A több mint 4 500 lottózót üzemeltető és közel 1 500 munkavállalót foglalkoztató Szerencsejáték Zrt. belső üzleti folyamatait négy különböző szerverteremben hosztolt adatközponti infrastruktúra biztosítja, ezeket bérelt üvegszálas hálózat kapcsolja össze.

A több mint 4 500 lottózót üzemeltető és közel 1 500 munkavállalót foglalkoztató Szerencsejáték Zrt. belső üzleti folyamatait négy különböző szerverteremben hosztolt adatközponti infrastruktúra biztosítja, ezeket bérelt üvegszálas hálózat kapcsolja össze.

Ezen futnak a fogadási rendszert is támogató back-office folyamatok, köztük a vezetői információs rendszer, a kontrolling, dokumentumkezelő és adattárház rendszerek. Az adatközpontokban lévő több mint száz szerver VPLS (Virtual Private LAN Services) kapcsolattal történő összekötésére a társaság a Cisco Catalyst 6880s kapcsolóit választotta. Ezeket a nagyteljesítményű eszközöket a Cisco kimondottan több-telephelyes vállalati gerinchálózatokhoz tervezte. A berendezések teljes hálózati programozhatóságot és virtualizációt, valamint a korábbi rendszerekkel való kompatibilitást biztosítanak. A beruházás kivitelezését a 99999 Informatika, a Cisco Gold minősítésű partnere végezte.

 

A projekt indulásánál két fontos tényezőt tartottunk szem előtt. Azt szerettük volna, hogy egy adatközpont esetleges leállásakor ne legyen tényleges kiesés, hanem azonnal át tudjunk állni másik rendszerre. Ezen felül társaságunk számára létfontosságú a biztonság, amelyet a megfelelő eszközök alkalmazásával akartunk biztosítani. A bevezetés során mindkét célunkat sikerült megvalósítani. A Cisco eszközeinek rugalmassága révén, egyik területen sem kellett semmilyen kompromisszumot kötnünk" mondta Csillag Dávid, a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatóhelyettese. „Vállalatunk igen aktív az innovációk területén, küldetésünknek tekintjük, hogy a piaci trendeket megelőzve kínáljunk új szolgáltatásokat a játékosoknak. Ez informatikai oldalról nagy skálázhatóságot igényel, a rendszereinket eleve a jövőbeni igények figyelembevételével kell kialakítanunk. A választott virtualizációs megoldás esetében a frissítés és a karbantartás működés közben is megoldható, így sokkal több időnk és erőforrásunk marad az innovációra, miközben hatékonyabb működéssel és alacsonyabb üzemeltetési költségekkel számolhatunk."

 

A rendszer kialakításánál és az eszközök testreszabásánál nagy szerepet kapott a redundancia és a gyors átállás lehetőségének kialakítása. A rendelkezésre állás folyamatosságát a Szerencsejáték Zrt. és a kivitelező szakemberei két telephely közötti kapcsolat teljes megszakításával tesztelték, amelynek során a BackOffice hálózati kapcsolat átállása másik útvonalra másodpercek alatt zökkenőmentesen lezajlott.

 

A nemzeti lottótársaság működésében kiemelt fontossággal bír a biztonságos technológiai háttér megléte, így a hálózati eszközök kiválasztásánál a megfelelő védelem kialakítása is jelentős tényező volt. A hálózati biztonságot többek között a Cisco® ASA eszközei garantálják, amelyek már a Cisco portfolióhoz tartozó Sourcefire következő generációs tűzfal (Next-Generation Firewall, NGFW) megoldását és behatolásmegelőző rendszerét (IPS) is magukban foglalják.

 

A Sourcefire NGFW megoldásával kiegészített Cisco ASA (Adaptive Security Appliance) eszközök az általánosan elterjedt következő generációs tűzfalakkal szemben a szabályozások és az alkalmazások biztonsága mellett már a fejlett és a nulladik napi támadásokat is megfelelően kezelik. Emellett a Cisco ASA korszerű és költséghatékony adaptív hálózatvédelme olyan kombinált biztonsági megoldásokat nyújt a felhasználók számára, amelyekkel megoldható a létfontosságú erőforrások egységes és mindenre kiterjedő védelme.

 

 

Az új infrastruktúrát a Szerencsejáték Zrt. munkatársai 2015 elejétől vehették használatba.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük