Szombaton és vasárnap bonsai kiállítás lesz az Állatkertben. Aprócska fák tárlata és japán kulturális bemutató várja a látogatókat. A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös rendezvényén a hazai kiállítók mellett osztrák és szlovák gyűjtők és egyesületek is képviseltetik magukat.

 

 

Szombaton és vasárnap bonsai kiállítás lesz az Állatkertben. Aprócska fák tárlata és japán kulturális bemutató várja a látogatókat. A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös rendezvényén a hazai kiállítók mellett osztrák és szlovák gyűjtők és egyesületek is képviseltetik magukat.

 

2012. szeptember 15-én és 16-án, tehát most szombaton és vasárnap bonsai kiállítással várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A barlangteremben – az egykori barlang mozi helyén – megrendezésre kerülő kiállítás az Állatkert és az Egyetemi Bonsai Klub közös rendezvénye, amelyen Magyarország valamennyi bonsai egyesülete és klubja, illetve minden jelentősebb egyéni kiállítója képviselteti magát, de több külföldi – osztrák és szlovák – kiállító is lesz. Az aprócska fákat megismertető kiállítás részeként japán kulturális bemutatóval is várják az érdeklődőket, lesz bonsai alakítási verseny, illetve suiseki (miniatűr táj-kompozíció) bemutató is. Mi több, az érdeklődőnek szaktanácsokat is adnak arról, hogy miként kell gondoskodni a bonsai fácskákról.

 

A „bon-szai" kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének ugyanis az az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a bonsai-ok táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is „kisnövésű" lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

 

A hétvégén megrendezésre kerülő kiállítás mellett az Állatkert állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az Állatkert látogatói.

 

 „Suiseki, a kő művészete.
A miniatűrtáj-építés, a bonsai, valamint a Suiseki (szó szerinti fordításban sui-víz, seki-kő nagy általánosságban, a természetben megtalálható hegyek ábrázolása) a kelet-ázsiai világfelfogás sajátos, önálló megjelenési formája. Kialakulásukban nagy szerepet játszott a buddhista filozófia természetközelsége. Az egyszerű dolgok fölött érzett öröm, a tudás művészi megjelenítése, amelyben a látszólag mindennapos események is a művészi szépség magasságába emelkednek. Emellett a Suiseki egyfajta filozófiai út a természet szépségének megértéséhez, segít felismerni a jelenségek lényegét. A természet adta formák, színek, a természetből áradó hangulat változatossága a suiseki állandó ihletforrásai. Maga a Suiseki megalkotása folyamán a készítő átéli a megnyugvás békésségét, és a nagy becsben tartott regeneráló pihenés. … A Suiseki művészete Kínából kiindulva minden kelet-ázsiai országban elterjedt, és mind a mai napig él. Európában, az 1990-es években jött divatba, és mára elsősorban a bonsait kedvelők körében, hazánkban is kezd teret hódítani. Az elmúlt közel 600 évben a bonsai mellett jelent meg, mert mindkettő a természet mását jelenti, és kiegészítik egymást. A Japán felfogás szerint, a kőnek meg kell maradnia olyannak, amilyenné a természet erői formálták." (Katona Ervin)

 

Bonsai kiállítás

2012. szeptember 15 – 16.

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12

www.zoobudapest.com

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük