érdeklődők a Balaton parton is hódolhatnak a művészet szeretetének, nem is akármilyen minőségben.

 

Tóth Menyhért: PárTóth Menyhért: PárCzóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Mattis-Teutsch János, Fehér László és számos más neves klasszikus és kortárs képzőművész munkáiból nyílik kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában. A Pintér Aukciósháznak köszönhetően ez már az ötödik alkalom, hogy a képző- és iparművészet iránt érdeklődők a Balaton parton is hódolhatnak a művészet szeretetének, nem is akármilyen minőségben.

 

A neves aukciósház ebben az évben is kivételes anyagot válogatott a Balaton, nyár, szerelem, pozitív életérzés tematikájú aukciós kiállításához klasszikus-, 20. századi modern- és kortárs festményekből, szobrokból és műtárgyakból. A mintegy 300 darabból álló tárlat, mely július 31. és augusztus 14. között tekinthető meg hétfő kivételével miden nap 10 és 22 óra(!) között, számos érdekességgel szolgál a műkedvelő közönség számára. A kiállítás aukcióval zárul, melyet augusztus 15-én este tartanak ugyancsak Balatonfüreden a Vitorlás étteremben. A kiállított tárgyak mindegyikére licitálhatnak majd az érdeklődők, melyek 10 ezer és 12 millió forint közötti kikiáltási árakkal indulnak.  

A klasszikus festmények előtt hódolók számos érdekes és különleges alkotással találkozhatnak a kiállításon. Rippl-Rónai Józseftől egy pasztell Kalapos hölgy portrét, Kádár Bélától egy különleges csendéletet, Egry József művei közül önarcképét és a badacsonyi fényeket megörökítő akvarelljét, Czóbel Bélának pedig egy piros kancsós csendéletet ábrázoló olaj-vászon munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat egyik legkülönlegesebb darabja Tóth Menyhért: Pár-Család című olajfestménye, mely a festőművész egyik fő műve. Várhatóan ez a mű lesz az aukció egyik nagy sztárja is, valamint ez az alkotás indul a legmagasabb, 12 millió forintos kikiáltási árról.

Egy másik, a kiállítást gazdagító rendkívüli festmény a legnagyobb biedermeier mester, Than Mór: Psyche (A rózsabimbó) című, 1861-es olaj-vászon munkája. A kompozíciónak két, egymástól eltérő méretű példánya ismert. A kisebb példány jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A nagyobb pedig a Vaszary Villa-béli kiállításon tekinthető meg az aukció napjáig, amelyet követően a 3 millió forintos kikiáltási ár feletti legnagyobb licitet kínáló műgyűjtő birtokába kerülhet majd az alkotás.

A szobrokat kedvelők is találnak számos különleges munkát a tárlaton: egyebek mellett Mattis-Teutsch János két csodálatos alkotását, a márvány talapzaton álló patinázott réz „Alak"-ját, valamint bronz „Női alak"-ját, de Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ferenczy Béni, Mikus Sándor és Borsos Miklós szobrai is mind figyelemre méltóak.

A műtárgyak között számos ezüst munka és jó pár kiemelkedő Zsolnay is színesíti a tárlatot, melyek között az aukción a néhány tízezer forintos induló licittől a milliós kikiáltási árig is találhatunk majd különleges darabokat.

Kortárs alkotásokban is bővelkedik a kiállítás, köztük két Fehér László által, balatoni témában festett mű is megtalálható. A művész maga nem szokott aukcióra alkotást adni, képei leginkább a műgyűjtők között cserél gazdát. Az, hogy most 2 festményt is adott a kiállításra és aukcióra, nagy megtiszteltetés a galéria számára.

A kortárs munkák fontos darabjai még többek között Braun András, Kovács Lehel, Verebics Ági, Verebics Kati, Breznay Pál, Csurka Eszter, Asztalos Zsolt és Barakonyi Zsombor alkotásai.

A nemzetközi téren is egyre nagyobb helyet követelő magyar üvegművészek alkotásai közül is megtalálható néhány – M. Tóth Margit, Borkovics Péter, Sipos Balázs és Melcher Mihály munkái – a Pintér Aukciósház kiállításán és fotókat is láthatnak az érdeklődők, többek között Gáti György képeit.

PINTÉR AUKCIÓ A VASZARY VILLÁBAN 2015.

Aukciós kiállítás: augusztus 14-ig, hétfők kivételével minden nap 10.00-22.00-ig

Helyszín: Vaszary Villa, Balatonfüred

 

Aukció: augusztus 15-én szombaton, 18 órakor

Helyszín: Balatonfüred, Vitorlás Étterem – a Vaszary Villa alatt, a mólónál
(regisztráció 17.30-tól)

Nyomtatott katalógus: megvásárolható a helyszínen Balatonfüreden, vagy a Pintér Galéria budapesti címén (1055. Budapest, Falk Miksa utca 10.)

Online katalógus: www.pinteraukcio.hu oldalon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük