2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bornapok Fesztivál Terményáldással Győrött

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63816"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/G%20%281%29_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, 2012. augusztus 23-26. között Győrött a Széchenyi téren. Ezzel párhuzamosan Terményáldás 2012. augusztus 25-26 - án (Baross utca - Kazinczy utca).</p> <p> 

g%20%281%29 1.thumbnailV. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, 2012. augusztus 23-26. között Győrött a Széchenyi téren. Ezzel párhuzamosan Terményáldás 2012. augusztus 25-26 – án (Baross utca – Kazinczy utca).

 

g%20%281%29 1.thumbnailV. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, 2012. augusztus 23-26. között Győrött a Széchenyi téren. Ezzel párhuzamosan Terményáldás 2012. augusztus 25-26 – án (Baross utca – Kazinczy utca).

 

Az V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál elsősorban a borok világába és a gasztronómiai élvezetekbe vezeti be a rendezvényre látogatókat. A Fesztivál ideje alatt szinte az egész belváros egy hangulatos borozóvá alakul, és Győrben eluralkodik a kellemes kiskocsmai hangulat. Bár az egész ország bővelkedik borfesztiválokban, a győri rendezvény színvonalát jelzi, hogy idén már közel száz borpincészet képviselteti magát az ország minden tájáról Győrben.

 

A programsorozat augusztus 23-án, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik a Borlovagrendek felvonulásával Győr-Belváros utcáin, Városháza – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér útvonalon. 18 órakor a Fesztivál megnyitó ünnepségén beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester. 19 órakor a vokális tánczenét játszó győri Royal Tánczenekar lép színpadra, majd 21 órától a kapuvári székhelyű Hanság Big Band és Majsai Gábor koncertje következik – „swing a lelke mindennek".

 A fesztivál hagyománya, hogy Borverseny keretében választják ki Győr Város Borát, és a közönség szavazatai alapján a "Fesztivál Bora" különdíjat is átadják. Rendező: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Győri Vásár Kft., és Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

Pénteken délelőtt „Győr Város Bora" választás a La Maréda étteremben, délután 14.00-18.00 óra között „Fesztivál Bora" választás az Esterházy-palotában.

A "Fesztivál Bora" verseny első – hagyományteremtő – alkalommal 2010-ben került megrendezésre. Az idei megmérettetés célja, hogy a kiállító termelők által nevezett, e cím elnyerésére méltó borok közül egy-egy tétel fehér-, vörös-, rosé- és édes bor kategóriájában is a borkedvelő közönség megítélése alapján kerüljön ki nyertesként. Mivel a bírálat – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is a nagyközönség ízlését hivatott tükrözni, a beérkezett borokat idén 3 zsűrit alkotó, győri és Győrhöz kötődő borlaikusokból és kóstolási tapasztalattal rendelkező borfogyasztókból álló csoport pontozza. Az összesen mintegy 30 főt számláló bizottságban az Európai Borlovagrend, a Pannonhalmi Borlovagrend, a Méltó Torkok Társasága és a Somlói Borbarátok által delegált résztvevők rendeken kívüli tagokkal együtt foglalnak helyet.

 A programok közül kiemelkedik a Borászok éjszakája pénteken, ahol a bor és a művészet randevúzik egymással és a közönséggel a Városi Művészeti Múzeumban. A Borászok éjszakájának vendégei kivételes múzeumi környezetben, személyesen találkozhatnak a híres magyar borászokkal, akik pincészetük zászlósborával érkeznek az emlékezetes randevúra.

Az Esterházy-palota barokk épületében harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Borászok Éjszakája, amely különleges helyszínen kivételes alkalmat kínál arra, hogy a Győri Bornapok borászaival nyugodt és kivételes környezetben találkozhassanak a borkultúra iránt érdeklődők. A jazz zenével kísért est során a bemutatkozó pincészetek legkiválóbbnak tartott „zászlós borukat" különleges borkorcsolyák társaságában kínálják a résztvevőknek. A rendezvény házigazdája Lukács Szabolcs sommelier nem minden napi kalandra a bor és csokoládé kóstolás világába is bevezeti kulináris élményre vágyó borbarátokat. A Borászok Éjszakáján bemutatásra kerül „A gyűjtés egy nagy kaland" címmel a Rechnitzer-Gyimesi gyűjtemény tárlata is. A képzőművészet iránt érdeklődő műbarátokat, Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő kalauzolja a kiállításban. Az est folyamán a Wenk és KoolTimes együttes a hangulatos jazz zenével várja a vendégeket.

 A győri borlovagok programja szombat délután az Európai Borlovagrend Győri Legátus felvonulása, ami az avatási ünnepséggel ér véget a Szent Ignác Bencés templomban.

 Az V. Győri Bornapok Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál kulturális programokban is bővelkedik. A győri Royal Tánczenekar koncertjét örökzöld melódiák színesítik, a Colombre Band blues-rock stílusában, a hip-hop és a folk is tetten érhető, de fellép a Szirtes Edina Mókus, a Fabula Rasa, Balogh Kálmán, a Gypsy Cimbalom Band, Malek Andrea, a Borra-Való, a Balkan Fanatik, a Group'n'Swing, a Fókatelep, és saját szerzeményű bordalaival a mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus is.

 Az V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál programjaival szinte párhuzamosan kerül megrendezésre Győrben a Terményáldás. A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális színtere. A föld terméseinek szemléjét a termékenység iránti hála és a munka tisztelete hívta életre, amelyet az ünnephez kapcsolódó programok tesznek teljessé, pl. a virágruhákat felvonultató divatbemutató, gyümölcsszobrászati seregszemle. A rendezvényen számos termelő állítja ki válogatott portékáját: zöldség-gyümölcs termesztők, feldolgozók, bio-termelők, virágkötők. A szakrális hálaadást a történelmi egyházak áldása és az ökumenikus szertartás fejezi ki.

 A nyári programsorozat zárásaként a világhírű Kool & the Gang zenekar ad koncertet augusztus 25-én a győri Városház téren. A Kool & The Gang a 60-as évek végén alakult Amerikában. A színes bőrű srácok hamar lediktálták a ritmust a világnak, ők lettek a popszakma mindenidők legsikeresebb R&B és funky zenekara. Az együttes hazánkban már számos alkalommal adott nagy sikerű teltházas koncertet, így lesz 2012 augusztusában Győrben is!

 

www.gyor.hu

www.fesztivalkozpontgyor.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.