2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bocsánatkérés és megbocsátás – karácsonyi népszokásaink

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/35560"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_106.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="93" /></a></span>A múzeumbaráti kör vendégeként a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Jáki Sándor Teodóz bencés zenepedagógus, a „csángók apostolaként" is emlegetett Julianus-díjas népzenekutató tartott előadást a karácsonyi ünnepkörről, népszokásokról.</p><p>

kep 106.thumbnailA múzeumbaráti kör vendégeként a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Jáki Sándor Teodóz bencés zenepedagógus, a „csángók apostolaként" is emlegetett Julianus-díjas népzenekutató tartott előadást a karácsonyi ünnepkörről, népszokásokról.

kep 106.thumbnailA múzeumbaráti kör vendégeként a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Jáki Sándor Teodóz bencés zenepedagógus, a „csángók apostolaként" is emlegetett Julianus-díjas népzenekutató tartott előadást a karácsonyi ünnepkörről, népszokásokról.

Olyan szokásokról is, amelyek valamikor talán az egész magyarlakta területen ismertek voltak. Ez utóbbiak közé tartozik az ostyahordás és a hozzá kapcsolódó szentestei bűnbánat, amely nélkül a felvidéki magyaroknál, de lengyelföldön is elképzelhetetlen az ünnep, s amelyet még hazánk északkeleti területein is őriznek egyes vidékeken.

Régen ádvent utolsó hetében a harangozó és a kántor ostyát süttetett, és azt vitték házról házra a gyermekek, énekelve: „Békességhirdető Istennek angyala, / ki a pásztorokat útbaigazíjja, / hogy menjenek gyorsan Betlehem városba, / ott találják majd a Jézust a jászolyba'…, majd a végén még hozzátették: „Hogy Karácsony napját érhessék kendtek is!" Minden családnak küldettek annyit az ostyából, ahány tagú volt a család. És még egyet a karácsonyfára, s másikat, hogy szögezzék föl a mestergerendára figyelmeztetésül: maradjon velük egész esztendőben karácsony békessége! A gyermekek az osztáskor adományokat kaptak ilyenkor. Ma ostyasütő mester készíti ezeket a nagyméretű ostyákat, amelyen a sütőnyomat a havas házak és a templom fölött egy trombitát fúvó angyalkát ábrázol, aki a Gyermek Krisztus érkezését adja hírül, s fenn a magasban a betlehemi fényességes csillag mutatja az utat a Háromkirályoknak.

Ezt az ostyát szenteste minden családban a férj adja a feleségnek és viszont, a gyermekek az apjuknak, anyjuknak, nagyszülőknek és viszont, mikor a család összegyűlik a karácsonyfa mellett, miközben bocsánatot kérnek kölcsönösen egymástól, ha az eltelt esztendőben valamivel megbántották volna a másikat. A megbocsátás jele, hogy akitől bocsánatot kérnek egy-egy darabot tör a felkínált ostyából. Az ostyaroppanások hangja a szeretet legszebb zenéje, mondta Teodóz atya, aki egy egész kosárra valót hozott ebből az ostyából, és minden résztvevőnek osztott egy kis csomaggal az ünnepekre.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Kép:Toldi Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.