A Biztonságosabb Internet Napot a világ több mint 170 országában ünnepelik meg, idén február 10-én. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy elősegítse az online technológiák biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát, különösképpen a gyerekek és fiatalok körében, valamint hogy felhívja a figyelmet az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre.

A Biztonságosabb Internet Napot a világ több mint 170 országában ünnepelik meg, idén február 10-én. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy elősegítse az online technológiák biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát, különösképpen a gyerekek és fiatalok körében, valamint hogy felhívja a figyelmet az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre.

 Az eBiztonság Minősítés program lényege, hogy az iskolák könnyen lépést tarthassanak a biztonsági alapelvekkel, értékelhessék saját intézményük infrastruktúráját, irányelveit és gyakorlatát – erről és sok minden más érdekességről hallhatnak az érdeklődők február 10-én, az Educatio NKft. által szervezett Szakmai Nap a Biztonságosabb Internetért rendezvényen.

Az idei év mottója: „Tegyünk együtt egy jobb internetért!"

Gyerekként, felnőttként, diákként, szülőként vagy pedagógusként közös felelősségünk, hogy mire és hogyan használjuk az internetet, milyen virtuális környezetet teremtünk magunk körül. A „jobb internet" sok mindent jelenthet, a Biztonságosabb Internet Nap célja a pozitívumok előtérbe helyezése a negatívumokkal szemben. De hogyan működhet ez a gyakorlatban? Első lépésként fel kell ismerni az online hírnév fontosságát, amelyet leginkább azzal vívhatunk ki, ahogyan a társainkkal szemben viselkedünk az online közösségben. A cél az olyan pozitív lehetőségek keresése, amely során alkotunk, értéket teremtünk és hasznos dolgokat osztunk meg egymással. A minket és társainkat érő negatívumok csökkenéséhez leginkább azzal járulhatunk hozzá, hogy segítjük azokat, akik problémákba ütköztek az interneten, vagy éppen online zaklatás áldozataivá váltak.

A tanár szerepe az internetes kultúrában

A pedagógusok egyik fontos feladata, hogy felruházzák tanulóikat a digitális írástudás képességével, azonban a technológia használatának ismerete önmagában nem elég. Szükség van arra, hogy olyan értékrendet és nézetet közvetítsenek, amellyel elősegítik a pozitív tartalmak megosztását, valamint támogatják és segítik az online térben bajba jutott fiatalokat. A cél olyan készségek fejlesztése, amelyekkel a tanulók megvédhetik saját magukat a negatív hatásoktól, segítségükkel képesek lesznek felismerni a kockázatokat, és ami még fontosabb, megtanulnak segítséget kérni veszély esetén.

A február 10-én, az Educatio NKft. által szervezett Szakmai Nap a Biztonságosabb Internetért rendezvényen olyan témák kerülnek terítékre, amelyek segítik a pedagógusokat ilyen készségek és képességek fejlesztésében. Az eseményen megismerik azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek segítségével biztonságos online környezetet teremthetnek az osztályteremben és az iskolában, illetve amelyek révén felelős és körültekintő internethasználatra taníthatják diákjaikat. A szakmai napon a magyarországi oktatási intézmények számára ingyenesen elérhető eBiztonság Minősítés programot is bemutatjuk, amellyel felmérhetik és fejleszthetik saját iskolájuk biztonsági szintjét. Az eBiztonság Minősítés mérés-értékelő rendszere meghatározza az oktatási intézmények internet-biztonsági szintjét, illetve azt is kijelöli, milyen feladatok elvégzése szükséges a biztonság teljes körű kiterjesztése érdekében. A rendezvényen fókuszban kerül emellett az internetes bántalmazás kérdésköre, a résztvevők megvitathatják, hogyan lehet felismerni az ilyen helyzeteket, valamint iskolai keretek között milyen lehetőségek vannak ezek megelőzésére.

http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/hirek/biztonsagosabb-internet-napja-2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük