2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Beszűkült ösvényen jár az ezüst és az arany

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58216"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_87.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>Nyugodt mederben csordogált az elmúlt héten a kereskedés a nemzetközi nemesfémpiacon. Görögország és az eurózóna végeláthatatlan válsága egyaránt képesek hajtani, vagy mint most, éppenséggel fékezni is az árfolyamokat. Holott a hírhelyzet mondhatni sűrű: Irán viszontembargóval fenyegeti a nyugatot, a hitelminősítők leminősítési orgiát tartanak, Görögország és az euró haláltusájáról pedig jobb, ha már nem is beszélünk - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

3 87.thumbnailNyugodt mederben csordogált az elmúlt héten a kereskedés a nemzetközi nemesfémpiacon. Görögország és az eurózóna végeláthatatlan válsága egyaránt képesek hajtani, vagy mint most, éppenséggel fékezni is az árfolyamokat. Holott a hírhelyzet mondhatni sűrű: Irán viszontembargóval fenyegeti a nyugatot, a hitelminősítők leminősítési orgiát tartanak, Görögország és az euró haláltusájáról pedig jobb, ha már nem is beszélünk – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

3 87.thumbnailNyugodt mederben csordogált az elmúlt héten a kereskedés a nemzetközi nemesfémpiacon. Görögország és az eurózóna végeláthatatlan válsága egyaránt képesek hajtani, vagy mint most, éppenséggel fékezni is az árfolyamokat. Holott a hírhelyzet mondhatni sűrű: Irán viszontembargóval fenyegeti a nyugatot, a hitelminősítők leminősítési orgiát tartanak, Görögország és az euró haláltusájáról pedig jobb, ha már nem is beszélünk – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Január végén az USA jegybankjának ülését követően pozitív hangulat bontakozott ki a nemesfémek piacán. Az arany és az ezüst nem is reagálhattak akkor másként, mint eufórikusan arra a bejelentésre, hogy a Fed várhatóan 2014 végéig nem változtat a nulla közeli alapkamat mértékén, és ha az amerikai gazdaság helyzete úgy kívánja, akkor készen áll további pénznyomtatással serkenteni a növekedést. Az arany akkor 4% felett, az ezüst pedig 10%-ot meghaladóan emelkedett a mostani árszintjéig. Azóta azonban beragadtak a jegyzések egy szűken oldalazó árfolyamfolyosóba, még annak dacára is, hogy fokozódni tűnnek az Iránnal kapcsolatos geopolitikai feszültségek.

 

Pénteken az egy héttel korábbi kisebb mínusz után szerény heti pluszban, 1.723 dolláros unciánkénti áron zárta az arany Londonban a hetet. A korábban oly volatilisnek mutatkozó ezüstár pedig a héten csaknem helyben járva csökkent 0,21%-ot, unciánként 33,48 dollárra.

 

Az árfolyamok megtorpanásának az oka most éppen az eurózóna körüli bizonytalanságokban keresendő. Görögország esetleg kontrolálatlanul kiteljesülő államcsődjének lehetősége számos, a piacra jelentős hatással lévő nagybefektetőnél idéz fel fájó emlékeket a 2008-as likviditási válságra. Abban a likviditáshiányos környezetben bizonyosságot nyert, hogy a „cash is king", vagyis a készpénz mindenek felett áll. Ezen belül is a dollár az az eszköz, ami a pénzpiacokon való életben maradáshoz elengedhetetlen – legyen szó például a megemelt letéti díjak feltöltéséről -, és ilyenkor még a biztonsági menedéknek számító arany is átmenetileg valamelyest a háttérbe kerülhet. Mindez erősíti a dollárt, mint ahogy az elmúlt héten a Moody's hitelminősítő által kiadott, hat euróövezeti tagországot érintő újabb adósosztályzati leminősítések is, amelyek gyengítették az eurót a dollár ellenében. De jutott a leminősítésekből a héten a spanyol és az olasz bankrendszer számára is.

 

Hogy mekkora súllyal bírhatnak az igazán nagyok a tőkepiacokon, az az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) által a napokban közzétett adatokból válik sejthetővé. Az Egyesült Államokban a hedge fundoknak negyedévente nyilvánosságra kell hozniuk portfóliójuk összetételét. A tavalyi év utolsó negyedének jelentéseiből az látszik, hogy az év vége felé legalább öt nagy hedge fund csökkentette jelentősen vagy akár építette is le teljesen az SPDR Gold Trustban, a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapban meglévő részesedését. Ez a masszív eladói nyomás utólagos magyarázatot adhat az arany tavaly év végén látott árfolyamcsökkenésére. Az SPDR számaiból az is kiolvasható ugyanakkor, hogy a csökkenő árakon más pénzügyi befektetők, többek között kisebb mértékben maga Soros György is, már ismét bevásárolták magukat az alapba. A korrekciós fázisokban az utóbbi időkben rendre színre lépő vevők adják az aranynak azt a támogatást, ami az árfolyam folytatódó emelkedését valószínűsítő elemzői véleményeket megalapozza.

 

Mindeközben Görögország megsegítése egy véget nem érő rémálommá terebélyesedik. Már a brüsszeli technokratáknak is égnek áll a haja az athéni kormány üres ígérgetéseitől. De hajukat tépik a német politikusok is, s nem kevésbé az Unió csetlő-botló válságkezelésének oroszlánrészét finanszírozó német adófizetők. Két éve még arról volt szó, hogy Görögország nem szorul segítségre, később meg már arról, hogy bár kéne a segítség, de nincs pénz Görögország számára. Amikor aztán mégis lett pénz, akkor az következett, hogy már csak további pénzek nem lesznek. A folytatásban volt szó aztán egy mentőalapról, majd arról, hogy a már felállított mentőalap tovább nem bővíthető, és végül jött az, hogy de viszont második mentőcsomag az már tényleg nem lesz. Nos, most az is lesz. Vagy mégsem? Egyelőre csak annyi biztos, hogy Görögország egy feneketlen kút, és a be nem tartott politikusi fogadkozások felezési idejével megegyező ütemben fogyatkozik az emberek türelme a hitelüket vesztő európai kormányzatokkal szemben. Kérdés, hogy folytatódik-e ez a játék még éveken keresztül a választópolgárok egyre növekvő rezignációja mellett, vagy a nemcsak Görögországban megerősödő politikai radikalizmus vet-e majd ennek a rémálomnak puskaporszagú, gyors véget.

 

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 1 145.thumbnail

Az aktuális grafikonon jól látható, hogy az arany árfolyama már nem fejlődik olyan dinamikusan, mint ahogy tette azt még a február első hetébe nyúlóan. Az elmúlt hat hétben formálódó trend megtört, és az árfolyam egy-egy meghiúsult kiugrási kísérletet követően ismételten visszatért az 1.710 dollár körüli régiókba. Ezen a szinten jelenleg erős támaszra talál a sárga nemesfém kurzusa. E felett húzódik nem sokkal a szeptember végi aranyár csúcstól kivetíthető 5-havi csökkenő trend diagonális vonala, ami meghatározó lehet az elkövetkezendő időszakban. Amennyiben ugyanis 1.710 dollárnál ki tudna tartani a mostani támasz, úgy csak egy szinten lebegő árfolyam is automatikusan törhetne ki a csökkenő trendből felfelé, és ez azt követően nagy valószínűséggel komolyabb emelkedést hozna.

 

A továbbiakban 1.750 majd 1.770 dollárnál várakoznak áthatolandó ellenállások, ezek felett pedig az 1.800 dolláros kérdés következik. Ellenkező irányban 1.700 és még inkább 1.680 dollár környékén húzódnak technikai támaszok az árfolyam számára. A kilátások kedvezőek jelenleg, izgalmas napok elé nézünk tehát a héten.

 

Ezüst – technikai elemzés

 2 108.thumbnail

Az ezüst esetében igen érdekes képet mutat, ahogy a korábbi meglehetősen volatilis viselkedéséhez képest most szinte mozdulatlanul kifeszül az árfolyam. A kurzus szinte beszorult a 33,85 dolláros technikai ellenállás alá, és keresi az a léket, amin végre átbújhat felfelé. Mivel az ezüstár az elmúlt hónapokban rendre némi elmaradással követte az arany árának mozgását, a szürkésfehér nemesfémnél is egy küszöbön álló kitörés tűnik a legvalószínűbb szcenáriónak. A legnagyobb akadályt ezt követően a 35,42 dolláros érték jelentené. Amennyiben az a gát is átszakadna, elképzelhető, hogy meg sem állna a kurzus egészen 38 dollárig. Ez egyben a nyolc hónapja tartó csökkenő trend végét is jelentené. Rövidtávú technikai támaszra ugyanakkor 32,50 dollárnál számíthat az árfolyam..

 © www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.