2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Beszámoló a püspöki kar téli üléséről

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/34955"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mkpk09-4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="65" /></a></span>A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtartotta téli rendes ülését december 1-jén és 2-án. A testület  munkájáról <em>Erdő Péter</em> bíboros, az MKPK elnöke és <em>Mohos Gábor</em> titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit 2009. december 3-án Budapesten.</p><p>

mkpk09 4.thumbnailA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtartotta téli rendes ülését december 1-jén és 2-án. A testület  munkájáról Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke és Mohos Gábor titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit 2009. december 3-án Budapesten.

mkpk09 4.thumbnailA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtartotta téli rendes ülését december 1-jén és 2-án. A testület  munkájáról Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke és Mohos Gábor titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit 2009. december 3-án Budapesten.

A konferencia során a testület Juliusz Janusz érsek meghívására látogatást tett a nunciatúrán.

Az ülésen szó esett a Magyar Katolikus Egyház részvételéről különböző nemzetközi bizottságokban.

A papság éve alkalmából nemzetközi teológiai kongresszust szervez a Papi Kongregáció Krisztus hűsége a pap hűsége címmel Rómában. A jövő márciusi eseményen a konferenciát Udvardy György püspök képviseli.

A Magyar Katolikus Kultúra programsorozat keretében jövő évben Hagyományőrzés vagy újpogányság címmel országos előadás-sorozatot szervez a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A püspökök testülete megvitatta az idei zárszámadási törvény és a jövő évi költségvetési törvény egyházakat érintő aktuális helyzetét.

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Unitárius Egyház, a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Metodista Egyház  és a Magyar Ortodox Egyház vezetősége megdöbbenéssel értesült a Magyar Televízió Zrt. (MTV) 2010-es évi műsorrendjének tervezett változásairól. Az egyházak vezetőinek értesülése szerint az MTV-t érintő jövő évre tervezett költségvetési elvonások súlyosan veszélyeztetik az MTV közszolgálati feladatvállalását, hiszen nem teszik lehetővé újabb vallási műsorok készítését. Az érintett egyházak vezetősége közös nyilatkozatban tiltakozik a tervezett változtatások ellen.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia posztumusz Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Ozsvári Csaba ötvösművésznek az egyházművészet területén maradandót jelentő liturgikus és szakrális művészi alkotásaiért, valamint küldetésként megélt munkásságáért, és Pro Cultura Christiana-díjat adományozott a 70 éves Tóth Sándor író, költő, újságírónak munkássága elismeréseként. A díjakat Erdő Péter bíboros adta át Ozsvári Csaba özvegyének és Tóth Sándornak december 1-jén az MKPK székházában.

Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek pappászentelésének 65. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be a konferencia tagjai a jubiláns főpásztor vezetésével december 2-án.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszolva Erdő Péter bíboros elmondta: „A püspöki konferencia ülésén reflektáltunk azokra a hírekre, amelyek szerint ismét politikai indíttatású keresztállító akció kezdődött. Erről egy bizonyos politikai csoport leveleiből értesültünk, amely felhívta figyelmünket ennek veszélyére, és mintha azt feltételezte volna, hogy egyházunk képviseletében vesznek részt ezen –  akár liturgikus jelleggel is – katolikus papok. Ilyenről természetesen szó sincs. Azt hiszem, hogy ez az előző években is előfordult stratégia részét képezi: összefüggésbe hozni egyházunkat olyan jelenségekkel, amelyek tartalmával nem tudunk azonosulni. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a karácsonyi előkészület, az adventi időszak megünneplése méltó módon történjen. Az egyháznak megvannak a saját liturgikus előírásai és hagyományai a karácsony előkészítésére. Természetesen az országban ezerszámra állnak határkeresztek, közterületen szobrok és feszületek, amelyeket tisztelni, jól karban tartani vagy akár felújítani közös kötelességünk. A helyi önkormányzatokkal együttműködve sok helyen szép eredmények is vannak. Magam szenteltem fel például egy közterületen lévő keresztutat, kőből készült kálváriát. Ezek természetesen nem puszta dísztárgyak, hanem nagyböjt idején keresztutat végzünk egy ilyen kálváriánál, ezért épült. Közterületeken a kereszt látványa nagyon is helyénvaló, nincs azzal semmi probléma a mi országunkban sem, de Európa-szerte sem. Viszont annak a politikai eszközként való felhasználásával mi nem azonosulhatunk. A térségben ez sem egyedülálló. Tudjuk, hogy idén tavasszal Ausztriában az európai parlamenti választások előtt volt hasonló próbálkozás a kereszt használatára. Akkor Schönborn bíboros rendkívül világos nyilatkozatot tett, amelynek a szövegét megkértük és valóban hasonlóképpen viszonyulunk a témához.

Azt hiszem, hogy minden országban megtörténik egyfelől, hogy a hivatalos vezetés bizonyos magatartásokat elutasít, és azok mégis előfordulnak. Másfelől, az egyházat illetően nem csupán a püspöki karról van szó. A 2000-es évek elején az Apostoli Szentszék utasításokat adott ki az Eucharisztiával kapcsolatban, instrukció műfajban. Ezekben szerepel az, hogy sem a szentmisét, sem más liturgikus szertartást politikai események díszleteként, járulékaként ne végezzünk. Azt hiszem, hogy ez önmagában is általános iránymutatás, amelyhez mindig vissza kell érnünk, ha ehhez hasonló helyzetek adódnak."

MKPK Sajtószolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.