Izgalmas kezdeményezés kezdődött 2011. augusztus 29-én és tart egy hónapig a fővárosban, mely egyfajta képet adhat arról, hogy mennyire fontos számunkra a becsület.

 

Izgalmas kezdeményezés kezdődött 2011. augusztus 29-én és tart egy hónapig a fővárosban, mely egyfajta képet adhat arról, hogy mennyire fontos számunkra a becsület.

 

Egy nyugat-dunántúli pénzintézet, a Sopron Bank, székhelyének régiójára jellemző "becsületkasszákat" állított ki Budapest két pontján. A nagyvárosra formált becsületkasszákból – azaz hideg ásványvizet kínáló italautomatákból – a palackozott vizet meg lehet venni, de el is lehet venni. Azt, hogy fizet vagy nem, a vásárlók becsületére bízzák.

Az akcióból befolyt pénz duplája a Csodalámpa Alapítványé lesz, a szervezők pedig ígérik, a becsület-indexet az akció végén közzéteszik. Nos, a Sopron Bank közzétette az első eredményeket a múlt héten Budapesten elindított "becsületkassza" akciójával kapcsolatban.

Az érdekes diagramokat a www.becsuletkassza.hu oldalon lehet megtekinteni, ahol folyamatosan nyomon követhető, hogy Pest vagy Buda becsületesebb az előző napig elfogyott ásványvíz árának fizetése alapján. Az eddigi eredmények alapján egyébként a két városrész fej-fej mellet halad, az azonban már megállapítható, hogy sajnos a Duna mindkét oldalán többen vesznek el vizet fizetés nélkül, mint akik fizetnének a kampány jótékony céljára, a Csodalámpa Alapítvány megsegítésére.

Nyugat-Dunántúlon, Soprontól egészen Szombathelyig sok helyen találkozhatunk hokedliből, kisasztalból, rajta néhány háztáji terményből és egy pénzgyűjtő befőttesüvegből álló magányos standokkal. A termények csinos kis zacskókba csomagolva, a porták előtt magukra hagyva várják, hogy az arra járó elvegyen egyet és az ellenértéket a befőttesüveg-perselybe tegye. Ezek a becsületkasszák bizony működnek, a termény fogy, a pénz gyűlik. Nem véletlenül általános vélekedés, hogy a nyugat-dunántúli emberek becsületesebbek a magyar átlagnál. Ez vajon tényleg így van, vagy megélhet máshol is egy ilyen kezdeményezés?

A nyugat-dunántúli régió egy régi és szinte csak erre a régióra jellemző hagyományát hozza el Budapestre a "hűség városából" a Sopron Bank azzal a céllal, hogy feltegye a kérdést: a fővárosban vajon hogyan él meg a fair-play e szimbóluma? Augusztus utolsó hétfőjétől négy héten át két italautomata képében "reinkarnálódik" Budapesten a Sopron-környéki becsületkassza a fővárosban, az egyik a Bajcsy-Zsiliszky út-József Attila utca sarkán álló irodaház árkádjai alatt, a másik pedig az óbudai Kolosy téren áll majd.

Az nagyvárosi italautomata-becsületkassza működése egyszerű: 0,5 literes ásványvizet ad, 50 Ft-ért. Az átlagos automatáktól eltérően azonban, ezen a gépen olyan gombot is találunk, mely fizetés nélkül is kiadja a palackot. Az automata mellett nem áll őr vagy hosztesz, nem figyelik biztonsági kamerák és a gép sem készít fényképet a használókról. Így csakis a vásárló lelkiismeretén múlik, hogy fizet-e a vízért és ezáltal támogatja a Csodalámpa Alapítványt vagy ingyen viszi el a vizet. A kezdeményezés egy hónapig tart, a szervezők pedig ígérik, a becsület-indexet az akció végén közzéteszik. A CSODALÁMPA közhasznú alapítvány célja olyan – életet veszélyeztető betegségben szenvedő – 3 és 18 év közötti gyerekek egy-egy saját kívánságának teljesítése, ahol a család anyagi helyzete a kívánság teljesítését nem teszi lehetővé. Az álom teljesülése ismét kitágítja a betegszobára beszűkült világot, és reményt ad a "képtelen, lehetetlen" kívánság megvalósulásának élménye által. Az alapítvány ötlete eredetileg Amerikából származik. A Csodalámpa weboldalán több száz élménybeszámoló olvasható: például a hatéves Patrik a tatai laktanyában tankot vezethetett, a 15 éves Réka Londonban találkozhatott Johnny Depp-pel, Zoli és Balázs pedig a németországi Legolandba jutottak el az alapítványnak köszönhetően.

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük