2013. április 9-én, kedden a Dohány utcai Hátsó Kapu-ban az Anonim Innovátorok Klubjában mutatkoztak be a Szubjektív Értékek Alapítvány „Saját erőből" című projekt fiatal, tehetséges migráns résztvevői.

 

2013. április 9-én, kedden a Dohány utcai Hátsó Kapu-ban az Anonim Innovátorok Klubjában mutatkoztak be a Szubjektív Értékek Alapítvány „Saját erőből" című projekt fiatal, tehetséges migráns résztvevői.

 

A programban az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával 2011 szeptemberében 25 migráns fiatal kezdte el álmai megvalósítását, akik az elmúlt nyolc hónapban eljutottak az ötlettől az üzleti modellig. A program célja az volt, hogy segítsen a harmadik országbeli bevándorlóknak megvalósítani saját vállalkozási ötletüket, előremozdítva ezzel munkaerő piaci belépésüket és integrációjukat.

 

„A programban számtalan formabontó ötlet bontakozott ki. A projektnek köszönhetően iráni építész fotóművész, török származású légi fotós, chilei grafikus közösen készíti meglepően egyedi fotóalbumát a 200 éves Városligetről. Megérkezett Magyarországra a világ legvidámabb itala, a buborékos tea is, és a Petőfi Sándor utcában bárki megkóstolhatja a teából és a „gumibogyókból" álló délkelet-ázsiai itala. Formálódik egy etióp étterem, egy iráni divattervező is bontogatja a szárnyait. Egy pakisztáni és egy kínai fiatal diákügynökséget hozott létre, de a vállalkozások között akad orosz magazinokkal és könyvekkel kereskedő, szerb ékszerkészítő, afrikai ruhakereskedő, multimédia szekértő, és közösségi média guru." – mondta el Dominus Ákos a Szubjektív Értékek Alapítvány programigazgatója.

 

„A fiatalok az első önismereti tréningen bemutatkoztak, és elmondták álmaikat, azt, hogy mit szeretnének megvalósítani. Egyedül voltak, határozatlan tervekkel. Csak azt tudták biztosan, hogy szeretik Magyarországot, szeretnének itt élni, és dolgozni akarnak. A 8. hónap végére egymást ötletekkel és munkával is segítő összedolgozó közösségé alakultak." emelte ki Horváth Györgyi, a fiatalok mentora.

 

A projekt az üzleti ismereteken, nyelvi és interkulturális tréningeken kívül lehetőséget biztosított, hogy a résztvevők kialakítsák a saját tevékenységük arculatát, és elkészítsék az induló termékeiket, melyeket vásárokon, fesztiválokon már nagy sikerrel be is mutattak.

 

A projektnek köszönhetően iráni építész fotóművész, török származású légi fotós, chilei grafikus közösen készíti meglepően egyedi fotóalbumát a 200 éves Városligetről. Megérkezett Magyarországra a világ legvidámabb itala, a buborékos tea is, és a Ferenciek terénél bárki megkóstolhatja a teából és a „gumibogyókból" álló délkelet-ázsiai italt. Formálódik egy etióp étterem, és iráni divattervező munkái is megcsodálhatók.

 

2013. április 9-én bemutatkoztak:

Városliget 4D – Pablo Campos, Nima Chaichi, Fernanda Maragón és Bora Ünal

YourStyle – Arghavan Shekari

Etióp Ízek – Negash Asu Menberu

Buborékos Tea – Dang Tai Hoang

 

A Szubjektív Érték Alapítvány átfogó projektet indított Mesterségem címere – Program vállalkozó szellemű migránsok részére néven, azzal a céllal, hogy segítsen a harmadik országbeli bevándorlóknak megvalósítani saját vállalkozási ötletüket, előremozdítva ezzel munkaerőpiaci belépésüket és integrációjukat.

A migránsok magyarországi munkaerőpiacra való belépési nehézségeit a gazdasági válságon kívül a helyi lehetőségek hiányos ismerete is nehezíti. Fontos célkitűzés volt, hogy a programban résztvevők világos képet kapjanak a munkaerőpiaci beilleszkedésük módjáról, és megtalálják a kultúrák közti különbségekben rejlő lehetőségeket.

A programba olyan Magyarországon élő tehetséges migráns fiatalok jelentkeztek, akiknek határozott elképzelésük, konkrét ötletük volt egy saját vállalkozás elindításához.

A legtehetségesebb 25 jelentkező fejlesztő workshopokon elsajátíthatta azokat a szükséges üzleti alapismereteket és készségeket, amely a munkaerőpiacon a sikeres megjelenés feltétele, ezen felül kialakították a saját tevékenységük arculatát, és elkészítették az induló termékeiket. Az ötlet megszületésétől így egészen a gyakorlati megjelenésig segítséget nyújtottak a bevándorló fiataloknak. 100.000,- Ft indulótőkét biztosítottak, valamint vásárokon, illetve fesztiválokon jelentek meg az elkészült mintadarabokkal.

 

A Hátsó Kapu egy új hely a városban, az önreflexió és az innováció helye, ahol friss szemmel tekintünk saját életünkre és annak kontextusára. A Hátsó Kapu gondolkodótér, ahol lehet új ötletekkel előállni, kávézni, inni, néha enni is. Lehet identitással rendelkező, önreflexív és útkereső emberekkel találkozni. Lehet véleményt cserélni. Lehet színházat, filmeket, kiállításokat nézni, zenét hallgatni, beszélni az alkotókkal, hétvégén gyerekekkel értelmesen időt tölteni. Lehet átsétálni a Fókusz Könyváruházba és 75 ezer könyv közül válogatni.

 

A sorozat 2013. április 16-án és 23-án folytatódik, amikor újabb ötletek, nemzetek, különleges egyéniségek lépnek színre.

 

www.facebook.com/events/397616507003145/

www.szubjektiv.org

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük