Bánki Ákos képzőművész Pszichikai tér című kiállítását 2016. április 22-én Rieder Gábor művészettörténész megnyitotta a Ráday utcai byArt Galériában.

 

Bánki Ákos képzőművész Pszichikai tér című kiállítását 2016. április 22-én Rieder Gábor művészettörténész megnyitotta a Ráday utcai byArt Galériában.

 

„Alkotói terepem továbbra is az absztrakt festészet, melyet új anyagok, technikák és formák alkalmazásával tágítok. Új sorozatom a festészet és tér, festmény és lokalitás konceptuális átgondolásán alapul. Új sorozatomban az absztrakt festészet tér-, keret és helyfogalmát konceptualizálom, a képek megalkotásán túl, azok installálási módjaival is kísérletezem.

 

A 2006-os diplomamunkáim után, az akkori Pszichikai tér című sorozatommal már kísérletet tettem belső tereim kivetítésére, és a festmény homogén tereinek megbontására. Az absztrakt tér szemlélete tehát nem új keletű munkásságomban. A 2016-os új képekben azonban már nemcsak a formázott képek és a keret feszültségét kutatom, hanem feszültséget teremtek a kép és megalkotásának helye között is.

 

Nemcsak a képpel, de annak megalkotási és installálási terével is játszom, percepcionális feszültséget teremtve ittlét és ottlét, lét és nemlét között.

 

Az absztrakt festészet érzékelését, túl a kereten, térélménnyé formálom, mely tér nem létezik az idő fogalma nélkül.

 

Új kép- és térkísérleteimmel azt keresem, hogyan tudom érzéseimet átadni a percepció számára, hogyan tudom a nézőt és a nézői érzékelést az absztrakt festészet már megszokott befogadási sémáiból kibillenteni.

 

Továbbra is vallva a festészet személyes voltát, tele érzelmekkel és expresszivitással, a festészet nyomát, nyomhagyását kutatom. Új képeim alapszíne, magja a fehér, az érinthetetlen fény, a nyers vászon. A felület, melyen a festészet évszázadok óta nyomot kíván hagyni.

 

Sorozatomban a nyomhagyás gesztusaival játszom. Expresszív, „tudatos véletlen" által formált gesztusaimat megőrizve teszek kísérletet a terek átjárhatóságára, ugyanakkor ezek határainak megszüntetésére.

 

A kísérletem középpontjában a festői én láthatósága áll.

Az alkotó ember nyomhagyásának érzékenységére hívom fel a figyelmet. Képeim a testet, teret és időt kötik össze: absztraktak de egyszersmind végtelenül személyesek, benne állnak a jelen valóságában." (Bánki Ákos)

 

(A Budapesten élő Bánki Ákos sorozatokat fest, melyek szín- és formakísérleteiben a test és lélek extázisait kutatja. Számos fotó és videósorozat alkotója, melyek festészeti munkásságát konceptualizálják. 2013-ban fél évet Barcelonában töltött, ahol Ladányi Andrea táncművésszel és Borlai Gergő dobossal közösen megalkotott performansz keretében a tánc, zene és festészet közös kapcsolódási pontjait kereste: http://euroastra.hu/node/94307)

 

Bánki Ákos: Pszichikai tér

byArt Gallery

Budapest, Ráday utca 47.

 

https://www.facebook.com/galeriabyart

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük