2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bankház

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/97172"><img class="image image-preview" src="/files/images/nemzetgazdasági-minisztérium-1024x724.preview.jpg" border="0" width="473" height="335" /></a></span></strong>Budapest belvárosában, a József nádor tér - Szende Pál (régen: Wurm) utca - Dorottya utca háromszögben áll az Alpár Ignác tervezte szecessziós stílusú épület.

Budapest belvárosában, a József nádor tér – Szende Pál (régen: Wurm) utca – Dorottya utca háromszögben áll az Alpár Ignác tervezte szecessziós stílusú épület.

Budapest belvárosában, a József nádor tér – Szende Pál (régen: Wurm) utca – Dorottya utca háromszögben áll az Alpár Ignác tervezte szecessziós stílusú épület.

A környék őslakói Bankháznak, Pénzpalotának hívják. A 4.500 négyzetméter alapterületű, hatszintes ház védett műemlék. 1913-ban készült el  a Magyar Általános Hitelbank részére. A bankok államosítása után 1946-ban a Pénzügyminisztérium költözött az épületbe, amely 2010-től a Nemzetgazdasági Minisztérium otthona. Felavatásakor a  magyar ipar- és belsőépítészet reprezentatív alkotásának nevezték. Homlokzatán számos szobor és relief található. Előcsarnoka az erdélyi rusicai fehér márványból készült, számos üvegablakát  Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész tervezte. Két udvara van, amely a belső világítást segíti. Átadásakor már működött a központi fűtés, liftek és egy páternoszter.  

   Alagsorában nyolc méter mélyre süllyesztett, három méter magas trezort építettek be, kéttonnás páncélajtóval. Benne őrzik az állami költségvetések dokumentumait 1867-től napjainkig. Valamint értékes könyvritkaságokat, bizalmas iratokat, személyes tárgyakat.

   A földszinten 1500 négyzetméteres egykori közgyűlési, majd pénztárterem helyezkedik el, ma ezer férőhelyes konferencia terem. Továbbá ötvenezer kötetes szakkönyvtár, iktató, postázó.

   A félemeleten az infrastruktúra, számítóközpont, programozók, a nem kimondottan szakmai részlegek: humánpolitika, jog, munkaügy, gazdasági osztály és a Pénzügyi Szemle szerkesztősége.

   Az első emeleten a miniszter, államtitkárok, tanácsadók szobái és titkárságai. Valamint egy kisebb, ötven személyes tárgyalóterem a miniszter szobájával szemben.

   A második és harmadik emeleten dolgoznak az ügyintézők. A negyedik emeleten az irattár található, korábban itt helyezkedett el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Főigazgatóságának elődje, a Központi Adóhivatal és a Pénzügykutató Intézet.

   Az ötödik emeleten az étterem és a Tacitus-terem, amely az épület igazi gyöngyszeme. Ékessége a tíz méter széles és három méter magas intarziás világtérkép, tízfajta fából összeillesztve. Tetején egy Tacitus-idézet, magyarul: „A nap fényét és melegét minden ember, de a távoli földrészek csodáit csak a bátor ember élvezheti."

   Ez év júniusában a múzeumok éjszakáján a különben szigorúan őrzött épületet megnyitották az érdeklődők előtt. A látogatók megismerhették az intézmény történetét, bemehettek a miniszter szobájába és értesülhettek a kapcsolódó városi legendákról. Hivatalos közlés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a Várba költözik. Hogy mi lesz az épület sorsa, még nem tudható.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.