Fogyni szeretnék! Sok elhízott ember vágya múltban, jelenben, jövőben egyaránt. Fogyni, lehetőleg rövid idő alatt. Villámdiéta. Sikeres lenne, ha a kilók nem jönnének gyorsan vissza a kamatokkal együtt. Zsírégetés. Csodatabletták. Olyan szép, hogy nem is lehet igaz. A fogyókúrák bizonyos értelemben hasonlítanak a ruhákhoz, cipőkhöz. Divatba jönnek és kimennek a divatból.

Fogyni szeretnék! Sok elhízott ember vágya múltban, jelenben, jövőben egyaránt. Fogyni, lehetőleg rövid idő alatt. Villámdiéta. Sikeres lenne, ha a kilók nem jönnének gyorsan vissza a kamatokkal együtt. Zsírégetés. Csodatabletták. Olyan szép, hogy nem is lehet igaz. A fogyókúrák bizonyos értelemben hasonlítanak a ruhákhoz, cipőkhöz. Divatba jönnek és kimennek a divatból.

   Még nemrég esküdtünk a vegetáriánus életmódra. Nemcsak fogyni lehet tőle, de egészségünknek is jót tesz, meghosszabbítja az életet. Majd jött a bioételek divatja. Termeljünk műtrágya, növényvédő szer és gyomirtók nélkül. A tartósítószerről, ízfokozóról, színezékekről nem is beszélve. Miért károsak ezek az anyagok? Milyen betegséget okozott bárkinek is egy tartósítószer? Vagy a nitrogén műtrágya? Hiszen a levegő négyötöde nitrogén. És még mindig élünk. A bio után jött a reformkonyha. Ez már döfi! Modern ember diétája. Közben méregtelenítés, fényevés. Ja ez nem, ez bűncselekmény. Jelenleg a paleolit diéta a nyerő. Jó étvágyat!

   A múlt század első évtizedében százezrek vallották bicsérdistának magukat és eszerint is éltek. A mozgalom alapítója és prófétája Bicsérdy Béla, aki magát Buddha és Krisztus utódjának vélte. Annyi biztos, hogy fantasztikus ember volt, hihetetlen életúttal.

   Bicsérdy adóhivatalnokként kezdte. Kicsapongó életmódjával súlyos nemi betegséget szedett össze fiatalon. Akkoriban erre gyógyszer nem volt, orvosa korai halált vizionált neki. Ekkor vegetáriánus lett és a táplálkozástudományba mélyedt. Böjtölt, kerülte a húst, izzasztó kúrákkal gyötörte magát. Végül kifejlesztette a bicsérdista életmódot. Aki ezt választotta, kizárólag nyers gyümölcsöt, nyers zöldségeket evett, nyers tejet ivott. Csak ezeket, mennyiségi korlát nélkül.

   Napi rendszerességgel tartott előadásokat, először ingyen, majd belépődíjat szedett. Elmondta az orvosok szerint gyógyíthatatlan betegségét és azt, hogy a gyógyulás útjára lépett. Be is bizonyította. Aktívan sportolt, atlétikai versenyeket nyert. Súlyemelésben, búvárúszásban világrekordot állított fel. A betegsége miatt kihullott haja kinőtt. Könyveket írt a bicsérdista életmódról, neves újságírók, tanárok, papok ajánló soraival és hálás páciensei leveleivel.

    A korabeli orvosok persze sarlatánnak tartották, elmarasztalóan nyilatkoztak róla. Bicsérdyt ez nem zavarta tanai hirdetésében. Kérkedett, hogy olyan képességeket fejlesztett ki magában, amivel addig nagyon kevesen rendelkeztek. A magas, szikár, elegánsan öltözködő, angol, német, francia nyelven is választékosan társalgó Bicsérdy karizmatikus személyisége rendkívül népszerű lett és tanításai nagyon gyorsan terjedtek Európában. A bicsérdisták a társadalom valamennyi rétegét képviselték.

   A Magyar Tudományos Akadémia Orvosegyesülete be akarta tiltani Bicsérdy működését. Hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki. Az egészségügyi főhatósághoz beérkezett több ezer tiltakozó levél hatására, amelyben az emberek gyógyulásaikról számoltak be, az ellene folyó vizsgálatot megszüntették. Sorra nyíltak bicsérdista éttermek. Jó ideig bicsérdista volt Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kosztolányi Dezső is.

   Az első világháborút követő éveken Bicsérdy fokozatosan megszüntette előadásait, tevékenységét. Hetvenkilenc éves korában hunyt el a csodadoktor az Egyesült Államokban.

   Szerintem a húszéves korában szerzett halálos betegségét rosszul diagnosztizálták. Persze én is fogyni szeretnék és sokáig élni. Székelyföldről jött orvos barátom három dologra hívta fel a figyelmemet. Egy. Csak attól hízhatunk, amit megeszünk. Kettő. Az ember szervezete vegyes táplálkozásra van teremtve. Három. Est modus in rebus! A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kollégiumában, a hálószobája falán állt ez a felirat. (Mindent mértékkel!) Nekem ennyi elég. Hacsak valaki elő nem áll egy vadiúj és holtbiztos fogyókúrás recepttel

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük