2022.szeptember.27. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BŐVÜLT AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI INFORMATIKAI KLASZTER

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7484"><img class="image thumbnail" src="/files/images/emo.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.infoklaszter.hu" title="www.infoklaszter.hu" width="100" height="34" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.infoklaszter.hu/">www.infoklaszter.hu</a> </strong></span></span><p><em>A Miskolci Egyetem és a helyi vezető informatikai cégek által alapított Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter új tagokkal bővíti hálózatát. A most belépő cégek mellett a régió egy másik prominens felsőoktatási intézménye, az egri Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.</em> </p><p>

 www.infoklaszter.huwww.infoklaszter.hu

A Miskolci Egyetem és a helyi vezető informatikai cégek által alapított Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter új tagokkal bővíti hálózatát. A most belépő cégek mellett a régió egy másik prominens felsőoktatási intézménye, az egri Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.

 www.infoklaszter.huwww.infoklaszter.hu

A Miskolci Egyetem és a helyi vezető informatikai cégek által alapított Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter új tagokkal bővíti hálózatát. A most belépő cégek mellett a régió egy másik prominens felsőoktatási intézménye, az egri Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A közel fél éve alapított Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter elsődleges célja, hogy elősegítse a régió informatikai iparának fejlődését azáltal, hogy az oktatási intézmények és a helyi informatikai cégek meglévő együttműködését egy magasabb szintre emeli. Amint az eddigi eredmények is mutatják, a Klaszter ideális környezetet teremt a tagjai közötti együttműködésre mind kutatási projektek, mind termékfejlesztés terén. Segítségével olyan projektek is létrejöhetnek, amelyet még a nagyobb tagvállalatok sem képesek önerőből megvalósítani, valamint könnyebbé válik a nagyobb projektekhez szükséges kompetenciák és források előteremtése is.

            „Ez a kezdeményezés jó példa arra, hogy nem csak Budapesten létezhetnek sikeres IT vállalkozások. Remélhetőleg, az Év Vállalatának választott IND, vagy az ország legnagyobb szoftverfejlesztő cége, az evosoft mellett további cégek sikere is öregbíti majd a helyi informatikai szektor jövőjét. Ezekhez hasonló cégekre van szükség, olyanokra, amelyek nem állami megrendelésekből növekednek, hanem innovatív termékeikkel nemzetközi piacon is versenyképesek." – nyilatkozta Kátai Szabolcs, az Informatikai Vállalatok Szövetségének alelnöke.

             A különféle K+F együttműködések mellett a Klaszter célkitűzései között szerepelnek az Inkubátorház és az Infopark projektek is. Az előbbi, növekedési, munkahelyteremtési lehetőséget biztosít az induló vállalkozások számára. Az inkubátorházban letelepedő kezdő informatikai cégek a kedvezményes irodabérlet, a tanácsadási szolgáltatások, a professzionális infrastruktúra, és az Egyetem közelsége révén egyedülálló növekedési lehetőséget kapnak. Az Infopark projekt pedig egy olyan, komplex ingatlanfejlesztést takar, amelynek keretei között, a Miskolci Egyetem közvetlen közelében kiépülne egy minimum 500 fős, további bővítési lehetőséggel rendelkező irodaközpont, informatikai cégek igényeihez igazítva.  

A megvalósuló programok várhatóan egy organikus fejlődést indítanak be: az informatikai szektor erősödése egyéb üzleti szektorok fejlődését vonja majd maga után, így a régió hosszú távon is vonzóvá válik a vállalkozások számára.

A Klaszter hálózatába tartozó cégek egyöntetűen fontosnak tartják a folyamatos együttműködést a diákokkal, ezért már tanulmányik idején gyakorlati, ösztöndíj, vagy egyéb lehetőségeket biztosítanak számukra. A gyakornoki programok mellett több cég is szívesen segít komplex feladatok és diplomamunkák írásában, illetve a nagyobb cégek közvetlenül az oktatásban is részt vesznek.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a Klaszterhez, hiszen a Miskolci Egyetemmel és a helyi informatikai cégekkel karöltve hatékonyabban felhívhatjuk diákjaink figyelmét a régióban rejlő lehetőségekre. Fontos, hogy az informatika világa iránt érdeklődő tanulókban már a középiskola idején tudatosítsuk, hogy kiváló felsőfokú továbbtanulási lehetőségeket találhatnak itt az észak-magyarországi régióban is, akár mint informatikus, akár mint a terület üzleti részeivel foglalkozó közgazdász." – mondta Dr. Dobróka Mihály a Miskolci Egyetem rektorhelyettese.

A Főiskola Matematikai és Informatikai Intézete és az evosoft Hungary Kft. között létrejött szoros együttműködéséről Fodor Szabolcs, a szoftverfejlesztő cég miskolci részlegének vezetője, és Dr. Kusper Gábor tanszékvezető számolt be.  Az evosoft Hungary Kft. kiemelkedő hangsúlyt fektet szoftvertermékei tesztelésére, valamint tesztelési eszközeinek és folyamatainak állandó fejlesztésére, míg az Eszterházy Károly Főiskola felszerelt tesztlaborral és a téma iránt érdeklődő lelkes hallgatókkal, oktatókkal járul a kutatási tevékenységhez.

http://www.infoklaszter.hu/

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.