Önerőből szervezett fesztivált a 200 fős borsodi falu. A Sárkányünnep, a cigány kultúra és művészet immár hagyományos fesztiválja, melyet most hatodik alkalommal rendeztek a mára világhírűvé vált, alig 200 fős borsodi településen, a Bódvalenke Freskófaluban.

 

Önerőből szervezett fesztivált a 200 fős borsodi falu. A Sárkányünnep, a cigány kultúra és művészet immár hagyományos fesztiválja, melyet most hatodik alkalommal rendeztek a mára világhírűvé vált, alig 200 fős borsodi településen, a Bódvalenke Freskófaluban.

 

Ez a fesztivál más volt, mint az eddigiek, – tájékoztatott Pásztor Eszter (Projektvezető Bódvalenke Freskófalu) – hiszen idén állami támogatás nélkül szervezték meg a népszerű fesztivált a helyiek. A korábbi években már megszokott izgalmas kulturális programok mellett Bódvalenke lakói, meghatározó arcai és a helyi szokások is jobban előtérbe kerültek az egynaposra szűkített júliusi Sárkánypikniken.

 

A tárlatvezetés, koncertek és előadások mellett idén olyan rendhagyó programok között is válogathattak a faluba látogató vendégek, mint „Lápi lépegetés Mikivel", „Vakaró gyúrás Renivel" vagy „Kosárfonás Andrással". Ezeknek a programoknak köszönhetően több valódi találkozás, személyes kapcsolat és tapasztalatcsere jöhetett létre a helyiek és a faluba látogató turisták között, akik így nagyobb rálátást kaptak a falubeliek mindennapjaira is.

A workshopok mellett „Érzékek Iskolája" címmel érzékenyítő interaktív színházi foglalkozást is szervezett a Független Színház a helyiek és a vendégek közös részvételével.

 

A közelmúltban több jelentős változás történt a Bódvalenke Freskófalu életében. Amellett, hogy az elmúlt években a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve sikerült a projekt szociális programjait biztos lábra állítani, egyre fontosabb szemponttá vált a projekt üzleti fenntarthatósága is. A Bódvalenke Freskófalu projekt csapata ezért az idei évben már azért dolgozik, hogy a falu a világ turisztikai térképén is elfoglalja méltó helyét, és a világtól elszigetelt falu a környékre látogató vendégek számára is vonzó utazási célponttá váljon.

 

„A Magyar Református Szeretetszolgálat 12.500 eurót nyert el a bódvalenkei Freskófalu program továbbfejlesztéséhez. A falu házait díszítő, magyar és más európai roma művészek által festett 33 secco egyedülálló turisztikai attrakciót és vonzó célpontot jelenthet, hozzájárulva az előítéletek csökkenéséhez, a társadalmi elfogadás erősödéséhez. Az elnyert összeg lehetőséget ad többek között a turizmus felfuttatásához szükséges marketing eszköztár bővítésére a településen." (lásd: http://euroastra.hu/node/98348 – 2016.01.25.)

 

 

http://www.bodvalenke.eu

http://www.sarkanypiknik.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük