2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Borzongás a négyzeten

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98472"><img class="image image-preview" src="/files/images/vénnek.preview.jpg" border="0" width="465" height="309" /></a></span>Joel és Ethan Coen hidegrázós thrillerje, a Nem vénnek való vidék kihagyhatatlan filmélményt ígér nem csupán a történet-, hanem a filmművészeti teljesítmény miatt is. A film azonnal beszippant sajátos világába és cselekményvezetésébe - a rendező testvérek tökéletes pontossággal rögzítették a '80-as évekbeli vadnyugat környezetét. <p> 

Joel és Ethan Coen hidegrázós thrillerje, a Nem vénnek való vidék kihagyhatatlan filmélményt ígér nem csupán a történet-, hanem a filmművészeti teljesítmény miatt is. A film azonnal beszippant sajátos világába és cselekményvezetésébe – a rendező testvérek tökéletes pontossággal rögzítették a '80-as évekbeli vadnyugat környezetét.

 

Joel és Ethan Coen hidegrázós thrillerje, a Nem vénnek való vidék kihagyhatatlan filmélményt ígér nem csupán a történet-, hanem a filmművészeti teljesítmény miatt is. A film azonnal beszippant sajátos világába és cselekményvezetésébe – a rendező testvérek tökéletes pontossággal rögzítették a '80-as évekbeli vadnyugat környezetét.

 

Négy érdekesség a Coen testvérek zseniális alkotásáról

 

Az eredet

A címet William Butler Yeats verse, a Hajózás Byzantiumba ihlette, amely az ember metaforikus utazását festi le az örök életről alkotott elképzeléseinek nyomában. A film az élet-halál viszonyával, az e felett való döntés hatalmával is kooperál, így erősen kötődik a vers mondanivalójához. A forgatókönyv Cromac Mccarthy azonos című könyvének történetét adaptálja, amelyből a rendezők csupán egy-két jelenetet módosítottak, és többnyire ragaszkodtak a regény történetvezetéséhez.

 

Szokatlan műfajpárosítás

Tommy Lee Jones szerint a film egyszerre komédia és thriller. Ez az érzés többnyire minden Coen filmben utolér minket: egyszerre érezzük magunkat egy szarkasztikus krimiben és egy véresen komoly thrillerben. A Coen testvérek 2007-es filmje az eddigi életművük alapján kicsit kilóg a sorból: egy szituációs lélekdráma mentén komor tájat fest le, ahol a véletlenek és a sors keze irányítja az emberek végzetét. A Paramount Channel egy lassú, hol ironikus, hol feszültséggel teli halálos fogócska végigkövetésére invitálja a nézőket szombat este.

 

Filmzene nélkül

A film feltűnően mellőzi a zenei aláfestést és sokkal inkább hangsúlyoz olyan zörejeket, mint közeledő lépések, ajtó- és padlócsikorgás – ezzel még jobban megteremtve a nyomasztó hangulatot. Ezt, valamint a hiteles színészi teljesítményt mi sem bizonyítja jobban, mint a film híres pénzfeldobós jelenete, amelyben Javier Bardem hidegvérű bérgyilkos karaktere egy eladó életéről dönt fej vagy írás alapon. A lényegre törő dialógusban csupán a csend tölti ki a szüneteket, így még feszélyezettebbé téve az amúgy is nyugtalanító jelenetet.

 

Egyedi tárgyak

A Nem vénnek való vidék több olyan tárggyal dolgozik, amely csak a film miatt jött létre. Ilyen például az egyedi hangtompító mellett fejvadászunk csizmája, amely mögött tudatos tervezés lapul: aligátorbőrből készült, felülete kissé göröngyös, orra hegyes, tehát úgy néz ki, mintha képes lenne megölni valakit.

 

Nem vénnek való vidék:

Január 30-án (szombaton) 22:00-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmes csatornáján! Ismétlés február 1-jén (hétfőn) 03:30-tól.

 

http://www.paramountchannel.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.