2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bánk atya

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97229"><img class="image image-preview" src="/files/images/B%C3%A1nk%20atya%20().jpg" border="0" width="252" height="336" /></a></span>Tíz évvel ezelőtt szívritmus zavarral feküdtem kórházban. A kórteremben ketten voltunk. Idős, súlyos beteg szobatársamat magas vérnyomással, szívizom- és tüdőgyulladással kezelték. Kórlapján Kovács Lajos név állt.

Tíz évvel ezelőtt szívritmus zavarral feküdtem kórházban. A kórteremben ketten voltunk. Idős, súlyos beteg szobatársamat magas vérnyomással, szívizom- és tüdőgyulladással kezelték. Kórlapján Kovács Lajos név állt.

Tíz évvel ezelőtt szívritmus zavarral feküdtem kórházban. A kórteremben ketten voltunk. Idős, súlyos beteg szobatársamat magas vérnyomással, szívizom- és tüdőgyulladással kezelték. Kórlapján Kovács Lajos név állt.

   Megfigyeltem, az éjjeliszekrényén lévő Bibliát sűrűn olvasgatja. Egyszer egy fiatal apáca is meglátogatta, azt gondoltam, vallásos ember lehet. Aztán az egyik orvostól megtudtam, hogy betegszomszédom Bánk atya a magyarországi Ferences Rend tartományfőnöke. Amikor javult az állapota,egyre többet beszélgettünk.

   A látogatók is megszaporodtak. Papok és civil ruhás személyek jöttek hozzá. Az elcsípett szavakból anyagi elszámolásokra, különleges esküvőkre, római ösztöndíjakra, megrendelésekre, könyvek kiadására, hivatalos ügyekben írandó levelekre következtettem. Kérték döntését.

   Olaszul, franciául beszélt. Társalgásunk alatt olykor olaszra váltott, fel sem tételezte rólam, hogy nem értem a nyelvet. Vallásról, hitről, Istenről kevés alkalommal,  a magyar közéletről egyáltalán nem esett szó köztünk. Éjjeli szekrényemen meglátta Stephen W. Hawking „Az idő rövid története" c. könyvét. Szóba hozta, hogy II. János Pál pápa egy alkalommal meghívta a világ leghíresebb kozmológiai tudósait, konzultált velük. A Szentatya megismerve a világ keletkezésének tudományos elméleteit kifejtette, hogy helyesnek tartja a világ fejlődésének kutatását, de ne feszegessék magának az ősrobbanásnak, a keletkezésnek a kérdését, mert ez volt a Teremtés pillanata, következésképpen Isten műve. Ezt éppen Hawking könyve tudományosan cáfolta, de ezt elhallgattam.

  Bánk atya rendkívül tájékozott volt természettudományi kérdésekben. Meglepően nyilatkozott a katolikus egyház hibájáról Galilei esetében, amikor ediktumban foglalt állást egy tudományos kérdésben, nevezetesen, hogy a Nap kering a Föld körül, vagy fordítva. Vagy az, hogy a gravitáció, a testek tehetetlensége és hasonló fizikai tulajdonságok Istentől valók, de ha valaki a Természet törvényeinek tartja, az is elfogadható.

   Még egy érdekes mondatát jegyzetem meg: a vallásban, a Katolikus Egyházban lehet hinni, lehet kételkedni, dogmáiról lehet véleményt nyilvánítani, de tény, hogy kétezer éve működik. Köszönöm jó sorsomnak, hogy alkalmam volt egy magas rangú egyházi emberrel megismerkednem. Búcsúzáskor egy jelvényt kaptam tőle ajándékba.

   Bánk atya februárban lesz nyolcvankilenc éves. Gyémántmisés pap, a pesti rendház gyóntatója, hitszónoka.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.