Kaszás AttilaKaszás AttilaIdén nyáron, immáron hatodik alkalommal kerül átadásra a Kaszás Attila-díj, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

 

Kaszás AttilaKaszás AttilaIdén nyáron, immáron hatodik alkalommal kerül átadásra a Kaszás Attila-díj, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

 

A díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

 

A díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát. A szavazási eljárás első fordulójában – a szokásoknak megfelelően – minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatják voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a jelöltek maguk közül választják ki a harmadik fordulóba tovább jutó három színművészt, akik közül a közönség választja ki a végső díjazottat.

 

A sajtótájékoztatón a 2012-es díjazott, Bányai Kelemen Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja beszédében elmondta, hogy ez a kitüntetés nem csak az elismerést jelenti számára, hanem egyúttal nemes kötelezettséget is arra vonatkozóan, hogy mind színészi szakmai teljesítményében, mind a közösségépítésben, az emberi hozzáállásban továbbra is igyekezzen példát mutatni, és ápolja méltón Kaszás Attila szellemi hagyatékát.

 

Szűcs Gábor, a MOZAIK Művészegyesület elnöke a díj egyik alapítójaként ismertette a szavazási eljárás menetét. A már lezárult első két fordulóban a színészek önmaguk közül választották ki azt a hármat, akit az idén a legalkalmasabbnak tartanak a díjra. A most következő időszakban, amely május végéig tart, a közönség előbb interneten, a www.kaszasattiladij.hu oldalon, majd májustól telefonon és sms-ben is leadhatja szavazatát a kedvencére, akiket az országos sajtó mutat be. A díjátadó gálának idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) ad otthont júniusban.

 

A MOM Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestereaki a MOZAIK Művészegyesülettel karöltve 2008-ban, a Magyar Kultúra Napján megalapította a díjat, elmondta, hogy a díj nem csupán a végső díjazottnak, hanem az utolsó fordulóba jutott minden jelölt számára nagy megtiszteltetés, hiszen a kollegák bizalma, a jelöltek munkájának, szakmai és emberi hozzáállásának elismerése tükröződik a jelölésben egy tökéletesen demokratikus szavazási folyamatban. Bemutatta továbbá az utolsó fordulóba jutott három jelöltet.

 

Az idén a Kaszás Attila-díj harmadik fordulójába jutott színművészek:

Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja,

Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja,

Vass György, az Új Színház társulatának tagja.

 

Az idei évben a szervezők a díjátadást megelőző időszakot kiegészítették egy, a Kaszás Attila személyét és munkásságát bemutató kiállítással, amelynek a jelmondata – a díjhoz hasonlóan – „Embernek lenni nem szerep".

 

A kiállítás a Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Vígszínház, valamint a színésztársak, barátok fényképeiből és tárgyi emlékekből került összeállításra, amely anyagban eddig még nem látott személyes fotók és egyéb különlegességek is helyet kaptak. A kiállításon Krisztiáni Sándor szobrászművész Kaszás Attiláról készült alkotásai és a Nemzeti Színház jóvoltából Kaszás Attila két jelmeze is látható.

 

A kiállítást Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. Biztosak lehetünk abban, – mondta – hogy amíg van Kaszás Attila-díj, és amíg életre kelnek ilyen kiállítások, és amíg ilyen sokan elevenítik fel újra és újra a nagyszerű színész jellemét, addig Kaszás Attila tehetsége, emléke köztünk él. Kaszás Attila emlékének olyan ereje van, amely a színésztársadalmat is összefogásra, egyetértésre ösztönzi.

 

A negyven fotóból és húsz, a család, barátok, kollegák tollából származó írásból álló kiállításnak április 10. és április 30. között a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Folyosógalériája ad otthont. 

 

Az eseményen részt vett Kaszás Attila édesanyja és felesége, valamint Kaszás Attila színésztársai és barátai is, többek között: Csizmadia Tibor, rendező, Csőre Gábor, színművész,Fekete Tibor "Samu", zenész, Felföldi Anikó, színművész, Fesztbaum Béla, színművész, Kálid Artúr, színművész, Koltai Róbert, színművész, Rátóti Zoltán, színművész, Tolmár Tamás, rendező, Tordy Géza, színművész, Tóth Auguszta, színművész, Trokán Péter, színművész, és Várkonyi Mátyás, zeneszerző.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük