V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, 2012. augusztus 23-26. között Győrött a Széchenyi téren. Ezzel párhuzamosan Terményáldás 2012. augusztus 25-26 – án (Baross utca – Kazinczy utca).

 

V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, 2012. augusztus 23-26. között Győrött a Széchenyi téren. Ezzel párhuzamosan Terményáldás 2012. augusztus 25-26 – án (Baross utca – Kazinczy utca).

 

Az V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál elsősorban a borok világába és a gasztronómiai élvezetekbe vezeti be a rendezvényre látogatókat. A Fesztivál ideje alatt szinte az egész belváros egy hangulatos borozóvá alakul, és Győrben eluralkodik a kellemes kiskocsmai hangulat. Bár az egész ország bővelkedik borfesztiválokban, a győri rendezvény színvonalát jelzi, hogy idén már közel száz borpincészet képviselteti magát az ország minden tájáról Győrben.

 

A programsorozat augusztus 23-án, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik a Borlovagrendek felvonulásával Győr-Belváros utcáin, Városháza – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér útvonalon. 18 órakor a Fesztivál megnyitó ünnepségén beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester. 19 órakor a vokális tánczenét játszó győri Royal Tánczenekar lép színpadra, majd 21 órától a kapuvári székhelyű Hanság Big Band és Majsai Gábor koncertje következik – „swing a lelke mindennek".

 A fesztivál hagyománya, hogy Borverseny keretében választják ki Győr Város Borát, és a közönség szavazatai alapján a "Fesztivál Bora" különdíjat is átadják. Rendező: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Győri Vásár Kft., és Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

Pénteken délelőtt „Győr Város Bora" választás a La Maréda étteremben, délután 14.00-18.00 óra között „Fesztivál Bora" választás az Esterházy-palotában.

A "Fesztivál Bora" verseny első – hagyományteremtő – alkalommal 2010-ben került megrendezésre. Az idei megmérettetés célja, hogy a kiállító termelők által nevezett, e cím elnyerésére méltó borok közül egy-egy tétel fehér-, vörös-, rosé- és édes bor kategóriájában is a borkedvelő közönség megítélése alapján kerüljön ki nyertesként. Mivel a bírálat – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is a nagyközönség ízlését hivatott tükrözni, a beérkezett borokat idén 3 zsűrit alkotó, győri és Győrhöz kötődő borlaikusokból és kóstolási tapasztalattal rendelkező borfogyasztókból álló csoport pontozza. Az összesen mintegy 30 főt számláló bizottságban az Európai Borlovagrend, a Pannonhalmi Borlovagrend, a Méltó Torkok Társasága és a Somlói Borbarátok által delegált résztvevők rendeken kívüli tagokkal együtt foglalnak helyet.

 A programok közül kiemelkedik a Borászok éjszakája pénteken, ahol a bor és a művészet randevúzik egymással és a közönséggel a Városi Művészeti Múzeumban. A Borászok éjszakájának vendégei kivételes múzeumi környezetben, személyesen találkozhatnak a híres magyar borászokkal, akik pincészetük zászlósborával érkeznek az emlékezetes randevúra.

Az Esterházy-palota barokk épületében harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Borászok Éjszakája, amely különleges helyszínen kivételes alkalmat kínál arra, hogy a Győri Bornapok borászaival nyugodt és kivételes környezetben találkozhassanak a borkultúra iránt érdeklődők. A jazz zenével kísért est során a bemutatkozó pincészetek legkiválóbbnak tartott „zászlós borukat" különleges borkorcsolyák társaságában kínálják a résztvevőknek. A rendezvény házigazdája Lukács Szabolcs sommelier nem minden napi kalandra a bor és csokoládé kóstolás világába is bevezeti kulináris élményre vágyó borbarátokat. A Borászok Éjszakáján bemutatásra kerül „A gyűjtés egy nagy kaland" címmel a Rechnitzer-Gyimesi gyűjtemény tárlata is. A képzőművészet iránt érdeklődő műbarátokat, Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő kalauzolja a kiállításban. Az est folyamán a Wenk és KoolTimes együttes a hangulatos jazz zenével várja a vendégeket.

 A győri borlovagok programja szombat délután az Európai Borlovagrend Győri Legátus felvonulása, ami az avatási ünnepséggel ér véget a Szent Ignác Bencés templomban.

 Az V. Győri Bornapok Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál kulturális programokban is bővelkedik. A győri Royal Tánczenekar koncertjét örökzöld melódiák színesítik, a Colombre Band blues-rock stílusában, a hip-hop és a folk is tetten érhető, de fellép a Szirtes Edina Mókus, a Fabula Rasa, Balogh Kálmán, a Gypsy Cimbalom Band, Malek Andrea, a Borra-Való, a Balkan Fanatik, a Group'n'Swing, a Fókatelep, és saját szerzeményű bordalaival a mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus is.

 Az V. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál programjaival szinte párhuzamosan kerül megrendezésre Győrben a Terményáldás. A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális színtere. A föld terméseinek szemléjét a termékenység iránti hála és a munka tisztelete hívta életre, amelyet az ünnephez kapcsolódó programok tesznek teljessé, pl. a virágruhákat felvonultató divatbemutató, gyümölcsszobrászati seregszemle. A rendezvényen számos termelő állítja ki válogatott portékáját: zöldség-gyümölcs termesztők, feldolgozók, bio-termelők, virágkötők. A szakrális hálaadást a történelmi egyházak áldása és az ökumenikus szertartás fejezi ki.

 A nyári programsorozat zárásaként a világhírű Kool & the Gang zenekar ad koncertet augusztus 25-én a győri Városház téren. A Kool & The Gang a 60-as évek végén alakult Amerikában. A színes bőrű srácok hamar lediktálták a ritmust a világnak, ők lettek a popszakma mindenidők legsikeresebb R&B és funky zenekara. Az együttes hazánkban már számos alkalommal adott nagy sikerű teltházas koncertet, így lesz 2012 augusztusában Győrben is!

 

www.gyor.hu

www.fesztivalkozpontgyor.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük