2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biztonsági készpénztartalék – elvész vagy arannyá alakul?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63544"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/10gr.thumbnail.png" border="0" width="100" height="74" /></a></span>Ahogyan a válságnak leginkább kitett európai országok is megtapasztalták, pánikhelyzet hatására jelentősen megnőhet a folyószámlákról felvett készpénz mennyisége, hozzáadódva a már korábban is készpénzben tartott „elfekvő" tartalékok összegéhez. </p> <p> 

10gr.thumbnailAhogyan a válságnak leginkább kitett európai országok is megtapasztalták, pánikhelyzet hatására jelentősen megnőhet a folyószámlákról felvett készpénz mennyisége, hozzáadódva a már korábban is készpénzben tartott „elfekvő" tartalékok összegéhez.

 

10gr.thumbnailAhogyan a válságnak leginkább kitett európai országok is megtapasztalták, pánikhelyzet hatására jelentősen megnőhet a folyószámlákról felvett készpénz mennyisége, hozzáadódva a már korábban is készpénzben tartott „elfekvő" tartalékok összegéhez.

 

Válaszul, egyes uniós országokban a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom visszaállítása és a gazdaság minél hatékonyabb ellenőrzése érdekében határozottan korlátozni kezdték a készpénzforgalmat. Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. szakértője szerint, aki tehette, eddig is igyekezett kézzelfogható biztonsági tartalékot képezni, ezt a funkciót azonban a készpénz – a viszonylag gyors elértéktelenedés és a szigorodó szabályozások eredményeképpen -a jövőben még kevésbé fogja tudni betölteni. Fő értékőrzőként és pénzhelyettesítőként erre a történelmi tapasztalatok alapján legalkalmasabb a fizikai arany, kis címletekben – nem véletlen, hogy ezek forgalma 2011-ben Magyarországon is megugrott.

 

Az utóbbi években uniószerte egyre erősebben korlátozzák a készpénzforgalmat, így várható, hogy a jövőben további országokban léptetnek életbe hasonló intézkedéseket. Spanyolországban, például, banki automatából legfeljebb 100 eurót lehet felvenni, ami egyszerre akadályozza a visszaéléseket és a tulajdonos pénzhez jutását. Franciaországban a készpénzes fizetés felső határa már több éve 450 euró, miközben a széfekben sok, immár egyre nehezebben átváltható 500 eurós bankjegy is lapulhat. Olaszországban idén június 1. óta 999 eurós értékhatárig lehet csak készpénzben fizetni. Magyarországon a készpénzforgalom korlátozása a vállalati pénzmozgás szabályozásában, a pénztári törvényben jelent meg: 1,5 millió az a felső határ, amelyen belül a készpénzfizetés jóváhagyható. Magánszemélyek esetében nálunk egyelőre nincs ilyen korlátozás, de az európai uniós trendek egyértelműek.

 

Történelmi tapasztalat, hogy minél nagyobb a pénzügyi rendszerben az általános bizonytalanság, az emberek annál kevésbé merik a pénzüket bankban tartani. Ezzel nagy mennyiségű készpénz rekedhet a gazdasági folyamatokon kívül, így érthető, ha a kormányok arra törekednek, hogy az embereknél lévő pénzeszközök felett minél teljesebb ellenőrzést gyakoroljanak, hogy biztosítsák, nyomon követhessék, sőt, szükség esetén akár le is állíthassák a pénz áramlását. A Conclude szakértőjének véleménye szerint hiába a pénzforgalom egyre virtuálisabbá válásának kényelme, az egyén anyagi biztonságérzete szempontjából ez a legkevésbé sem megnyugtató.

 

Azoknak, akik mindenképpen szeretnének kézzelfogható vagyoni eszközt a közelükben tudni, a készpénz rövid távon adhat némi biztonságérzetet, közben azonban olyan mértékben veszít értékéből, hogy tartása egyenesen pénzkidobás. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tapasztalat szerint a papíralapú devizák értéke hosszú távon a nullához tart" – világít rá Juhász Gergely, a Conclude Zrt. szakértője. – „Az elmúlt közel 70 évben a svájci frank 95, az amerikai dollár 98, a forint pedig 99,9 százalékot veszített értékéből az arannyal szemben."

 

Ha pusztán az elfekvő készpénz átváltása a célunk, pénzpiaci befektetésekkel az értékvesztés egy része ugyan kiküszöbölhető, de az értékpapír hirtelen szükséghelyzetben nem nyújt kézzelfogható biztonságot. „Gazdasági csőd, világválság, pánikhelyzet esetén a tulajdonos gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra elveszítheti ellenőrzését befektetései felett, tehát az értékőrzés a biztonság rovására is mehet" – mutat rá Juhász Gergely. – „Ezzel szemben, biztonsági tartalékként a fizikai arany kis címletei – aranyérmék, 5 és 10 grammos lapkák – apránként is gyűjthetők, egyszerűen tarthatók, jó értékőrzők, bármikor, bármely országban pénzre válthatók, végső esetben pedig közvetlen pénzhelyettesítőként is használhatók". Ezzel a jelek szerint egyre többen vannak tisztában: a magyarok az 2011-es év pánikhelyzeteiben leginkább kis címletű értékőrzőként vásároltak aranyat.

www.conclude.hu

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.