Köztudott, hogy Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer működik nálunk, a bankok a rossz adósokról összesített kimutatást készítenek, ez a BAR-lista. Szellemes mozaikszó, a „bar" németül készpénzt, angolul akadályt, korlátot jelent, mellesleg fizikában a nyomás mértékegysége.

Köztudott, hogy Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer működik nálunk, a bankok a rossz adósokról összesített kimutatást készítenek, ez a BAR-lista. Szellemes mozaikszó, a „bar" németül készpénzt, angolul akadályt, korlátot jelent, mellesleg fizikában a nyomás mértékegysége.

   A BAR-lista egy kalap alá veszi a fizetési kötelezettségeit nem teljesítő adósokat, vállalkozásokat. Ez káros nagyvonalúság, a helyzet sokkal árnyaltabb, rossz adós ugyanis sokféle van. Bemutatok ezek közül néhány fajtát.

   A precíz adós bemegy bankjához, pontosan tudja, hogy egymillió kétszázezer forinttal tartozik, továbbá háromszázezer kamattal, kezelési költséggel és számlavezetési díjjal. Referencia cégeket nevez meg, amelyek bizonyíthatják abszolút hitelképességét, csak az a problémája, hogy kiadásai meghaladják a bevételeit. Esküszik rá, hogy rövidesen újra megkezdi a törlesztést.

   Az agresszív adós emelt hangot használ. Halálosan meg van sértve a világra, elsősorban a hitelezőjére. Miért fizessek,mondja, amikor a banknak sokkal több pénze van, mint nekem? Biztosan becsapták a törlesztő részletek kiszámításánál. Kocsija új Chevrolet, tíz alkalmazottat foglalkoztat. Árammérő óráját kis mágnessel manipulálja, hogy kevesebbet mutasson.

   A familiáris adós őszinte. Életem egy nyitott könyv. Annyira szeretnék fizetni, de pillanatnyilag nem tudok. Sajnos. Nézzék, nekem családi vállalkozásom van. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Majd ha az öcsém eladja a házát, a húgom pedig az antik ékszereit, kérek tőlük kölcsön. Boldogan fognak adni. Biztosan kisegítenek. Csak kis haladékot kérek, akkor majd fizetek.

   A zavaros adós elismeri az adósság összegét, de a kamat nagyságát vitatja. Ezt majd polgári perben kell tisztáznom. Mert cégem harmada egy betéti társaság tulajdonában van, ahol én csendestárs vagyok egy részvénytársaságban birtokolt részvényeimmel. Ha az ők megveszik  az eladott cégemet és tőzsdére viszik, akkor mindent megfizetek. Persze a másodfokú ítélet figyelembe vételével.

   A kétes egzisztenciájú adósnak sem szakképzettsége, sem üzleti kapcsolatai nincsenek. Bankszámlája kiürítette, a Cégbíróságnál bejegyzett telephelyén egy nyilvános telefonfülke áll. A banki, rendőrségi, bírósági idézések „nem kézbesíthető" jelzéssel érkeznek rendre vissza a feladóhoz.

   A kompenzációs adós nagyokat sóhajt. Végtelenül sajnálom, de ilyen az élet. Én fizetnék, de nekem is tartoznak. Évek óta a körbetartozás igája alatt nyögök. Arról hallgat, hogy ő maga hét millióval tartozik, követelése pedig hatszázezer forint.

   Végül a protekciós adós fenyeget. Csak ne ugráljon, tudom én pontosan mennyivel tartozom. De maga tudja-e, hogy a legjobb barátom polgármester, unokaöcsém pedig államtitkár? Feleségem főtanácsos az adóhivatalban. Ha nem fél egy szuperrevíziótól, akkor csak követelje vissza pénzét. Azt ajánlom, felejtsen el egy ideig és azonnal vegyen le a BAR-listáról,  mert könnyen kitörheti a nyakát!

 

Láng Róbert

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük