A hat hét alatt 57 produkciót, 3 új bemutatót tartottak, mindössze 2 program maradt el: eső miatt az egyik III. Richárd előadás, betegség miatt a Gasztroszínház.

 

A hat hét alatt 57 produkciót, 3 új bemutatót tartottak, mindössze 2 program maradt el: eső miatt az egyik III. Richárd előadás, betegség miatt a Gasztroszínház.

 

A szabadtéri teátrumban 550 profi és 400 amatőr művész lépett fel. A magyarokon kívül 9 országból érkeztek a társulatok: angol, ausztrál, japán, lengyel, litván, szlovák, olasz, amerikai, osztrák színészek és zenészek léptek Gyulán színpadra. 26 társulat, 12 zenekar váltotta egymást a nyári évadban. 27000-en tekintették meg a produkciókat, ebből 10500 fizető néző volt, ingyen vehetett részt a közönség: a Körös-völgyi sokadalmon, bábelőadásokon, filmvetítéseken, kiállításon, konferencián. A nézők fele gyulai volt, másik fele más belföldi városokból, kiemelt létszámban Budapestről, illetve külföldről érkezett.

 

A tavalyihoz képest 20%-kal nőtt a jegybevétel.

Az önkormányzat a tavalyi nagyságrenddel, 43 millió forinttal támogatta a színházat.

A kilenc, összértékben 100 millió forintos pályázatból hét pályázaton 63 millió forintot nyertek, kettő még nincs elbírálva. A költségvetés kicsit jobban alakul, mint tavaly, tekintve, hogy 2015-ben 58 millió forintot nyert el pályázatokon a teátrum.

 

Az idei saját marketing tevékenység felülmúlta a tavalyit.

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közös kampányban óriásplakátokat, rádiós, televíziós, internetes hirdetéseket vásároltak. A sajtómegjelenés tekintetében is sikeres volt a fesztivál, eddig több mint 150 kritika és ajánló jelent meg a nyomtatott és elektronikus sajtóban, melyek zöme a nagyobb hírértékkel bíró Shakespeare Fesztivál idejére esett.

 

Kritikákat főként a Shakespeare Fesztiválról írtak, azon belül elsősorban az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richárd bemutatóról és a Szeget szeggel című előadásról, melyet a neves litván rendező Oskaras Korsunovas állított színpadra és a varsói Drámai Színház művészei adtak elő.

 

A XII. nemzetközi Shakespeare Fesztivált 2016. július 7 és 17. között rendezték meg a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja keretében. Nyolc ország művészei léptek fel, a magyarok mellett angol, ausztrál, japán, lengyel, litván, szlovák, olasz színházak és előadók műsorait láthatták.

A külföldiek közül a legnagyobb sikert a világhírű litván rendező Oskaras Korsunovas által rendezett Szeget szeggel című produkció aratta, amelyet a varsói Drámai Színház kitűnő színészei mutattak be.

A magyar előadások közül a legnagyobb sikert a Gyulai Várszínház új bemutatója aratta, a III. Richárd, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra sztárszereposztással. Trill Zsolt mellett láthatták a darabban Eszenyi Enikőt, Hegedűs D. Gézát, Szűcs Nellit, Trokán Nórát. A fesztiválon a fókuszban fiatalok voltak, akik számos előadásban játszottak jelentős szerepeket. A 11 napos fesztiválon 31 produkciót láthatott az előadásokat megtekintő mintegy 4000 néző.

 

http://gyulaivarszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük