2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Baljós év vár a vállalati kötvényekre

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98040"><img class="image image-preview" src="/files/images/22908134_1.preview.jpg" border="0" width="478" height="760" /></a></span>A hitelválságéhoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint a nemzetközi kötvénypiacok összeomolhatnak, amennyiben a Fed túlzottan agresszív lépéseket tesz a kamatemelések során. A befektetőknek érdemes a leselkedő veszély jeleire figyelni. Annak kockázata, hogy a nemzetközi vállalati kötvény piac összeomlik, nem nagy, de létezik és számolni kell vele. </p><p> 

A hitelválságéhoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint a nemzetközi kötvénypiacok összeomolhatnak, amennyiben a Fed túlzottan agresszív lépéseket tesz a kamatemelések során. A befektetőknek érdemes a leselkedő veszély jeleire figyelni. Annak kockázata, hogy a nemzetközi vállalati kötvény piac összeomlik, nem nagy, de létezik és számolni kell vele.

 

A hitelválságéhoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint a nemzetközi kötvénypiacok összeomolhatnak, amennyiben a Fed túlzottan agresszív lépéseket tesz a kamatemelések során. A befektetőknek érdemes a leselkedő veszély jeleire figyelni. Annak kockázata, hogy a nemzetközi vállalati kötvény piac összeomlik, nem nagy, de létezik és számolni kell vele.

 

A Fed kamatemelései kulcsfontosságú szerepet játszanak. A Fed elnöke, Janet Yellen a kamatpolitikát a gazdasági adatokra fogja építeni, és ez a befektetők számára egy nehezebben értelmezhető megközelítést jelent. Amennyiben a kamatemelések a vártnál agresszívabban alakulnak, úgy komoly eladási hullám indulhat meg a vállalati kötvények piacán, mivel a befektetők magasabb hozamra törekednek.

 

Egy másik vészjósló előjel a kötvénypiacok likviditása, amely jelen pillanatban kétségbeejtően alacsony. A helyzet akár a 2008-as eseményekhez hasonló szintig fajulhat – emlékezhetünk arra, amikor a kötvénypiacok közvetlenül a pénzügyi válságot megelőzően omlottak össze. Az, hogy a likviditás sokéves mélyponton van, elsősorban a bankokra és pénzintézetekre vonatkozó szigorúbb szabályozás következménye. Számos piaci szereplő egyszerűen leépítette kötvénypiaci üzletágát – ennek egyik példája a Credit Suisse, amely kivonult az európai államkötvények elsődleges forgalmazói köréből.

 

Annak eredményeképpen, hogy a pénzintézetek leépítik kötvénykereskedelmi üzletágaikat, a piac elveszíti a védőhálóját – ha a kamatemelések nyomán zavar keletkezik, akkor az árak esése nagyobb mértékű lesz, mint normál esetben, mivel egészen egyszerűen nincsenek vevők a piacon. A likviditáshiány állandó probléma a kötvénypiac számára, amelynek rendkívül megnövekedett a mérete az elmúlt években. Az amerikai kötvénypiac a világ legnagyobbjai közé tartozik, mérete a 2014-es 24 billió (ezermilliárd) dollárról 39,5 billió dollárra növekedett 2015 közepére.

 

A vállalati kötvénykibocsátások terén a különösen alacsony kamatszintek idézték elő a robbanásszerű növekedést. A vételi oldalon elsősorban a különböző befektetési alapok találhatók, és ennek eredményeképpen a kötvénytulajdonosok köre soha nem látott mértékben koncentrálódott. De a piaci felfordulások könnyen eredményezhetik azt, hogy bezárnak befektetési alapok – érdemes tehát különösen óvatosnak lenni azokkal az ETF-ekkel és pénzügyi termékekkel, amelyek esetében a mögöttes eszközök magas hozamú kötvényekhez kapcsolódnak.

 

Simon Fasdal

Simon Fasdal a Saxo Bank hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kereskedési részlegének vezetője. 18 évnyi piaci és kereskedési tapasztalattal rendelkezik, karrierje során több skandináv bank kötvényrészlegét irányította, többek között Dánia legnagyobb jelzálogbankjának kötvénykereskedési vezetőjeként is dolgozott (a bank az egyik legjelentősebb kibocsátó a zárt kibocsátású kötvények európai piacán). Pályafutása során a pénzügyi piacok minden szegmensében szerzett tapasztalatot. Többek között árjegyzői feladatokat látott el kötvények, devizák, pénzpiacok és swap ügyletek területén, részt vett kereskedelmi platformok és vagyonkezelési szolgáltatások fejlesztésében, és számos, az érték szempontjából igen változatos sajátszámlás kereskedési ügyletet kötött. Simon a piacot átfogó szemlélettel vizsgálja, gondosan elemezve a különböző helyzetekben a kockázatelemzés eredményeit. Az elméleti megközelítés mellett Simon a sokféle piaci környezetben szerzett sokéves gyakorlati tapasztalatát is hasznosítja munkája során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.