Az iskolaszövetkezetek évente 130.000 munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük a nyáron dolgozik: 52.000 fő. A szünidő beálltával egy – egy pozícióra akár harmincszoros túljelentkezés is érzékelhető. Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti.

Az iskolaszövetkezetek évente 130.000 munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük a nyáron dolgozik: 52.000 fő. A szünidő beálltával egy – egy pozícióra akár harmincszoros túljelentkezés is érzékelhető. Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti.

Kijelenthető viszont, hogy az alapvetően pénzkereseti szándékú munkavállalók között az irodai, strandon végzet munkák a leginkább vágyott munkalehetőségek. Nem szűkölködnek jelentkezőkben a különlegesebb feladatok esetén sem úgy, mint: auramérő asszisztens, six sigma* gyakornok, fotós vagy napraforgó-sziromszedő. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint 1000 álláslehetőség közül választhatnak ebben a pillanatban is a diákok.

Június 15. és augusztus 15. között minden évben kiemelkedő az érdeklődés a diákmunkák iránt. Egy – egy pozícióra akár harmincszoros túljelentkezés is érzékelhető volt. A nyárra jellemző, hogy ugrásszerűen megnövekszik az érdeklődés, hiszen a középiskolások is belépnek a munkavállalók közé. A diákfoglalkoztatottak jelentős része a nyáron dolgozik: 52.000 fő. Nagyon vonzó ilyenkor az adminisztratív és az asszisztensi feladatkör, de nem szűkölködnek jelentkezőkben a különlegesebb munkák esetén sem úgy, mint például: auramérő asszisztens, six sigma* gyakornok, fotós vagy napraforgó-sziromszedő. Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti. Kijelenthető viszont, hogy az alapvetően pénzkereseti szándékú munkavállalók között az irodai, strandon végzet munkák a leginkább vágyott munkalehetőségek.

"A diákmunkák iránti igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több ideje akad pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztaljuk, hogy akik a főiskola vagy egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is. Idén kiemelten közkedveltek voltak a Vidámpark-i, csúszdaparki illetve a könnyű fizika munkák. A lányok elsősorban a nyári hostess- és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és már említett, könnyű fizikai munka voltak a legkelendőbb, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek" – fogalmazott Dr. Fiák István, a DiákÉSZ elnöke.

 

A DiákÉSZ tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint 1000 álláslehetőség közül választhatnak ebben a pillanatban is a diákok. A tanév során alapvetően népszerű a diákok körében az irodai adminisztráció, a raktározási munka, valamint szórólapozás, kérdőívezés és feldolgozási munkalehetőségek. A fiatalokról manapság elmondható, hogy egyre többen gondolnak jövőjükre, így inkább a tanulmányaikhoz, leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek. Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Pl. marketing, pénzügy vagy HR gyakornok és természetesen továbbra is közkedveltek a hostess és az irodai állások is. A bérek tekintetében elmondható, hogy egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak a diák munkatársak, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000-1500 forintos órabért is kaphatnak.

„Ha a tanácsunkra kíváncsiak, azt javasoljuk a diákoknak, hogy határozzák meg a munkavállalás célját saját maguk számára és csak komoly munkavállalási szándékkal jelentkezzenek. Ha ezek az alapok szilárdak, akkor érdemes követni a munkalehetőségeket a szövetkezetek weboldalán, akinél van, a Facebook oldalakon, valamint az irodákban való rendszeres érdeklődés is jelzi az eltökéltséget, ami túljelentkezési időszakokban segít a „várólistán" történő előbbre jutásban. Érdemes az iskolaszövetkezetek weboldalait napi szinten nézni, esetleg feliratkozni értesítésekre, amelyek kizárólag a megjelölt munkákról adnak hírt. Ezenkívül az iskolaszövetkezetek közösségi oldalait is figyelemmel kell kísérni, ezt a legtöbb iskolaszövetkezet naponta többször frissíti. Ma már szerencsére mindenki találhat magának munkát, de természetesen előny az, ha valaki jól beszél nyelveket, esetleg különleges nyelvtudással bír, illetve rendelkezik valamilyen szakma vagy OKJ-s végzettséggel (pl. pénzügy, IT, könyvelői asszisztens). A mai fiatalok előtt nagyon sok lehetőség áll, csak tudni kell, hol keressék. Egy olyan gyakornoki munka, amely a vezetőség elégedettségét váltja ki, az egyetem befejeztével akár főállású munkahellyé is válhat. Aki teheti,  legalább egyszer vegyen részt egy CV ambulancián, nagyon – nagyon sok különleges önéletrajzzal találkozunk, továbbá hasznos lehet, ha egy – egy állásbörzére látogatás során tapasztalatot szerez valaki próbainterjúkon vagy egyenesen már a villáminterjúkon. Függetlenül attól, hogy mi a diák személyes célja, a tudatos választás akár a karriertervezés első lépése is lehet, ha akár egyszerűbb betanított munkával is, de már a vágyott cégnél vállal valaki munkát" – fűzte hozzá a fentiekhez dr. Fiák István.

Idei érdekesség, ahogy a tudósításokból is kiderült, hogy nagyon sok "diákmunkás" vett részt a diákok részére elkészített névre szóló csomagok határidőre valóelkészítésében. Úgy tűnik, akasztották a hóhért…

*vállalatirányítási módszer, amely öt nagyobb lépésre (meghatározás, mérés, elemzés, fejlesztés, ellenőrzés) tagolja a vállalati folyamatok javítására és fejlesztésére szolgáló eljárások összességét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük