2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Balettcsemegék az Uránia Bolsoj-közvetítéseinek 2018/19-es évadában

3 perc olvasás

bolsoj.jpg A Bolsoj szólistái és balettkara a 2018/19-es évadban is a legnagyobb klasszikusokat hozzák el az Urániába. A jegyelővétel az évad előadásaira május 13-án, vasárnap indul az Uránia pénztáraiban és weboldalán, a tavalyihoz képest változatlan jegyára

kkal.

 

Négy igazi klasszikus balett, A szilfid, a Don Quijote, A bajadér és a Csipkerózsika mellett a közönség élőben láthatja a közkedvelt karácsonyi mesét, A diótörőt, élvezhet dzsessz-zenére írt balettet, Az aranykort, melyet csak a Bolsojban játszanak, és  újra részese lehet a hatvanas években született Carmen szvitnek, valamint a vele egy estén játszott Petruska burleszknek, amely az évadot zárja. Ráadásként pedig közkívánatra ismét műsorra tűzik a idei évad legsikeresebb előadását, a Giselle-t is.

 

A sorozatra szeptember 23-án a Giselle ismétlésével hangolódhatunk rá.

Az előadás főszerepében két csodálatos táncost, Szvetlana Zaharovát és Szergej Polunyint láthatjuk viszont. Az újdonságok sora Herman Severin Lovenskjold A szilfid című darabjának élő közvetítésével indul november 11-én.  Ez a ma ismert legrégebbi klasszikus balett. A művet Johan Kobborg kortárs dán táncos-koreográfus modernizálta 2005-ben a londoni Royal Balett számára, majd 2009-ben a Bolsojban is megrendezte, ebben a változatban játsszák ma is. December 2-án felvételről vetítik Ludwig Minkusz Don Quijote adaptációját Alekszej Fegyejcsev hagyományos koreográfiájában, Szemjon Csudin és Jekatyerina Kriszanova főszereplésével.

 

Karácsony előestéjén, december 23-án élőben kerül mozivászonra az E.T.A. Hoffman történetén alapuló táncmese, A diótörő, Csajkovszkij muzsikájával, Jurij Grigorovics koreográfiájával. Az új év első balettelőadása január 20-án A bajadér című Minkusz-darab lesz. A mágikus hindu mese, a bátor harcos Szolor és a templomi táncosnő Nikja szerelméről szól. A történet az Árnyak birodalmába is elvezet, ahol csodálatos látványnak ígérkezik majd a lelkek tánca a Bolsoj legendásan légies táncosaival.

 

Csajkovszkij Csipkerózsikája március 10-én következik. Perrault meséje rendkívül látványos kellékek, kosztümök és díszletek forgatagában elevenedik meg. A kitűnő klasszikus előadásban Aurora hercegnőt Olga Szmirnova alakítja.

 

Igazi különlegesség és csak a Bolsojban látható Sosztakovics Az Aranykor című balettje, amely a 20-as években, a jazzkorszakban játszódik egy délorosz városkában, az Aranykor nevű mulatóban, melynek táncosnőjébe beleszeret Borisz, a fiatal halász. 2019. április 7-én láthatjuk az Urániában.

 

Zárásul május 19-én Georges Bizet és Rogyion Scsedrin Carmen-szvitje, valamint Igor Sztravinszkij Petruska című burleszkje következik. A Carmen Alberto Alonso világhírű kubai táncművész 1967-es munkája, aki 2005-ben újra színpadra állította a művet a Nagyszínházban Szvetlana Zaharovával, azóta is töretlen sikerrel játsszák. Ugyanezen az estén, a Carmen után láthatjuk a Petruska című négyfelvonásos burleszket, amelyet 1911-ben a Gyagilev-féle Orosz Balett mutatott be először Párizsban. Most a világhírű, román származású Edward Clug népszerű, új koreográfiájában kerül színre.

 

http://www.urania-nf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.