Az idén 22. alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Borfesztivál egyik kiegészítő programjaként a TableFree online éttermi weboldal összefogta Budapest legjobb éttermeit, hogy mutassák be a séfeik remekműveit.

 

Az idén 22. alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Borfesztivál egyik kiegészítő programjaként a TableFree online éttermi weboldal összefogta Budapest legjobb éttermeit, hogy mutassák be a séfeik remekműveit.

 

12 étterem kínálta szeptember 11-től 5 fogásos menüsorát, melyet a magyar borvidékek legjobb boraival ötvöztek. Mikor e sorokat olvassák, a Borfesztivál utolsó napjának programjai zajlanak, tehát még itt az alkalom, hogy megkóstolják a Borfesztivál-menüt.

 

Hosszú lenne mind a 12 étterem ajánlatát felsorolnom, ezért véletlenszerűen „rábökve" választottam a listából az alábbit:

 

A peppers! étterem a TableFree és a Budavári Borfesztivál közös kulináris eseményéhez különleges menüvel csatlakozott. Budapest egyik legjobb étterme is kínálja ételsorát és a hozzá legjobban illő borokat. A mediterrán és magyar ízek kiváló lehetőséget nyújtanak a borok kedvelőinek arra, hogy egy igazi ínyenc vacsorán vehessenek részt.
A peppers! étterem séfjei, Harsányi Antal és Tamás József ételsora kihasználja az ősz, a szőlő és a bor rejtette összes lehetőséget, így alkotva egy nem mindennapi kompozíciót:

 

Libamájszelet brióssal és pálinkában párolt szőlővel
Kadarka-1880 2011- Mauer Oszkár Pincészet

Mézes sütőtökkrémleves kakukkfűvel és pirított mandulával
Serena Cuvée 2009-Villány, Malatinszky Pincészet

Borjújava erdei gombás rizottóval
Portugieser 2012- Villány, Bock József Pincészet

Kéksajt portói borban párolt fügével és karamellizált dióval
Szamorodni Sweet 2008-Tokaj, Degenfeld Pincészet

Szilváspite vaníliafagylalttal
Chateau Dereszla Aszú 2008-3 puttonyos

A peppers! egy modern, egész nap nyitvatartó étterem, (Budapest, Apáczai Cs. J. u. 4.) izgalmas látványkonyhával és étkezőpulttal, melyben könnyed mediterrán stílusban kerülnek felhasználásra hazánk legízletesebb terményei. A korszerű belsőt az ország ‘Piros Aranya', Szeged és Kalocsa híres piros paprikája inspirálta. Az étterem étlapja egyszerű, egészséges, friss alapanyagokból készült fogásokból áll és erős hangsúlyt fektet a helyi gazdák által tartott különlegességekre, többek között a mangalica sertésre, racka bárányra és a magyar szürke marhára. Az étterem és a bár ezáltal modern helyszínévé vált országunk évszázadokra visszanyúló káprázatos étel- és borkészítő hagyományainak, vibráló kultúrájának, egyedülálló vendégszeretetének bemutatására. Az étterem működésének több, mint öt éve alatt rengeteg törzsvendéget szerzett, többen méltatták kitűnő konyháját, és számos díjat is nyert pl. „Brunch" kategóriában. Nagyon népszerű az étterem Sunday Brunch és ünnepi Brunch büféje – gyermekprogrammal, a 2-vagy 3-fogásos Business Lunch, a nyári BBO a teraszon vagy éppen a szintén all-you-can-eat süteménybüfé a LOBBY Caféban. Változatos kínálatával, a gyönyörű kilátással a Budai Várra és a Gellért-hegyre a peppers! és az AQVA Lounge Bar mindig kitűnő választás, a konyhájában pedig garantáltan senki sem fog csalódni.

 

Befejezésül még egy hasznos felhívás az utolsó napra. Még nem késő.

Szeretjük a bort – szeretjük a Földünket!

Önnek eszébe jut, amikor kihúzza a dugót a palackból, hogy a dugónak hány másik élete lehetne? Lehetne például dekoráció. Vagy tolltartó. Vagy ékszer, padlóburkolat, cipőtalp, poháralátét…

Minden alkalommal, amikor kinyit egy palack bort, gondoljon arra, hogy sok évet kellett várni, míg a parafa kérge annyira megnőtt, hogy „szüretelhető legyen".  Ha már úgyis a kezében van az a bizonyos parafa dugó, akkor ne hajítsa a szemetesbe! Gyűjtsük össze őket együtt, hogy újrahasznosítva ismét szép dolgok készülhessenek belőlük!

Az összegyűjtött parafa dugókat a Hunyadi udvarban, a Központi Információ melletti átvevő ponton lehetett leadni a Budavári Borfesztiválon.

Minden környezetbarát gyűjtőről fotót készítettek, melyek felkerültek/felkerülnek a honlapra. A gyűjtők között ajándékokat sorsolnak ki a Borfesztivál után.

Környezettudatos fesztiválként fontosnak tartják, hogy amit megtehetünk a környezetünkért, azt meg is tegyük. A Hungarokork Amorim segítségével gondoskodnak az összegyűjtött dugók újrahasznosításáról. A dugók ismételt felhasználásának egyik módja a játék és dekoráció készítés. A dugókat óvodáknak, kézműves foglalkozásoknak ajánlják fel, ezzel is lehetőséget teremtve a kreativitásnak teret adó újrahasznosításra. A Re-dugó pontra ellátogatók olyan érdekességeket is megtudhatnak, hogy hogyan befolyásolja a bor érését a parafa dugó, hol és hogyan szüretelik, gyártják őket.

 

És még nincs vége, hiszen szeptember 19-én a Jótékonysági Borárverésre kerül sor.

Hazai borászok felajánlásainak jóvoltából a legkiválóbb boraik kerülnek kalapács alá, hogy a befolyt összeggel továbbra is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítsék. A jótékonysági borárverés során a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a résztvevők. Információk a honlapon olvashatók.

 

http://aborfesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük