2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BRUNO, a szenzációs olasz lelet

2 perc olvasás

bruno_dino_fvg.jpgOlaszország legnagyobb dinoszauruszát csodálhatja meg a közönség 2018. augusztus 7-19-ig a Villa Chiozza di Cervignanóban. Friuli Venezia Giulia tartományban, Trieszt közelében fedezték fel az első dinó, Antonio után 20 évvel.

A lelet konzerválását Flavio Bacchia régész, a Zoic cég munkatársa és csapata végezte. Először a koponyát sikerült helyreállítania, amíg a farokrészt még a föld takarta. A tartomány régészeti főfelügyelőségének három embere négy hónapig dolgozott rajta kétezer órát.

Bruno a hadroszauruszok családjának egyik hatalmas, felnőtt  példánya (hasonlóan a nála kisebb Antonióhoz). Mintegy 5 m hosszú, 600 kilós és 70 millió éves. A talajrétegben szinte ’összegyűrve’, maga körül 180 fokos szögben megfordulva találták. Speciális vegyszerekkel sikerült tartósítani a csontokat. A kiállításon a rekonstrukció is szerepel, hogy el tudjuk képzelni.

A PromoTurismoFVG sistinai központjában tekinthető meg hétfőtől-péntekig délután 3-6-ig, szombat-vasárnap 10-13 és 14-18 óra között. A belépődíj 3 euró, 6 éven aluli gyerekeknek ingyenes. Aki a lelőhelyet is meglátogatná, 8 euróért elkalauzolják a helyszínre is. A kirándulás előjegyezhető a cooperativegemina@gmail.com e-mail címen. Érdeklődni lehet a press@promoturismo.fvg.it címen a pontos helyről..

Dobi Ildikó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.