2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapest-előadássorozat a Balassi Intézetben

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/23335"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/spot_pan.thumbnail.jpg" border="0" alt="Térkép e táj: Budapest a SPOT műhold felvételén" title="Térkép e táj: Budapest a SPOT műhold felvételén" width="100" height="69" /></a><span style="width: 205px; height: 46px" class="caption"><strong>Térkép e táj: Budapest a SPOT műhold felvételén</strong></span></span>Idén is folytatódik a  Balassi Intézet nagysikerű Budapest - előadássorozata amelyen a hungarológia tagozat oktatói a főváros életéhez kapcsolódó művelődés- és kultúrtörténeti témákkal ismertetik meg az érdeklődő közönséget. <p>

 térkép e táj: budapest a spot műhold felvételénTérkép e táj: Budapest a SPOT műhold felvételénIdén is folytatódik a  Balassi Intézet nagysikerű Budapest – előadássorozata amelyen a hungarológia tagozat oktatói a főváros életéhez kapcsolódó művelődés- és kultúrtörténeti témákkal ismertetik meg az érdeklődő közönséget.

 térkép e táj: budapest a spot műhold felvételénTérkép e táj: Budapest a SPOT műhold felvételénIdén is folytatódik a  Balassi Intézet nagysikerű Budapest – előadássorozata amelyen a hungarológia tagozat oktatói a főváros életéhez kapcsolódó művelődés- és kultúrtörténeti témákkal ismertetik meg az érdeklődő közönséget.

Napjainkban reneszánszukat élik a helytörténeti kutatások, a modern nagyvárosi környezet tanulmányozása pedig egy teljesen új diszciplínát is létrehozott, az Urban Studiest. A tavaly novemberben elindított sorozat oktatóit a tudományos korszerűségre törekvésen kívül az is motiválta, hogy diákjaikkal jobban megismertessék a várost, ahol tanulnak. A Balassi Intézet öt kontinensről fogad egyetemistákat, akik hungarológiai kurzusokat látogatnak. A kéthetente szerda este 7-kor kezdődő program ezért nagy hangsúlyt fektet mind a tudományosságra, mind a közérthetőségre. Az előadások jellemzően Budapest modern nagyvárossá válására koncentrálnak, ezt a folyamatot kísérik figyelemmel.  Szó lesz a 19. század végi nemzeti önreprezentációról, a millenniumi ünnepségekhez kapcsolódó Hősök Teréről, a budapesti mozik térhódításáról, a modern színházi kultúra kiépüléséről, a Zeneakadémia épületéről, de arról is, hogy milyen volt a 20. század eleji bohémélet, hogyan illeszkedik a Fővárosi Állatkert a modern állatkertek történetébe, vagy hogy mennyiben forradalmasította a Gundel-család a budapesti vendéglátást.

A program:

Február 25.         Richly Gábor – „A hazafiság gyúpontja" vagy „bűnös város"? Budapest megítélése a magyar eszmetörténetben.

Március 11.         Bárdos Csaba – A Hegyvidék története
Horváth Györgyi – Kószálók és követők. (Nagyvárosi térhasználat a század eleji Budapesten)

Március 25.         Mészáros Csaba – Szurkolói folklór Budapesten

Április 1.              Tóth Krisztina – Állatkert-történelem és a Fővárosi Állatkert

Április 15.            Kovács Kriszta – Utcaszínház – színház az utcán

Április 29.            Dánél Móna – „Idegenként otthon Budapesten"

Május 13.             Leichtmann Erna – A Zeneakadémia: egy épület, egy ötlet és egy megvalósítás története

Május 20.             Zsidi Vilmos – Budavári barangolások

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.