A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 31. és június 1. között megtartotta nyári rendes ülését. A tanácskozás témáiról az alábbiakban számolunk be.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 31. és június 1. között megtartotta nyári rendes ülését. A tanácskozás témáiról az alábbiakban számolunk be.

2011 június 29-én ünnepeljük XVI. Benedek pápa pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Apostoli Szentszék Papi Kongregációja kezdeményezésére szerte a világon, így Magyarországon is minden egyházmegyében, hatvanórányi szentségimádást ajánlanak fel a papi hivatásokért. Az imádságra akár folyamatosan, akár június hónap különböző napjaira elosztva sor kerülhet.
A konferencia arra buzdítja a plébániákat és közösségeket, hogy csatlakozzanak a felajánláshoz, amely Jézus Szentséges Szívének ünnepén, a papok megszentelődésének napján, július 1-jén fejeződhet be.

2012. május 30. és június 3. között kerül sor Milánóban a Családok VII. Világtalálkozójára, mely esemény központi témáját a Szentatya „A család: a munka és az ünnep” címmel jelölte meg.
Konferenciánk döntött arról, hogy támogatja az egyházmegyei családreferensek részvételét a találkozón.

Az új vallásügyi törvény tervezetével kapcsolatban a Püspöki Konferencia kiemelte annak fontosságát, hogy a törvényben legyenek meg a garanciák a szabad vallásgyakorlásra, amelynek elengedhetetlen feltétele az egyházak autonómiájának tiszteletben tartása az egyház és az állam különválasztásának elve alapján, amelyet az új alaptörvény is megerősít.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Magyar Katolikus Kultúra Napjai országos programsorozat október 3. és 9. között. Ennek keretében az egyházmegyék a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató kiállításokat, előadásokat, rendezvényeket tárnak az érdeklődők elé. A programokról a későbbiekben küldünk részletes tájékoztatást.

A Püspöki Konferencia a közelgő népszámlálás fontosságát hangsúlyozva hamarosan kampányt indít, amelyben arra kívánja buzdítani híveit, hogy vállalják fel vallási hovatartozásukat és nyilatkozzanak róla a népszámlálási kérdőíven. A népszámlálás minden szempontból megfelelő lebonyolítása érdekében arra kéri a püspökök testülete a katolikus híveket, hogy kérdezőbiztosként minél többen vállaljanak részt a társadalom felméréséért zajló áldozatos munkában.

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök május 13. és 30. között lelkipásztori látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A körút tapasztalatairól rövid beszámolót tartott a püspöki testületnek.A konferencia megerősítette, hogy fontosnak tartja a külföldön, szórványban élő magyarok anyanyelvi lelkipásztori ellátását, ezért lehetőségeihez mérten továbbra is küld papokat a kint élő nagyobb közösségekhez.

Június hagyományosan a papszentelések időszaka. A Püspöki Konferencia kéri a híveket, hogy imádkozzanak értük és újabb papi hivatásokért.

(MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük