2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Barátság és történelem

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong> </strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/98026"><img class="image image-preview" src="/files/images/Koncz%20Endre.jpg" border="0" width="96" height="128" /></a></span>Szeretnék megemlékezni atyai jóbarátomról, Koncz Endréről, akinek sorsában benne volt a XIX. század egész magyar történelme.

 Szeretnék megemlékezni atyai jóbarátomról, Koncz Endréről, akinek sorsában benne volt a XIX. század egész magyar történelme.

 Szeretnék megemlékezni atyai jóbarátomról, Koncz Endréről, akinek sorsában benne volt a XIX. század egész magyar történelme.

   Ludovika Akadémiát végzett, hadapródként a Repülőtiszti Főiskolára küldték, ahol pilóta kiképzést kapott. A második világháború kitörésekor a V4 Dongó Vadászrepülő Századhoz osztották be. Végig harcolta a háborút. 1943-ban egy bevetésen a Vinnyica-Zsitomir-Rovno térségben három légi győzelmet aratott. A sebesülést, fogságot sikerült elkerülnie. Légi győzelmei, az orosz Rata bombázók lelövése ellenére 1945-ben igazolták. Elhelyezkedhetett a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaságnál. Repülni nem engedték, földi szolgálatot teljesített.

   Ez a munka nem elégítette ki. A frissen alakult Fővárosi Finommechanikai Vállalatnál alkalmazták diszpécserként. 1950-ben beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, itt ismeretem meg és barátoztunk össze. Amikor végzett, a vállalat főmérnökévé nevezték ki. Jelentős szerepe volt az autóvillamossági cikkek, háztartási kisgépek, borotvapenge, öngyújtó és más, az évek óta hiánycikknek számító műszaki áruk gyártásának megszervezésében.

   Az 1956-os forradalom után az állam, az egypárt vezetői megfogyatkoztak. Közülük többen disszidáltak, kompromittálták magukat az események során, vagy nem voltak elég lojálisak az újonnan megalakult MSZMP iránt. Amelynek Központi Bizottsága elhatározta, hogy a Szovjetunióból hazacsábítja a már évtizedek óta ott élő magyar emigránsokat. Vezető pozíciókkal, lakással, kedvezményekkel. Egyike volt ezeknek W. Antal, akinek nemhogy szakképzettsége nem volt, de még tisztességesen magyarul sem tudott. Ellenben hűségéhez nem férhetett kétség. Kinevezték a Vasipari Tröszt vezérigazgatójának.

   A szervezethez tartozó vállalatokkal nem tudott mit kezdeni, ezért bekérte az igazgatók, főmérnökök, főkönyvelők káderanyagát, ezeket gondosan tanulmányozta heteken át. A Fővárosi Finommechanikai Vállalat vezetőinek életrajza közt örömmel fedezett fel egy „horthysta katonatisztet". Amit  Bandi sohasem titkolt, minden életrajzába beírta, hiszen őt a háború után tisztázta az Igazoló Bizottság. Mellesleg  a Magyar Néphadsereg tartalékos századosa volt. Egy szó mint száz, indoklás nélkül felmentették állásából. Hol volt akkor Munkaügyi Bíróság?

     Bandi állás nélkül maradt. Ekkor hozott össze bennünket újra a sors. A Vasipari Tröszt egy másik cégének, az Óra- és Ékszeripari Vállalatnak igazgatója ismerte őt, jó képességű műszaki embernek tartotta, alkalmazta a termelési osztályon. Így lettünk nemcsak barátok, hanem munkatársak is. Nyugdíjban is tartottuk a kapcsolatot egymással egészen az elhunytáig.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.