A Visit Berlin és a Német Turisztikai Hivatal közös sajtótájékoztatót tartott ezúttal a Budai Várban, a Magyarok Házában. A visitBerlin.com oldal képviselője, a csinos  Catarina Erceg és magyar képviseletvezető, a rendkívül kedves Czeiszing Miklós a németországi marketing eredményeiről számolt be. Az idei szlogen: „Germany – Simply Inspiring". UPDATED: 2017-06-18 00:16:17

A Visit Berlin és a Német Turisztikai Hivatal közös sajtótájékoztatót tartott ezúttal a Budai Várban, a Magyarok Házában. A visitBerlin.com oldal képviselője, a csinos  Catarina Erceg és magyar képviseletvezető, a rendkívül kedves Czeiszing Miklós a németországi marketing eredményeiről számolt be. Az idei szlogen: „Germany – Simply Inspiring". UPDATED: 2017-06-18 00:16:17

A világ minden tájáról érkező turisták 2016-ban több mint 80 millió vendégéjszakát töltöttek Németországban. A News and World Report akkori cikke alapján Németország turizmusa a világ első helyét foglalta el. A német online oldalakon a magyarok számítanak a legaktívabbaknak – mutatják az impozáns számok. Az ország vonzerejét elsősorban a kulturális érdeklődés adja. A magyar küldőpiacról 707 ezer vendégéjszaka keletkezett 2016-ban, ami 9,8%-os emelkedést jelent 2015-höz képest. 2006-tól 65,5%-kal növekedett a magyar beutazók száma!

Németország egyébként is kirívó számokkal dicsekedhet: 6250 múzeum, 41 világörökségi helyszín és tízezer város látnivalói várják az utazókat. Ehhez 2017-ben az eddigi statisztikák alapján hozzá fog járulni az idén 500 éves reformáció ünnepe több tartományban, hiszen ez volt a 16. században a leghatásosabb rendszerváltás.

Németország sokszínűségét adja, hogy 1871-ig, az egyesítésig az ország külön fejedelemségekből állt, amelyek saját jellegzetességeiket tudják kínálni. Leginkább látogatott városai sorrendben: Berlin, München, Frankfurt am Main. Előkelő helyet foglal el a MICE-turizmus a vásárokkal, kiállításokkal és egyéb szakmai rendezvényekkel, ami évi 9 millió látogatót hozott. Az ország eljutott oda, hogy mára hírében jelentősebb a turizmusa az autógyártásénál is. A tematikus évek sorában a 2018-ast Németország a kulináriának szenteli, a 2019-est a Bauhausnak, a 2020-ast pedig a 250 éve született Ludwig Van Beethovennek.

Catarina Erceg hozzátette, hogy az elmúlt 25 év testvérvárosi kapcsolata egy generációt ölel fel. Akkor omlott le a berlini fal, és duplázódott meg Berlin látogatottsága. A város árai világviszonylatban kiváló ár-értékarányt kínál, sok a kellemes zöld terület, valamint hatalmas választék van a különböző minőségű szállodákban. Fantasztikus különlegességekkel rendelkezik: graffiti workshop, Pergamon Palace, megújult Staatsoper, egzotikus állatkert, bevásárló központ az Alexandrplatzon, 18 Michelin-csillagos étterem, 10 km-es kerékpárút, sportcentrumok, uszodák, 2018-tól Futurium a jövőről, plusz a Kupfergraben gasztronómiai bemutatói…és rengeteg más élmény szerepel még a város kínálatában. Ne feledjük előre megrendelni a Berlin Welcome Cardot, mert számtalan kedvezményt nyújt (családok részére is) vendéglátóhelyeken, tömegközlekedésben, múzeumok látogatásában, egyéb rendezvényeken. Újabban otthonunkban is megrendelhetjük, kinyomtathatjuk a Cardot, aztán a helyszíneken érvényesíthetjük.

Akit esetleg a foci érdekel, biztosan tudja, hogy a magyar Dárdai Pál a Herta Berlin csapat tagja. Emlékeztetőnek az együttes sálját kaptuk ajándékba.

Számunkra a legcsodálatosabb azonban a Konzerthausorchester Berlin fiatal, kreatív zenészeinek híre, amelynek rendkívül karizmatikus főzeneigazgatója Fischer Iván lett. A Budapesti Fesztiválzenekart már korábban a világ tíz legjobb zenei együtteseként tartották számon. A Konzerthausorchester Berlint 1952-ben alapította Kurt Sanderling (1960-1977), és tette világhírűvé. A berlini városközpontban álló házát 1984-ben építették fel. 2001-ben Eliahu Inbal vezényletével az akkor még Berlini Szimfonikusoknak nevezett zenekar nagy ázsiai körútra indult. 2006-ben ismét új karmester irányította az együttest: Lothar Zagrosek. Ekkor változtatta a nevét Konzerthausorchester Berlinre. 2012-től első karmesterré avatták Fischer Ivánt. Évente 12 ezer hallgató vált bérletet az előadásaikra, de rendszeresen hangversenyeznek a világ nagy fesztiváljain és Németország-szerte is. Adnak kívánság-hangversenyeket, marathon-előadásokat, amelyeket Budapesten megismételnek. Fischer 2014-ben saját operát szerzett A vörös tehén (Die rote Färse) cínmel, amit bemutattak Berlinben és egyszer Budapesten is. Fischer több fesztivál létrehozójaként is ismert: Nyári barokk fesztivál, budapesti Mahler Fesztivál és az ifjú zeneszerzők fesztiválját. Zenekaraival rengeteg nagysikerű CD lemezfelvételt készít Berlinben és Budapesten. A német kulinária nészerűsítésére egy ritka szellemes kisfilmet láttunk német zenészek kíséretével.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük