Véget ért a Mindspace nonprofit szervezet és a lengyel Magazyn Miasta (Városi Magazin) közös videó pályázata, a Város a kamerádon keresztül. A fiatal pályázók egyperces, mobiltelefonnal készült videofilmjeik segítségével mutathatták meg, milyennek látják Budapestet és Varsót.

 

Véget ért a Mindspace nonprofit szervezet és a lengyel Magazyn Miasta (Városi Magazin) közös videó pályázata, a Város a kamerádon keresztül. A fiatal pályázók egyperces, mobiltelefonnal készült videofilmjeik segítségével mutathatták meg, milyennek látják Budapestet és Varsót.

 

A magyar és a lengyel szervezők felhívására 2016. november 20-ig számos rövid videó érkezett a Város a kamerádon keresztül pályázatra 18 és 30 év közötti fiataloktól, akik egyéni látásmóddal, sajátos szemszögből mutatták be az átalakulóban lévő magyar, illetve lengyel fővárost. A mobiltelefonnal készült, maximum egy perc hosszúságú pályázati anyagok Budapest, illetve Varsó ritkán látható arcát tárják elénk.

 

A budapesti zsűri tagjai – Dombrovszky Linda, filmrendező, számos nemzetközi díj nyertese, Fatér Ambrus, filmrendező, zenész, a Csaknekedkislány zenekar dobosa és Vida Vera, a Magyar Klipszemle és a Kolorádó Fesztivál társalapítója, a Toldi klub és a Lärm szervezője, kommunikátora – a pályázatok elbírálásakor a tökéletes technikai kivitelezés helyett leginkább a téma megközelítését, feldolgozását, ötletességét tartották szem előtt.

 

A pályázat apropóját – többek között – a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad szolgáltatta. A szervezők számára fontos szempont volt, hogy a nyertesek megismerhessék a két fővárost, és annak kulturális életét, ezért a három-három magyar és lengyel nyertes Varsóba vagy Budapestre utazhatott, illetve utazhat el a szervezőkkel, ahol a díjazott pályázók újabb videókat készítenek – immár közösen.

 

A három díjazott videóban szubjektív, izgalmas képet kapunk a régi és mai Budapestről, annak emblematikus és kevéssé ismert tereiről egyaránt.

A budapesti nyertes pályázók – Pintér Luca és Lynn Musiol (@lucapntr), Eranyak Organova (@achik1987), illetve Makrai Patrik és Bohus Márton (@patrikmakrai) – december 15. és 18. között látogattak Varsóba a Mindspace csapatával, ahol találkoztak a lengyel szervező, a Magazyn Miasta (Városi Magazin) munkatársaival. Azt, hogy milyennek is látták a lengyel nagyvárost a párnapos látogatás során, azt egy rövid videóban is bemutatták: http://mindspace.hu/hu/cikk/varso-valtozasban-beszamolo

 

A varsói díjazottak 2017 januárjában érkeznek Budapestre, így tőlük is remélhetünk egy hasonlóan izgalmas kisfilmet, ezúttal Budapestről.

A pályázat Instagram oldalára felkerült videók itt érhetőek el: http://mindspace.hu/hu/cikk/varso-valtozasban-beszamolo vagy https://www.instagram.com/citytransformation

 

A Mindspace 2011 decemberében alakult. Főbb tevékenységi területei a kulturális alapú városi projektek és a játékosítás. A Mindspace izgalmas közösségi projektekben gondolkodik, amelyben fontos elem a megvalósítás öröme. Főbb projektjei a Smart City Budapest, a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat és a 100 szóban Budapest történetíró pályázat.

A lengyel Respublica által kiadott Magazyn Miasta (Városi Magazin) egy nonprofit szervezet, 1989-es alapítása óta elsősorban várostervezéssel, -fejlesztéssel, valamint lapkiadással foglalkozik.

A projektet a Lengyel-Magyar Civil Együttműködési Program támogatja.

 

www.mindspace.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük