2009-12-07-én sajtóbeszélgetésen fogadta az újságírókat a BKV vezetése a Székházban abból az alkalomból, hogy az adószabályok változása miatt idén adhatók utoljára a munkahelyi cafeteria rendszerben  tömegközlekedési bérletek. Így önként adódik a lehetőség, amíg ezeket az idióta adószabályokat meg nem változtatják, egy esztendős  átvészelési lehetőséget hordoz, hogy előrehozott vásárlással a cégek még idén adják adómentesen a teljes jövő esztendei bérletet. A sajtóbeszélgetésen részt vettek: Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes, Dr. Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató, Priegl Gábor értékesítési igazgató, Maczkó Erzsébet számviteli főosztályvezető, valamint Tárnok Eszter jegy- és bérletértékesítési szakszolgálat-vezető.

 

2009-12-07-én sajtóbeszélgetésen fogadta az újságírókat a BKV vezetése a Székházban abból az alkalomból, hogy az adószabályok változása miatt idén adhatók utoljára a munkahelyi cafeteria rendszerben  tömegközlekedési bérletek. Így önként adódik a lehetőség, amíg ezeket az idióta adószabályokat meg nem változtatják, egy esztendős  átvészelési lehetőséget hordoz, hogy előrehozott vásárlással a cégek még idén adják adómentesen a teljes jövő esztendei bérletet. A sajtóbeszélgetésen részt vettek: Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes, Dr. Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató, Priegl Gábor értékesítési igazgató, Maczkó Erzsébet számviteli főosztályvezető, valamint Tárnok Eszter jegy- és bérletértékesítési szakszolgálat-vezető.

2010. január elsejétől megváltoznak a természetbeni juttatásként nyújtható közlekedési bérletek adózási szabályai. A jelenleg érvényes törvényi szabályozás szerint a természetbeni juttatásnak minősülő, a munkavállaló részére adott helyi utazásra szolgáló bérlet után az adót a kifizető a juttatás időpontjában állapítja meg és az adózás rendjéről szóló törvénynek a kifizetőre irányadó rendelkezései szerint fizeti meg, és vallja be.

A vonatkozó jogszabály szerint a 2009. évben a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet adómentesnek minősül. A hivatkozott jogszabályi helyek: az SZJA tv. 70. §.(2) e.) pontja alapján és a  a módosított SZJA tv. 71. §. (1) bekezdés szerint.

Ennek értelmében amennyiben a munkaadó 2009. évben megvásárolja, kifizeti és átveszi a BKV-tól 2010-es BKV bérleteket és azokat a munkavállalói részére 2009-ben átadja, akkor a 2009- re érvényes törvény szerint kell eljárnia, tehát adómentes juttatásként nyújthatja. 2010- től azonban már ugyanezen természetbeni juttatás a kedvezményes adózás alá kerül, és 25 százalékos SZJA terheli . Az évvége közeledtével jegy- és bérletpénztárainknál egyre nagyobb sorban állás várható, főleg a céges vásárlások miatt. Erre jelenthet megoldást az átutalással történő vásárlás.

Új szolgáltatásként a 10 vagy annál több bérletet vásárló partnereiknek kérésükre plusz szolgáltatásként térítés mentesen házhoz szállítja a bérleteket. A BKV Zrt. bankszámlájára beérkező utalás napjától 5 munkanapos átfutással tudjuk teljesíteni a futáros kiszolgálást.

Nem változnak a BKV tarifák 2010. január 1-étől! A Fővárosi Közgyűlés 2009. november 26-ai ülésén rendeletben ([1]74/2009. (XII. 10.) sz. önkormányzati rendelet) állapította meg a 2010. január l-jétől érvényes BKV tarifákat. A rendelet szerint a jövő évi viteldíjak nem változnak, (így – például – továbbra is 300 forintba kerül majd a vonaljegy, 2700 forintba a 10 darabos gyűjtőjegy, 9400 forintba a havi Budapest-bérlet.)

Néhány kisebb változást azonban tartalmaz a rendelet:

  • Új bérlettípusként jelenik meg az „éves összvonalas Budapest-bérlet". Ez egy BKSZ bérletigazolvánnyal használható. A bérletnek csak teljes árú változata van, amely 199900 Ft-ba kerül. Az ár két részből tevődik össze, a Budapest közigazgatási határán belüli utazásokra 97900 Ft, a Budapest közigazgatási határán kívüli utazásokra 102000 Ft jut, amelyet a szelvényen feltüntettek azért, hogy a munkáltatók a munkavállalóknak adott bérletet, utazási költségtérítést ennek alapján el tudják számolni. A bérlet csak az Akácfa utcai Központi bérletpénztárban és a Pótdíj irodán működő bérletpénztárban vásárolható meg. Abban az esetben, ha a bérlet helyközi díjrészében a bérlet árusításának megkezdéséig (december 11-éig) változás történik, a bérlet az új áron kerül értékesítésre, ha azt követően, akkor december 31-éig a 199900 Ft-os áron lehet megvásárolni, majd január elsejétől emelkedik a helyközi tarifa rész és így a bérlet ára. Mely szelvényben egyesíti a kedvezményes éves Budapest-bérletet, valamint a közigazgatási határon kívüli (tehát a környéki autóbuszjáratokon és a HÉV-vonalakon történő) korlátlan utazásra való jogosultságot. Általános bérletigazolvánnyal, vagy Volán-BKSZ igazolvánnyal használható.

Szintén új  bérlettípus a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet", amit tanulók használhatnak, diákigazolvánnyal. Váltható a tanév első félévre (érvényes szeptember 1-jétől január 31-ig), illetve a második félévre (érvényes február l-jétől június 30-ig). (2010. január elsejétől értékesítésre kerülő szemeszterre szóló Budapest-bérlet a tanév második félévére lesz érvényes.) A Szemeszterre szóló Budapest-bérlet csak a kijelölt pénztárakban vásárolható meg (Moszkva tér, Móricz Zs. körtér., Kálvin tér, Nyugati tér mindkét pénztár, Boráros tér, Déli pu., Újpest Központ, Keleti pu., Határ út, Népliget, Stadionok, Batthyány tér, Örs vezér tere metró és HÉV, Akácfa u. Központi és Pótdíj irodán működő pénztár).

A közérthetőség kedvéért a napijegy új elnevezése „24 órás jegy", a turistajegyé „72 órás jegy" lesz.

A családi jeggyel kapcsolatos szabályozás is változik: az 1 vagy 2, 18 éven felüli személy mellett a legalább 1, de legfeljebb 7 fő gyermekre a 14 éves maximális életkor van előírva, tehát 14 évesek még utazhatnak ezzel a jeggyel. Csökken a bérletbemutatás díja, 3000 forintról 2000 forintra (illetve az éves, szemeszterre szóló és negyedéves bérletek, valamint díjmentes utazásra jogosító okmányok esetében pedig 1000 Ft-ra).

Megújul bérletek arculata

2009. október végétől új, könnyebben felismerhető arculattal hozzák forgalomba jegyeiket (napi,- családi-, turista- és hetijegyünket) és bérleteiket. A régi bérletek is forgalomban maradnak a készletek erejéig. A jegyeken és bérleteken nagybetűk jelzik a jegyek és bérletek típusát, illetve a bérleteknél a kedvezményesek esetében (pl.: HÉV havi bérlet 90%-os kedvezménnyel) átlósan csíkozás található a jobb oldali sávon. A változást  – mint elhangzott az is indokolta, hogy egyre több hamis bérletet fognak. Ezért egyre inkább a jegy és a bérlet biztonsági okmánnyá alakul. Ennek látható jele a bérletek képének átalakulása. Ugyanakkor mint jelezték, minden hamis bérlet esetében értékcikk hamisítása miatt feljelentést tesznek.

2010-re érvényes bérletek. elővételben megváltható jegyek és vonaljegy típusú jegyek értékesítése

A 2010. évre érvényes éves és havi típusú bérletek értékesítése 2009. december 11-én pénztárnyitástól kezdődik meg. A 24, 72 órás jegy, családi – és hetijegy, illetve az elővételben is megváltható HÉV menetjegyek értékesítése december 28-án indul, míg a vonaljegy típusú jegyeké 2010. január elsejétől.

A BKV Zrt. pénztáraiban kiadott jegyek és bérletek továbbra is megfelelnek nyugtának, nyugtát nem, de kérésre számlát ki kell állítani. A viszonteladóknál vásárolt jegyek és bérletek után nyugtát is kell adni.

Az év végi, döntően céges partnerek vásárlásai miatt, a sorban állás lerövidítése érdekében az Akácfa u. 15. alatti Központi Bérletpénztár 2009. december 11-én pénztárnyitástól 2010. január 8-án pénztárzárásig csak átutalással fizető partnereket szolgál ki. Készpénzes és egyéni vásárlóinkat az Akácfa u. 22-ben a Pótdíj irodán megnyílt új pénztárunkban szolgálják, ki, ahol bankkártyával is lehet fizetni.

A jelenlegi 19 pénztár mellett december 15-étől – a nagy bérletvásárlási roham előtt újabb 7 pénztárban és további két olyan pénztárban, ahol már működik, lehet majd bankkártyával fizetni. A karácsony előtti napon pedig további 8 újabb és egy már terminállal rendelkező pénztárban bővítésként kezdik meg működésüket a bankkártya elfogadó terminálok. így már 32 pénztárban 40 terminálon lehet bankkártyás fizetést bonyolítani.

A vezetés azt csinál amit akar. Mi is!A vezetés azt csinál amit akar. Mi is!Szerkesztőségünk, meglehetősen tapintatlanul egy olvasói kérdést tolmácsolt, mit tesznek, hogy a BKV ellenőrök ne utasverő gorillák, hanem  civilizált emberek legyenek. Megemlítettük azokat a csomópontokat, ahol kirívóan vegzálják az utasokat: Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Nyugati Pályaudvar és a Blaha Lujza tér, Deák tér. A BKV illetékese elmondta, hogy ellenőrzést részben saját emberekkel részben kölcsönzött munkaerővel végzi. Az ellenőrökön azonosító szám van, és vezényléssel adott helyre KELL menniük. Az azonosító számot jól láthatóan kell viselniük. Ennek ellenére mint a rendőrök az ellenőrök is szeretnek trükközni. Ezért segít, ha a szabálytalan ellenőröket az utasok bejelentik. A bejelentéshez akár telefonnal készült fotó, és mindig dátum, időpont és helymegjelölés szükséges, mert akkor a vezénylési utasításból visszakereshetőek.

A meglehetősen kedvtelen válaszból kiderült, hogy a BKV komolyan nem tud tenni az elharapódzó ellenőri erőszak ellen. Ezt azzal is indokolták a sajtóbeszélgetés bevezetőjében, hogy az árbevétel illetve jegyeladás csökkenését nem követi azonos ütemben az utasszám csökkenése, azaz szerintük fokozni kell az ellenőrzési nyomást. Pedig változás csakis a jelenlegi büntetés orientáltság feladásával lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük