2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bevésett nevek – könyvbemutató, filmvetítés és kerekasztal-beszélgetések

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96483"><img class="image image-preview" src="/files/images/elte-nevek2.jpg" border="0" width="466" height="348" /></a></span>2015. november 17-én mutatják be azt a koncepciójában és formájában is egyedülálló kettős kötetet, melynek első része az Eötvös Loránd Tudományegyetem holokauszt- és második világháborús emlékművéhez kapcsolódó pályázatra beérkezett terveket gyűjti egybe, második része pedig a megvalósult emlékmű avatásához kapcsolódó konferencia előadásait tartalmazza. </p> <p> 

2015. november 17-én mutatják be azt a koncepciójában és formájában is egyedülálló kettős kötetet, melynek első része az Eötvös Loránd Tudományegyetem holokauszt- és második világháborús emlékművéhez kapcsolódó pályázatra beérkezett terveket gyűjti egybe, második része pedig a megvalósult emlékmű avatásához kapcsolódó konferencia előadásait tartalmazza.

 

2015. november 17-én mutatják be azt a koncepciójában és formájában is egyedülálló kettős kötetet, melynek első része az Eötvös Loránd Tudományegyetem holokauszt- és második világháborús emlékművéhez kapcsolódó pályázatra beérkezett terveket gyűjti egybe, második része pedig a megvalósult emlékmű avatásához kapcsolódó konferencia előadásait tartalmazza.

 

A 11:00-kor kezdődő rendezvényen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Mezey Barna, az ELTE rektora és Borhy László, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja. A könyvbemutatót követően levetítik az emlékműről készített filmet is.

 

A délutáni programban Ki fér hozzá a múlthoz?, valamint Csillagok, házak, egykor, s ma címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetéseket. A beszélgetéseken többek között Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója; György Péter egyetemi tanár; Rainer M. János egyetemi tanár; Gács Anna egyetemi docens; Lénárt András, az OSA Archívum történésze és Bálint András, a Radnóti Miklós Színház igazgatója is részt vesz. 

 

A kettős kötetről

Előbukkanó cérnaszálak, tervezőgrafikai térkísérletek, hiányt reprezentáló üres oldalak, vésett és festett könyvélek, a világ egyik legismertebb és leghétköznapibb betűtípusa újratervezve – Magyarországon koncepciójában és formájában is egyedülálló páros kötet jelenik meg. A kettős kötet első része (Bevésett nevek. Emlékek nélkül emlékezni címmel, fehér borítóval) az emlékmű-pályázatra beérkezett építészeti terveket, esszéket, interjúkat, fotókat és verset tartalmazza, a kötet tervezője Polgárdi Ákos tervezőgrafikus. A második rész (Bevésett nevek. Konferenciakötet címmel, fekete borítóval) a megvalósult emlékmű 2014-es avatásához kapcsolódó konferencia előadásait gyűjti egybe. A kötet tervezői Salát Zalán Péter – egyben a könyvpár művészeti vezetője – és Németh L. Dániel tervezőgrafikusok.

 

 

Időpont: 2015. november 17. 11:00

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar

(1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, Kari tanácsterem, fszt. 39.)

 

 

A Ki fér hozzá a múlthoz? című kerekasztal-beszélgetés résztvevői (14:00)

 • Mikó Zsuzsanna (főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár)
 • György Péter (intézetigazgató, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet)
 • Rainer M. János (oktató, Eszterházy Károly Főiskola)
 • Balázs Zoltán (oktató, Budapesti Corvinus Egyetem)
 • Frazon Zsófia (munkatárs, Néprajzi Múzeum)
 • Moderátor: Csonka Laura

 

A Csillagok, házak, egykor, s ma című kerekasztal-beszélgetés résztvevői (15:45)

 • Gács Anna (oktató, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet)
 • Lénárt András (történész, OSA Archívum)
 • Bálint András (igazgató, Radnóti Miklós Színház)
 • Schmal Alexandra (programvezető, OSA Csillagos házak)
 • Nyitrai Balázs (hallgató, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet)
 • Moderátorok: Tiszai Orsolya, Csernay Dóra

 

Egy évvel ezelőtt avatták fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem holokauszt- és második világháborús emlékművét: a Trefort-kertet körbeölelő bronzcsíkra 198 egykori oktató és hallgató nevét vésték fel. A folytonos csík körbeöleli az egyetemet, középpontjában megemlékező felirat került a falra. Az emlékmű idén elnyerte a Média Építészeti Díja különdíját, valamint a Budapesti Építészeti Kamara Nívódíját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.