2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bombariadó az Állatkertben – Intézkedések voltak tegnap a Vágány utcánál talált tüzérségi lövedék miatt

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/87594"><img class="image image-preview" src="/files/images/bomba_allatkert_szb.preview.jpg" border="0" alt="Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet" title="Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet" width="471" height="313" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet</strong></span></span>Az Állatkert területének nagy részét is érintették azok a lezárások, amelyeket a Vágány utcánál tegnap, a megtalált világháborús  robbanótest miatt vezettek be a hatóságok. A 11:45-kor elrendelt bombariadó miatt a látogatóknak el kellett hagyni a kert területét, egyedül a Holnemvolt Parkot nem érintette a kitelepítés. Az állatokat is biztonságba helyezték, és az intézmény munkatársai is csak a kijelölt területeken tartózkodhattak.</em></p> <p> 

fotó: székelyhidi balázs / magyar nemzetFotó: Székelyhidi Balázs / Magyar NemzetAz Állatkert területének nagy részét is érintették azok a lezárások, amelyeket a Vágány utcánál tegnap, a megtalált világháborús  robbanótest miatt vezettek be a hatóságok. A 11:45-kor elrendelt bombariadó miatt a látogatóknak el kellett hagyni a kert területét, egyedül a Holnemvolt Parkot nem érintette a kitelepítés. Az állatokat is biztonságba helyezték, és az intézmény munkatársai is csak a kijelölt területeken tartózkodhattak.

 

fotó: székelyhidi balázs / magyar nemzetFotó: Székelyhidi Balázs / Magyar NemzetAz Állatkert területének nagy részét is érintették azok a lezárások, amelyeket a Vágány utcánál tegnap, a megtalált világháborús  robbanótest miatt vezettek be a hatóságok. A 11:45-kor elrendelt bombariadó miatt a látogatóknak el kellett hagyni a kert területét, egyedül a Holnemvolt Parkot nem érintette a kitelepítés. Az állatokat is biztonságba helyezték, és az intézmény munkatársai is csak a kijelölt területeken tartózkodhattak.

 

Kedden 11:45 perckor bombariadót rendeltek el a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A riadóra azért volt szükség, mert a Vágány utca elején végzett földmunkák során egy robbanótestet – egészen pontosan egy 203 milliméteres szovjet repeszromboló gránátot – találtak, s emiatt a hatóságok elrendelték a környék lezárását.

 

A lezárásról az Állatkert 11 óra 43 perckor kapott hivatalos értesítést a helyszínre érkező rendőröktől, de ezzel egy időben – a beérkező nem hivatalos hírek hatására – az intézmény illetékesei maguk is felvették a kapcsolatot a MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel tájékozódás céljából. A riadó az Állatkertben 11:45 perckor lépett életbe.

 

Az intézmény meglévő riadótervei, illetve a tűzszerészek parancsnokával folytatott egyeztetés alapján az Állatkert vezetése a látogatók, az állatkerti dolgozók, az állatok, illetve a létesítmények védelme érdekében a következő intézkedéseket hozta:

 

1. A kert területére 11:45-től újabb látogatókat nem engedtek be, a bent tartózkodókat a terület elhagyására kérték fel. A Rendőrség segítségével végrehajtott kiürítés nem érintette a robbanótest megtalálási helyétől legtávolabb eső Holnemvolt Parkot, illetve az annak szélén található Szavanna istálló épületét. A látogatóknak ide kellett átjönniük, vagy pedig el kellett hagyniuk a kertet. A távozni kényszerült látogatók belépőjegyeit – bár vis maior esetén nem volna ilyen kötelezettség – méltányosságból egy újabb látogatásra is érvényesítették, aki azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel (a külföldről érkezettek körében előfordult), annak a jegy árát visszafizette az Állatkert.

 

2. Az állatgondozóknak a közönség kiterelésében való részvétel után az állatok biztonságba helyezéséről kellett gondoskodni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy minden olyan állatot, amelynél ez lehetséges volt, behívtak vagy betereltek a fedett állatházakba. Az épületek természetesen nem bombabiztosak, de az esetleges repeszek ellen védelmet nyújtanak.

 

3. Miután az állatkerti dolgozók gondoskodtak a közönség és az állatok biztonságba helyezéséről, illetve a létesítmények megfelelő lezárásáról, további intézkedésig az Állatkert Nagysziklán túli zónájába kellett átvonulniuk.

 

4. Annak érdekében, hogy az Állatkertbe induló látogatókat időben tájékoztassák, az intézmény Facebook-oldalán már 11:47-kor közzétették, hogy az Állatkert bizonytalan ideig biztonsági okok miatt zárva tart. Ugyanezzel a céllal a riadó megkezdése után a kert illetékes munkatársai a médiumokat is tájékoztatták a helyzetről és a meghozott intézkedésekről.

 

A tűzszerészek munkája nyomán a veszély a délután folyamán szerencsésen elhárult, s ezért a lezárásokat is megszűntették. Erről a Rendőrség 14:34-kor értesítette az Állatkertet, ahol a bombariadót egy perccel később lefújták. Tekintettel azonban arra, hogy a téli időszakban az intézmény pénztárai a szokásos nyitva tartási rend szerint 15 órakor szoktak zárni, a fennmaradó nem egészen fél órára már nem nyitották ki újra az Állatkertet. Ma szerdán már a szokásos rend szerint kinyit.

 

A városligeti intézmény történetében nem ez az első bombariadó. A második világháború során ugyanis – a stratégiai célpontnak számító vasút közelsége miatt – számos légitámadás érte a környéket, illetve Budapest ostromakor is kiterjedt harcok folytak a területen. Az épp hetven évvel ezelőtt történt ostromról történetesen a múlt héten kezdtek el közölni egy háromrészes cikksorozatot az intézmény honlapján és Facebook-oldalán. A háborús események nyomán még ma is előfordul – mint Budapest szinte minden más pontján is – , hogy a környéken háborús lövedékek, gránátok, vagy repeszdarabok kerülnek napvilágra.

 

Az ilyen típusú riadóknál az állatok költöztetése, áttelepítése – más állatkertekhez hasonlóan – természetesen nem kerülhet szóba. Mivel nem pórázon vezethető házikedvencekről, hanem vadállatokról van szó, a szállításuk sem egyszerű feladat. Ebből adódóan egy ilyen riadó esetén a költözés az állatok szempontjából nagyobb kockázattal járna, mint az, hogy az állatházak belsejébe terelik be őket ilyenkor. Az Állatkert történetében előfordult már olyan veszélyhelyzet is, hogy a költöztetés jelentette a kisebb kockázatot, s olyankor természetesen kitelepítették az érintett állatokat. Ez történt 2013 júniusában, amikor a Duna rendkívüli áradása miatt a Margitszigeti Kisállatkertben élő 150 állatot költöztették ki a fenyegetett területről.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.