2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BÉLYEGKIADÁS – 2009

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21642"><img class="image thumbnail" src="/files/images/belyegek.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Magyar Posta 2009-ben tervezett bélyegei" title="A Magyar Posta 2009-ben tervezett bélyegei" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>A Magyar Posta 2009-ben tervezett bélyegei</strong></span></span> <p>Húsz éve nyitotta meg Magyarország nyugati határát és leomlott a berlini fal, 140 éves a magyar-japán diplomáciai kapcsolat, védjük meg a sarkvidékeket  és a gleccsereket a globális felmelegedéstől - ez a három legfontosabb gondolata a Magyar Posta jövő évi bélyegkibocsátásának. A társaság 2009-ben megjelenő alkalmi és forgalmi bélyegei között azonban még számos különlegességet találhatnak az érdeklődők. </p><p>

 a magyar posta 2009-ben tervezett bélyegeiA Magyar Posta 2009-ben tervezett bélyegei

Húsz éve nyitotta meg Magyarország nyugati határát és leomlott a berlini fal, 140 éves a magyar-japán diplomáciai kapcsolat, védjük meg a sarkvidékeket  és a gleccsereket a globális felmelegedéstől – ez a három legfontosabb gondolata a Magyar Posta jövő évi bélyegkibocsátásának. A társaság 2009-ben megjelenő alkalmi és forgalmi bélyegei között azonban még számos különlegességet találhatnak az érdeklődők.

 a magyar posta 2009-ben tervezett bélyegeiA Magyar Posta 2009-ben tervezett bélyegei

Húsz éve nyitotta meg Magyarország nyugati határát és leomlott a berlini fal, 140 éves a magyar-japán diplomáciai kapcsolat, védjük meg a sarkvidékeket  és a gleccsereket a globális felmelegedéstől – ez a három legfontosabb gondolata a Magyar Posta jövő évi bélyegkibocsátásának. A társaság 2009-ben megjelenő alkalmi és forgalmi bélyegei között azonban még számos különlegességet találhatnak az érdeklődők.

A magyar bélyeg Magyarország névjegye, kultúránk, tájaink, flóránk, építészeti remekeink, ismert embereink hírvivői. Alanyi jogon bárki javasolhat bélyegtémát, és ha elfogadják, egy kétéves, gondos eljárás után láthat napvilágot maga a bélyeg. Ezúttal is több ezer ötletből válogattak a szakemberek.   

2009. szeptember 10-én osztrák-német-magyar közös bélyegkibocsátás keretében emlékezik meg a három ország nemzeti postája az osztrák-magyar határnyitás húszéves évfordulójára. Minden társaság három legjobbnak tartott bélyegképét október végén mutatják be egymásnak, és akkor döntenek majd arról, hogy melyiket adják ki közösen.

140 éve létesített először Magyarország és Japán diplomáciai kapcsolatot, és 50 éve annak, hogy a vészkorszak után ismét megkezdődött az együttműködés Budapest és Tokió között. Az eseménynek a szigetország is rendkívüli jelentőséget tulajdonít. Az erre az alkalomra készülő kisívet 2009. október 16-án közösen bocsátják ki, melyen a magyar és a japán tradícionális ábrázolás együtt jelenik meg.

Finnország és Chile az ENSZ-en keresztül kérte az Egyetemes Postai Egyesületet, hogy a világ postái bélyekiadással hívják fel a figyelmet a sarkvidékek és a gleccserek védelmére, a globális felmelegedés veszélyeire. Az egy blokkból és négy bélyegből álló magyar kiadás érdekessége, hogy a jég- és vízábrázolást egy különleges, csillogó felület emeli ki.

Igazi ritkaságnak számít majd a Budapesti Kutatóreaktor üzembe helyezésének 50. évfordulójára megjelenő  bélyegblokk. Maga a bélyeg – szokatlanul – hatszögletű lesz. A blokk felületét pedig hőre változó festékkel vonják be.

a 2009 évi összesített előzetes tervA 2009 évi összesített előzetes tervA Jeles magyarok sorozatban bélyegblokk jelenik meg Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára. Az izgalmas portré körül a Magyar Tudományos Akadémia sziluettje, és a nyelvújító életének fontos pillanatait ábrázoló jelenetek láthatók majd.

Húsvétkor művészbélyeggel kedveskedik a Magyar Posta a jókívánságokat küldőknek. A balassagyarmati akvarellista, Réti Zoltán Juhászkereszt című alkotását tervezi bélyegre Nagy Péter grafikus. A festő azt a pillanatot örökítette meg, amikor a nógrádi dombok búzatáblájába belekapott a szél, és ahogy a kalászok szétnyíltak, egy juhász alakja jelent meg a távolban – a természet így formálta meg a keresztet.

Igazi ritkaságnak számít majd a vakok és gyengénlátók ábécéjét kitaláló Louis Braille tiszteletére készült bélyeg. Születésének 200. évfordulójára olyan miniatűr remekművet ad ki a Magyar Posta, amit a látássérültek is el tudnak olvasni.

Részletes statisztika a 2008. évi kibocsátásokról:

 

1.2006 évi alkalmi bélyegkibocsátási ütemterv1.2008 évi alkalmi bélyegkibocsátási ütemterv 2. 2008 évi forgalmi bélyegek2. 2008 évi forgalmi bélyegek
3. a 2008. évi értékbenyomásos termékek3. A 2008. évi értékbenyomásos termékek 4. a 2008 évben megjelent megszemélyesített bélyegek4. A 2008 évben megjelent megszemélyesített bélyegek

Minden évben a bélyegnapi kibocsátás jelenti a filatélisták legnagyobb ünnepét. 2009-ben az 1000 éve alapított Visegrád tiszteletére bocsát ki bélyegblokkot, és kétcímletű bélyegsorozatot a társaság.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.