A hagyományos ferences jótékonysági estet a Zeneakadémián tartják, január 19-én. A Bogányi Gála védnökei Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Az est műsorvezetője Bősze Ádám. A koncertet a Bartók Rádió közvetíti.

A hagyományos ferences jótékonysági estet a Zeneakadémián tartják, január 19-én. A Bogányi Gála védnökei Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Az est műsorvezetője Bősze Ádám. A koncertet a Bartók Rádió közvetíti.

Szabó József atya, a ferences rend fenntartásában működő gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) lelki igazgatója szerint az autizmus által érintett családok gyakran kétségbeesnek, hogy mi lesz a gyerekükkel, aki nem olyan, mint a többi. Először nem is tudják, hová forduljanak. Sajnos jóval több az autista, mint a gondozásukra szakosodott intézmények befogadóképessége, így a ferenceseknél is várólista alakult ki.

Az 1999-ben alapított ASK a gyöngyösi ferences kolostorban működik. Magyarországon ez az egyetlen olyan intézmény, amely egyszerre oktatási, nevelési és szociális feladatot lát el az autizmussal élő gyerekek és fiatalok számára. A központ négy tagintézményből áll: általános iskola, fogyatékos személyek otthona, gondozóház és a Karácsondon működő lakóotthon. „Ezek együtt biztosítják a teljes ellátást, hiszen a gyerek nemcsak napközben, hanem a nap huszonnégy órájában autista – mondta Kis Erzsébet intézményvezető. – Gyöngyösön 43 gyereket látunk el, közülük a bentlakásos részben harmincan, Karácsondon tízen laknak. Közel hatvan családnak segítünk a gyerekek ellátásával."

Szabó József ferences szerint a Jóisten nem teremt selejtet. Az autistának sajátos szeretetigénye van. Ezt a sajátos szeretetet pedig bizony meg kell találni. Sok ember azért viszolyog az autistáktól, mert nem akarja ezt a munkát elvégezni.

Az ASK költségvetése minden évben jelentős hiánnyal küzd, amit a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány az adományozók pénzbeli felajánlásaiból pótol. A jótékonysági események, mint a január 19-i Bogányi Gála is, jó alkalom, hogy jobban szembe tudjunk nézni az autizmus kihívásaival.

Az autizmus spektrum zavar (ASD) olyan állapot, mely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Lehet súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

„Az autizmus a szakemberek szerint nem betegség, nem is gyógyítható, vagyis csak az egyénre szabott fejlesztés, az időben megkapott gondozás hozhat javulást" – mutatott rá Kis Erzsébet intézményvezető.

Szerdahelyi Csongor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük