A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014" elismerő címet.

 

A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014" elismerő címet.

 

Ötödik éve már, hogy először meghirdettük az Akadémia Bora címért folyó minősített borversenyt – köszöntötte Pálinkás József, az MTA elnöke az indulókat, a borbírákat és a sajtó képviselőit »Az MTA Bora 2014« borverseny eredményhirdetésén. „Úgy gondoltuk, hogy a bor közel áll a tudományhoz. Közel áll, mert a borkészítéshez a természet ismerete kell, fáradságot nem ismerő szolgálat, kitartó, fegyelmezett és türelmes munka, éppen úgy, mint a tudományhoz. Ahogyan a jó bort bárki felismeri, még a kevéssé hozzáértő is, úgy a valódi tudományos eredményt se lehet relativizálni, ebben is hasonlítanak" – hangsúlyozta Pálinkás József. A bírálóbizottság elnökeként örömének adott hangot, hogy a magyar borászok évről évre egyre kiválóbb borokat neveznek be a magyar borvidékek ízeit felvonultató, rangos megmérettetésre.

 

Kiemelkedő desszert- és vörösborok

 

A borrégiókat tekintve az MTA borversenyére idén is  a Tokaji borvidékről érkezett a legtöbb nevezés, a borok közel egyharmada innen származott. Szekszárdról 18, Villányból 17, a Kunságból pedig 15 tétel került a bírák asztalaira. Népszerűek voltak a rozéborok, ebben az évben a bormesterek a tavalyihoz képest kétszer annyit, 21 tételt neveztek be. A bizottság szakmai összegzése szerint megfigyelhető, hogy mind a fehér-, mind a vörösborok esetében egyre magasabb az alkoholtartalom. A desszertborok és a felső kategóriás vörösborok mezőnye kiemelkedőnek bizonyult: a zsűri az előbbiben öt, az utóbbiban három bort minősített aranyérmesnek, vagyis értékelt 90-nél magasabb átlagpontszámra.

 

Bírálók, pontozás

A borászok felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, a középkategóriában pedig száraz és édes fehérborokat, vörösborokat és rozékat rangsoroltak a borbírák a borversenyeken megszokott 100-as pontrendszerben. Mindkét kategóriában a csoporton belül legmagasabb pontszámot elért bor viselheti 2014-ben a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014" címet. Emellett „A Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany" díjat kaptak a 90 feletti pontszámra értékelt, felső kategóriás borok.

 

A bírálóbizottság  tudósokból és borszakértőkből állt. A bizottság elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke, az alelnöki tisztet Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus töltötte be, a tanácsadói tevékenységet Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora látta el. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András, borszakértő, gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Geiszt Miklós, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet egyetemi docense, Nagymarosy András, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Németh Tamás, az MTA főtitkára, Niszkács Miklós, újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

 

Nemes, de nehéz feladat hárult a borbírákra, amikor vállalkoztak „Az MTA Bora 2014" kiválasztására – összegezte az idei bormustra legfontosabb megállapításait Hajós György akadémikus, a bírálóbizottság alelnöke, és hozzátette: amikor a magyar tudomány fellegvára a nevét adja egy-egy borhoz, fontos tudománydiplomáciai küldetést teljesít. „Az elkövetkező évben az Akadémián megforduló külföldi és hazai tudósok, szakemberek, vendégek ezeket az italokat fogyaszthatják majd a rendezvényeken, fogadásokon vagy ünnepségeken, ezek az ízek kapcsolódnak majd hazatértük után az események emlékéhez. Emelkedett pillanatok itala a bor, éppen ezért a legjobbak közül is a legkitűnőbbet kell felkínálnunk – hangsúlyozta az akadémikus, és kiemelte: – Kitűnő borászaink vannak, akikre az egész világ előtt büszkék lehetünk. A hat kóstolási alkalom során többször is megjegyeztük, hogy ilyen kitűnő borsorból nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat, ugyanakkor elmondhatom, hogy a szigorúan név nélküli kóstolás a legtöbb esetben egyöntetű eredményhez vezetett."

„A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014"
borverseny díjazottjai

                        KÖZÉPKATEGÓRIA
Száraz/félszáraz fehérborok első három helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese
Tokaji Furmint 2012

Royal Tokaji Borászati Zrt.

Ez a száraz fehérbor kizárólag a Tokaji borvidéken domináns furmint szőlőből készül. Korán rügybe boruló, későn érő szőlőfajta, és különösen hajlamos a nemespenészedésre. Hosszú élettartamának a magas savtartalom a kulcsa. A furmintra jellemző a tiszta, sárgabarackos ízvilág, valamint a méz illatjegyei is felfedezhetők benne. A bor gerincét meghatározó gyümölcsössége adja. Az utóbbi időben a furmint, mint különleges fehérszőlőfajta egyre keresettebb.

 

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes-Mály-, a Nyulászó-, a Szent Tamás- és a Betsek-dűlő.

Tokaji borvidék

2. helyezett

Tokaji Furmint 2012
Tokaj Kereskedőház Zrt.

 

Friss gyümölcsök – körte, birs, alma, citrusok – illatát kölcsönző, harmonikusan könnyed ízvilágú furmint karakteres gyümölcsös utóízzel, kifejező savakkal és a minimális maradék cukor harmóniájával.

 

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet. A 2002 óta az Unesco Világörökség részét képező, több mint 300 éves, történelmi Tokaji borvidék legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció és hagyomány legfőbb őrzője és védelmezője. A Tokaj Kereskedőház több mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Tokaj-Hegyalja életének.

Tokaji borvidék

 

 

3. helyezett
Chardonnay 2011

Etyeki Kúria

Szájban lágy és telt; elegáns, élénk savak és szép gyümölcsösség jellemzi ezt a pohárban kibontakozó, telt ízhatású fehérbort. Illatában a finom diót és mandulát friss citrusjegyek követik. Hosszú lecsengésű, gazdag, száraz bor érett, válogatott chardonnay szőlőből, hűtött tartályban erjesztve és érlelve húsz hónapon át.

Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Az Alcsútdobozon elindult szőlőtelepítéseknek köszönhetően termőterülete meghaladja a 27 hektárt. Kínálatában megtalálható a kis- és nagyfahordós érlelésű Chardonnay, a részben hordós érlelésű Sauvignon Blanc és a kisfahordós érlelésű Pinot Noir.

Etyek-Budai borvidék

 


                         KÖZÉPKATEGÓRIA
Félédes/édes fehérborok első három helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese

Katinka 2011

Patricius Borház

 

Boruk referenciapont a Tokaji borvidék késői szüretelésű borai között. A késő őszi szüret során válogatott fürtök egyaránt tartalmaztak egészséges, túlérett és botritiszes szőlőszemeket. A rozsdamentes acéltartályban történő erjesztést hat hónapos érlelés követte tölgyfahordóban. A krémes, ásványos ízvilág, az alkohol, a cukor és a vibráló savak egyensúlya emlékezetes borélményt nyújt.

 

A Tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A Patricius Borházhoz tartozó valamennyi dűlő – Teleki, Sajgó, Bendecz, Lapis, Czigány, Várhegy, Szárhegy – első osztályú.

Tokaji borvidék

2. helyezett

Vayi Cuvée 2012
Vayi Borászat

 

Az olaszliszkai Vayi-dűlő furmintja és muskotálya tartályban erjesztve és érlelve éri el friss körtére, birsre és kamillára emlékeztető illatát, valamint mézes, birses-körtés ízét. A végén erőteljes aszúszem-, mazsolaaromákkal és a 168 grammos maradék cukor, vibráló savakkal egyensúlyozva.

 

Az olaszliszkai Vayi-dűlőt már 1683-ban „optima vinea 1 classis" besorolásban említették. A dűlő különlegessége, hogy tőkeállományának egy része még a báró Vay család által száz évvel ezelőtt ültetett, kis fürtű furmintból áll. A borászat vezetője, dr. Ungváry Krisztián eredeti végzettsége szerint történész. Borait személyesen készíti, filozófiája szerint a legfontosabb, hogy a borban minél több maradjon meg a szőlő erényeiből. Ezért kerüli a hordó használatát, és igyekszik minél gyümölcsösebb, könnyedebb borokat készíteni.

Tokaji borvidék

3. helyezett

Tokaji Furmint késői szüretelésű 2011
Angyal Borászat

A pince alap-zászlósbora gondosan válogatott furmint szőlőből készült. Színét nemcsak a szőlőben rejlő színanyagoknak, hanem a barrique hordós erjesztésnek és érlelésnek is köszönheti. A november végi szüretnek köszönhetően a töppedt szőlőszemek mézédes, naspolyára, vadkörtére és aszalt gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot adnak a nedűnek.

Tokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében, Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, amely a szőlőfeldolgozás mellett a régióban egyedülálló, közel 1 kilométer hosszúságú pincének is otthont ad.

Tokaji borvidék


       KÖZÉPKATEGÓRIA
Rozéborok első három helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese
Szöllősi Rosé 2013
 Szöllősi Pincészet

 

A halvány színvilágú rozé a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a merlot házasításával készül. A szép savgerinc, a nem túl magas alkoholtartalom, a friss, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízek szép egyensúlyt mutatnak. A kevés szén-dioxid még üdébbé teszi a bort, amely „Dunántúli" földrajzi jelzéssel kerül forgalomba.

A Neszmélyi borvidéken a fehér borszőlőfajták dominálnak, de a pincészet vörösbort és rozét is készít. Jelenleg 29 hektár saját szőlőültetvénye van, és további 40 hektárról vásárolják fel a szőlőt. Szöllősi Mihály hobbiként kezdett bortermeléssel foglalkozni, jelentős változást borászati tevékenységében az 1830-ban épült Zichy-pince 1999-es megvásárlása hozott.

Neszmélyi borvidék

2. helyezett
 Kékfrankos Rosé 2013

 Gál Szőlőbirtok és Pincészet

 

A rozébor könnyedségét a reduktív technológia szigorú betartásával, az erjedésben keletkezett szén-dioxid megőrzésével, a legjobb szőlő válogatásával érik el. E típusnak az üde, gyümölcsös jelleg az ismérve, melyben egyenlő szerep jut a savaknak és az aromáknak. Élénk savtartalmú, nagyon üde, már-már roppan, piros bogyós gyümölcsök illatának kavalkádja jellemzi.

A Csepel-sziget dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlőalapanyagát. 2011-ben a szőlőbirtok tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektárnyi szőlőültetvénnyel. 1800 hektoliteres pincészetükben a megtermelt szőlőmennyiség mindössze 20-30%-át dolgozzák fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítik.

Duna borrégió

3. helyezett, holtverseny

Kunsági Kékfrankos Rosé 2013
 Font Pincészet

A gondos és szakszerű erjesztésnek köszönhetően rendkívül üde és zamatos, élénk savakkal bíró ital. Illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, ribizli) dominálnak. Bogyózás után néhány órán át héjon történő áztatás következik, mely után kíméletes préseléssel kerül a saválló tartályokba a must. Reduktív technológiával hűtött, irányított erjesztést alkalmaznak.

 

A Font család több generáción keresztül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott, amit jelenleg is nagy sikerrel, magas színvonalon folytat. A munkából a család minden tagja kiveszi a részét. Magyarország legnagyobb borvidékén, a 28 hektáros családi birtokon kiváló minőségű magyar szőlőfajtákat termeszt. Ars poeticája a kunsági borok évszázados jó hírének öregbítése.

 

3. helyezett, holtverseny

Ikon Rosé 2013
Ikon Borászat

 

A vidám, gyümölcsös rozé tökéletesen érett merlot és pinot noir szőlőből néhány órás héjon áztatással, léelvétellel, majd rozétechnológiával készült.  Cseresznyeszín, vidám, de érett savak, friss, gyümölcsös illat és íz. Csupa szamóca és málna.

 

A Dél-Balaton vidékének kiváló fekvésű dombjai között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a tihanyi apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. Itt épült fel néhány borszerető ember munkájának gyümölcseként az Ikon pincészet. Az Ikon borok stílusának alapját a pincészet egyik megalkotójának, Konyári Jánosnak a szakértelme biztosítja.

Kunsági borvidék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balatonboglári borvidék

 

KÖZÉPKATEGÓRIA
Vörösborok első három helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese

Szekszárdi Cabernet Franc 2011
Takler Pince

 

A pincészet egyre meghatározóbb vörösbora igen sokrétű, testes, ugyanakkor finom szövésű, lendületes bor, erdei gyümölcsök, legfőképpen az áfonya lebilincselő zamatvilágával, elegáns tanninokkal a végén. 16 hónapig érlelődött másod- és harmadtöltésű hordókban.

 

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Jelenleg 70 hektáros pincészetüket hárman irányítják: Takler Ferenc és két fia, Ferenc és András. Pincészetük kínálatában a világfajták mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjellegű vörösborok, például a máig különlegességnek számító kadarka. A vörösborok mellett üde rozét, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek.

 

Szekszárdi borvidék

 

 

2. helyezett

Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique 2011
 Koch Borászat

Száraz minőségi, kis fahordóban érlelt, karakteres vörösbor. A pince legszebb tételeiből válogatva. Mélybíbor szín, fűszeres illat, szellőztetéssel egyre több gyümölcs, csonthéjas íz érkezik, azután kávé és étcsokoládé, s mindezt finom vanília lengi be. Szájban a fajta piros húsú gyümölcsös gazdagsága jelenik meg a málnától az áfonyáig. Komplex, mégis inkább gyümölcsös bor.

 

A Hajós-Bajai borvidéken, Borota község határában található borászat alapítója Koch József, a község első kereskedője volt. Szőlőtermesztésbe, borászatba kezdett, ami apáról fiúra szállt 13 generáción keresztül. Kiváló szőlőterületeik, saját telepítésű fiatal ültetvényeik 20 hektáron fekszenek minőségi fajtákkal. Ez a terroir a borvidék egyik gyöngyszeme.

Hajós-Bajai borvidék

3. helyezett

Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2011
 Koch Borászat

Villányi védett eredetű classicus száraz vörösbor. Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mélyrubin színű bor, melynek összetett illatjegyeiben jól felismerhető a paprika, a szilva és az erdei szeder.

 

Koch Csaba szőlész-borász szakmérnök neve Hajós-Bajai pincészetének köszönhetően vált ismertté. A két borvidék közelsége, a szakmai kihívás és az önmegvalósítás lehetősége miatt vásárolt birtokot a Villányi borvidéken. A birtokhoz egy több mint száz éve épült gyönyörű pince is tartozik Nagyharsányban, amelyet korhűen felújítottak, és VinArt Pincészetnek neveztek el.

Villányi borvidék

 

FELSŐ KATEGÓRIA

Fehérborok

Aranyérmes és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese

TOP Selection Apátsági Furmint 2011
 Tornai Pincészet

 

A borcsaládot a legkiválóbb somlói dűlők válogatott szőlőiből készült kézműves borok alkotják. Egyedi, összetéveszthetetlen ízviláguk a somlói borok közül is kiemeli őket. Ez a dűlőszelektált tétel tíz hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. A finom hordós érlelésből adódóan értékes savszerkezete szépen kerekedett, és a fajtajelleget kiegészítő minerális, tűzköves jegyek jól harmonizálnak a citrusos aromákkal.

 

A Tornai család 1946 óta borászkodik a sík vidékből kiemelkedő Somló hegyen. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült. A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után, a tradíciókat követve, 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik.

Somlói borvidék

 

FELSŐ KATEGÓRIA

Vörösborok

Aranyérmes és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese

Bock Cuvée 2009
Bock Borászat

A pince zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követően több évig palackban fejlődik. Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi. Bársonyos, nagy testű bor, illatában érett cseresznye, dohány érezhető, ízében a túlérett gyümölcsök mellett a csokoládé és a vanília jelenik meg.

 

Bock József, aki technikusi képesítését a pécsi Zipernovszky Károly Gépipari Technikumban szerezte, 1981-ben, édesapja halála után kezdett el önállóan bort készíteni. Egy évtizeden át másodállásban volt bortermelő, majd a sikerek hatására úgy döntött, főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. Ekkor két és fél hektáron gazdálkodott, mára ültetvénye 75 hektárra gyarapodott. 1997-ben az „Év Bortermelője" lett, ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés követte.

 

Villányi borvidék

 

Aranyérmes

Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve 2008
Takler Pince

A Takler Pince kínálatában csak a legkiemelkedőbb évjáratokban jelenik meg önállóan ez a bortípus, amely a csodálatos adottságú Görögszóban termett 1 kg/tőke termésátlag mellett. Koncentrált, ugyanakkor gazdag és lendületes bor, jellegzetes ribiszkés jegyekkel, az érett szőlőnek köszönhetően lekerekedett tanninokkal, hosszú évekre elegendő potenciállal.

 

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Jelenleg 70 hektáros pincészetüket hárman irányítják: Takler Ferenc és két fia, Ferenc és András. Pincészetük kínálatában a világfajták, vagyis a merlot, a cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjellegű vörösborok, a kadarka, a kékfrankos, valamint a Szekszárdi Bikavér. A vörösborok mellett üde rozét, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek.

Szekszárdi borvidék

 Aranyérmes

Grádus 2008 
 Sebestyén Pince

 

Válogatott merlot, cabernet franc fajták házasításával készül. A „grádus" szó jelentése lépcső, mely a pince csúcsborát jelenti. Sokrétű illatában az eukaliptuszra emlékeztető jegyek mellett feltűnik a vanília és a kávé. Feketecsokoládés ízvilágát az erdei gyümölcsös jegyek gazdagítják. Robosztus, sűrű, krémes nedű, hosszú lecsengéssel.

 

A pincét 1998-ban alapította a Sebestyén család Magyarország egyik legjobb klimatikus adottságú termőhelyén, a Szekszárdon található Iván-völgyben. A termőterület 2013-tól 12,5 hektár, ezenkívül mintegy 8-10 hektárról vásárolnak válogatott termést. A borvidék sokszínűségét fajtaboraik mellett bikavérükön és csúcsborukon, a Gráduson keresztül szeretnék bemutatni.

Szekszárdi borvidék

 

FELSŐ KATEGÓRIA
Desszertborok

Aranyérmes és „Az MTA Bora 2014" cím nyertese

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Patricius Borház

Ízleléskor szép textúra és komoly test kíséri a botritiszes aromákat. Hosszan tartó korty szép lecsengéssel, az őszi-, a kajszibarack és a füge kivételes mélységű ízvilágával.

 

A Tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A Patricius Borházhoz tartozó valamennyi dűlő – Teleki, Sajgó, Bendecz, Lapis, Czigány, Várhegy, Szárhegy – első osztályú.

 

Tokaji borvidék

Aranyérmes

Tokaji Aszú 6 puttonyos „Lapis" 2007
Hudácskó Pincészet

A kizárólag furmintból készült, halvány borostyánszínű bor alapanyaga a Lapis-dűlőből származik, amely a Bodrog közelsége miatt különösen is alkalmas aszúkészítésre. A magas cukortartalom (220 g/l) ellenére szép egyensúlyt mutat e különleges 6 puttonyos bor.

 

A család 1975-től foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 14 hektár saját területe van Bodrogkisfalud térségében: a Lapis-dűlőben, a Somos-dűlőben, valamint a Várhegyen. Első osztályú területeiken szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel magas puttonyszámú aszúkat és nagy szárazborokat készítenek.

Tokaji borvidék

 


Aranyérmes
Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2006
Pannon Tokaj Pincészet

Méz, botritisz és némi citrusosság az illatban. A határozott, kajszibarackkal díszített savgerinc tökéletes egyensúlyban van a bor maradékcukor-tartalmával. Nagyon hosszú, gazdag utóíz.

A pincészet sikertörténete 2000-ben indult, amikor Nyári László Tolcsva határában vásárolt egy közel másfél hektáros földterületet, hozzá pincét, és szőlőtelepítésbe, borászkodásba kezdett. A birtok furmint-, hárslevelű-, (némi zétával kiegészített) sárgamuskotály-ültetvényeiről származó, komoly hozamkorlátozás (1-2 kg/tőke) mellett termelt szőlők jelentősebb hányadát elsősorban irányított erjesztéssel, reduktív technológiával dolgozzák fel.

Tokaji borvidék

 

Aranyérmes

Tokaji Aszú 6 puttonyos „Betsek" 2008
Royal Tokaji Borászati Zrt.

 

Mély óarany szín, a pörkölt mandula és a narancslekvár illatával. Természetes cukortartalma és savai tökéletes egyensúlyt alkotnak. Rendkívül gazdag ízvilág, friss gyümölcsök kavalkádja, melyek közül a naspolyát, a narancshéjat és az őszibarackot érdemes kiemelni. Zamatában is megjelenik a narancshéj, valamint a naspolya.

 

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes-Mály-, a Nyulászó-, a Szent Tamás- és a Betsek-dűlő.

 

 

 

 

Tokaji borvidék

Aranyérmes

Tokaji Aszú 6 puttonyos „Nyulászó" 2008
Royal Tokaji Borászati Zrt.

A Nyulászó-dűlőről mindig olyan aszúborok kerültek ki, amelyek a leginkább hozzájárultak a Royal Tokaji által képviselt irányvonalhoz. A Mádtól keletre elterülő, 18 hektárnyi szőlőterület vörös, vulkanikus termőtalaja nagyon elegáns, élénk borral gazdagítja a termékskálát. Hihetetlenül intenzív ízvilága főleg a burgundi híveinek körében kedvelt.

 

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes-Mály-, a Nyulászó-, a Szent Tamás- és a Betsek-dűlő.

Tokaji borvidék

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük